Οι επενδυτές που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μάθουν την Δευτέρα το ποσό που θα λάβουν μετά την ενεργοποίησή τους, με τη σχετική δημοπρασία που αναμένεται να κατευνάσει την ανησυχία στις αγορές για το θέμα.
Οι κάτοχοι των ασφαλίστρων κινδύνου εκτιμάται ότι θα λάβουν συνολικά περίπου 2,5 δισ. δολ., στην επόμενη «πράξη» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -μιας διαδικασίας που πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν κάποτε ότι μπορεί να οδηγούσε ακόμα και στην κατάρρευση του ευρώ.
Οι κάτοχοι των ασφαλίστρων κινδύνου εκτιμάται ότι θα λάβουν συνολικά περίπου 2,5 δισ. δολ., στην επόμενη «πράξη» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -μιας διαδικασίας που πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν κάποτε ότι μπορεί να οδηγούσε ακόμα και στην κατάρρευση του ευρώ.
Ο μεγαλύτερος φόβος ήταν ότι η ενεργοποίηση των CDS, τα οποία, όπως σημειώνει το Reuters, δαιμονοποιήθηκαν για το ρόλο που έπαιξαν στην πιστωτική κρίση του 2008, θα προκαλούσαν μια αλυσιδωτή αντίδραση με απρόβλεπτες συνέπειες.
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός εάν σκεφτούμε από πού ξεκινήσαμε. Έχουμε κάνει μια στροφή 180 μοιρών: η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να συμβεί αυτό» σχολίασε στο πρακτορείο αναλυτής σε τράπεζα του Λονδίνου.
Ωστόσο, η πληρωμή των ασφαλίστρων δεν αναμένεται να προκαλέσει το χάος που φοβόντουσαν αρχικά οι πολιτικοί στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ, όντας σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί οι επενδυτές λόγω του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
Παρά το PSI, το τελικό ποσό το οποίο θα λάβουν οι κάτοχοι των CDS αναμένεται να δείξει ότι η αγορά πιστεύει πως η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν διασφάλισε την δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας.
«Η άποψη της αγοράς είναι ότι ενώ η διαγραφή 100 δισ. ευρώ χρέους είναι ένα θετικό βήμα, η χώρα βρίσκεται και πάλι στην αρχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να θέσει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά» σχολίασε ο Γκάρι Τζένκινς, διευθυντής της Swordfish Research.
Η δημοπρασία της Δευτέρας
Την Δευτέρα, οι αγοραστές και πωλητές των CDS θα συμμετάσχουν σε μια πολύπλοκη δημοπρασία στην οποία τα ομόλογα αγοράζονται και πωλούνται προκειμένου να καθοριστεί μια τελική τιμή, ή «ποσοστό επανάκτησης» για τα ελληνικά ομόλογα.
Με βάση αυτό το ποσοστό, οι κάτοχοι των συμβολαίων CDS θα λάβουν μετρητά τα οποία θα τους αποζημιώσουν για τις ζημίες που έχουν υποστεί μετά την απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν.
Βάσει της τρέχουσας αξίας των ελληνικών ομολόγων, το ποσοστό επανάκτησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23% -που σημαίνει ότι ένας κάτοχος ασφαλίστρων αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα λάβει 7,7 εκατ. δολάρια από αυτόν που του πούλησε το CDS.
H συνολική καθαρή αποζημίωση θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,5 δισ. δολάρια βάσει της καθαρής αξίας των CDS που έχουν εκδοθεί και ανέρχεται στα 3,18 δις δολάρια, σύμφωνα με το Κεντρικό Αποθετήριο και Γραφείο Εκκαθαρίσεως χρηματιστηριακών συναλλαγών (DTCC).
«Η δημοπρασία θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να ξεφορτωθούν ή να αγοράσουν πολλούς τίτλους σε δίκαιη τιμή» ανέφερε στο Reuters o Mάικλ Χάμπντεν-Τέρνερ της Citigroup.
Τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι τελικές πληρωμές θα διακανονιστούν στις 26 Μαρτίου.
ΠΗΓΗ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου