Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ηλεκτροσόκ έως 30% από τη ΔΕΗ

Ηλεκτροσόκ επιφυλάσσει η ΔΕΗ σε πολλά νοικοκυριά που ήδη έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος για εφέτος καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξήσεις-φωτιά που φθάνουν ακόμη και στο 20%-30%, δηλαδή πολύ ψηλότερα από το μεσοσταθμικό 12,2% που είχε ανακοινωθεί.

Πίσω από τις τσουχτερές αυτές αυξήσεις βρίσκονται οι υψηλές κλιμακωτές χρεώσεις που επέβαλε εφέτος η ΔΕΗ στις περίφημες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (γνωστές ως ΥΚΩ), σε συνδυασμό βεβαίως με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν και στις χρεώσεις της κιλοβατώρας.

Σε μια περίοδο όπου πολλά νοικοκυριά για λόγους οικονομίας περιόρισαν δραστικά τους προηγούμενους μήνες τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, προτιμώντας να ζεσταίνονται με το κλιματιστικό, οι αυξήσεις αυτές, που είναι υψηλότερες όσο αυξάνεται η κατανάλωση, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην επιβάρυνση του τελικού λογαριασμού. Τα νοικοκυριά αυτά περνούν σε υψηλότερες κλίμακες χρεώσεων, κάτι το οποίο διαπιστώνουν τώρα με την παραλαβή των εκκαθαριστικών λογαριασμών.

Τι είναι οι ΥΚΩ. Με τον όρο Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας εννοούμε το αντάλλαγμα που εισπράττει κάθε χρόνο η ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων από όλους τους καταναλωτές προκειμένου να παρέχει στους κατοίκους των νησιών ρεύμα σε τιμές ίδιες με αυτές της ηπειρωτικής χώρας, και το οποίο επιβάλλεται στους λογαριασμούς του επόμενου έτους. Εφέτος οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν συνολικά με 680 εκατ. ευρώ, αφού τόσο στοίχισε το 2011 στη ΔΕΗ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά - πολύ περισσότερο δηλαδή από τα 497 εκατ. ευρώ που πληρώσαμε πέρυσι στη ΔΕΗ για όσα δαπάνησε το 2010 για τον ίδιο λόγο.
Έτσι, οι αυξήσεις στις εφετινές χρεώσεις ΥΚΩ που επέβαλε η ΔΕΗ από τον Ιανουάριο φθάνουν και σε τετραψήφια ποσοστά (3.395%) στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες. Αύξηση 32% επιβλήθηκε στην κατηγορία 801-1.600 KWh, 38% από 1.601 έως 2.000 KWh και 26% από 2.001 έως 3.000 KWh.

Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό. Έστω ένα νοικοκυριό που πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα κατανάλωσε 1.600 KWh. Έστω ότι εξαιτίας του περιορισμού της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και της αντικατάστασής του εφέτος με air condition η κατανάλωσή του έφθασε στις 2.000 κιλοβατώρες. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια να περάσει στην επόμενη κλίμακα κατανάλωσης, που επιβαρύνεται με υψηλότερη μοναδιαία χρέωση όσον αφορά τόσο το ρεύμα όσο κυρίως τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Το νοικοκυριό του παραδείγματός μας πέρυσι πλήρωσε 127 ευρώ ανά τετράμηνο για ρεύμα. Εφέτος, αν διατηρούσε την ίδια κατανάλωση, θα κατέβαλε 139 ευρώ (+12 ευρώ), με βάση τις αυξήσεις που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ στις χρεώσεις της κιλοβατώρας. Επειδή όμως κατανάλωσε 2.000 κιλοβατώρες και άλλαξε κλιμάκιο, θα επιβαρυνθεί με 148 ευρώ, δηλαδή με 21 ευρώ παραπάνω. Πρόκειται για συνολική αύξηση 16%. Απομονώνοντάς μάλιστα την περίπτωση των χρεώσεων ΥΚΩ, αν το νοικοκυριό αυτό εφέτος κατανάλωνε ό,τι και πέρυσι, θα πλήρωνε 11 ευρώ / 4μηνο έναντι 8 ευρώ πέρυσι. Επειδή όμως πέρασε στην κλίμακα των 2.000 KWh, θα επιβαρυνθεί με 31 ευρώ / 4μηνο, δηλαδή 23 ευρώ επιπλέον.

Έστω τώρα ότι το νοικοκυριό του παραδείγματός μας έκανε εφέτος λόγω του παρατεταμένου κρύου ακόμη μεγαλύτερη χρήση του κλιματιστικού του και ξεπέρασε κατά μία κιλοβατώρα τις 2.000 KWh. Τότε η επιβάρυνση ανεβαίνει και άλλο, διότι τόσο η ενέργεια όσο και οι ΥΚΩ υπολογίζονται κλιμακωτά, με το σκεπτικό να «τιμωρούν» τις πιο υψηλές καταναλώσεις. Έτσι, θα κληθεί να πληρώσει 186,5 ευρώ έναντι των 127 ευρώ πέρυσι, δηλαδή 59 ευρώ επιπλέον.
Πού οφείλεται μεγάλο μέρος από την αύξηση αυτή; Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, στις χρεώσεις ΥΚΩ είναι η απάντηση. Ενώ πέρυσι καταναλώνοντας 1.600 κιλοβατώρες πλήρωσε μόλις 8,4 ευρώ / 4μηνο, εφέτος με 2.001 κιλοβατώρες θα κληθεί να καταβάλει 80 ευρώ!

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER