Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πράσινο ταμείο: αντί για έργα ανάπλασης και πρασίνου τα έσοδα θα καταλήγουν στον προϋπολογισμό!

Η δημιουργία του πράσινου ταμείου είχε ανακοινωθεί πομπωδώς από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σε αντικατάσταση του "αμαρτωλού" ΕΤΕΡΠΣ που λειτουργούσε επί 35 χρόνια. Σε αυτό προβλεπόταν να καταλήγουν τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους τα οποία θα αξιοποιούνταν για την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων. Μάλιστα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προσέβλεπε στο πράσινο ταμείο, για να καμφθεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους.

Με τροπολογία που κατέθεσε τελευταία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος το πράσινο ταμείο παύει να αποτελεί «πράσινο» κουμπαρά, καθώς «η διάθεση των πόρων του κατ? έτος, όπως προβλέπονται στο άρθρο 8, για τις λειτουργικές του δαπάνες και την επίτευξη των σκοπών του δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους». Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα του 5% έσοδα του πράσινου ταμείου καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πλέον λόγω της κατάργησης του ταμείου που είχε δημιουργηθεί για την πραγματοποίηση έργων ανάπλασης στα αστικά κέντρα με τα έσοδα που εισπράττονται από τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους αναμένεται ότι οι δύο ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ θα κριθούν αντισυνταγματικές.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου