Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μετρό παντού με το Νέο Ρυθμιστικό και έργα στις γραμμές 1, 2, 4 και ...5

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα και την Αττική πρόκειται να μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα. Ήδη πολλές απόψεις ακούγονται γύρω από την «μεγαλοσύνη» που έχει. Δηλαδή την σωρεία μεγάλων έργων στον τομέα των συγκοινωνιών τουλάχιστον.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Αθήνα μπήκε σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας που μέχρι σήμερα την κάνει να τρώει τις σάρκες της. Τώρα βλέποντας σαν ευκαιρία την κρίση που υπάρχει στη χώρα το νέο Ρυθμιστικό της Αττικής, της περιοχής που διαμένει το 40% του πληθυσμού υπάρχει μεγάλη δυναμική.

Το νέο Ρυθμιστικό δίνει μεγάλη βάση στα έργα σταθερής τροχιάς και κυρίως στα έργα Μετρό. Ήδη το Μετρό είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος των μέσων μαζικής μεταφοράς και αυτό θα γιγαντωθεί. Η προσήλωση παραμένει στην ολοκλήρωση της γραμμής 2 και την ανάπτυξη της γραμμής 4 και ενός μικρού τμήματος της γραμμής 5.

Τα έργα αυτά τα περιμένουμε αλλά ο ορίζοντας κατασκευής του θα ξεπεράσει κατά πολύ το νέο Ρυθμιστικό που οριοθετείται μέχρι το 2021. Τα έργα Μετρό είναι έργα που χρειάζονται χρόνο και πολύ χρήμα και σήμερα πάσχουμε και από τα δύο. Ποια είναι όμως τα μεγαλόπνοα σχέδια;

ΓΡΑΜΜΗ 2 ΑΠΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΓΛΥΦΑΔΑ
Η γραμμή 2 εκτείνεται από την Ανθούπολη μέχρι το Ελληνικό με 20 σταθμούς. Στο νέο Ρυθμιστικό προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 3 έργα. Το πρώτο (που βρίσκεται σε μελέτες) αφορά την επέκταση από την Ανθούπολη μέχρι το Ίλιον. Είναι επέκταση με 4,5 χιλιόμετρα μήκος και 3 νέους σταθμούς που θα κατασκευαστούν μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιλίου. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί ίσως και μέσα στο 2014.

Το δεύτερο έργο αφορά την επέκταση από το Ελληνικό στην Γλυφάδα. Θα έχει μήκος 3χλμ και θα διαθέτει 2 σταθμούς εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γλυφάδας. Το τρίτο έργο θα αφορά την επέκταση από το Ίλιον στο Καματερό και θα έχει μήκος 2χλμ και 2 σταθμούς μέσα στο διοικητικά όρια του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 7 σταθμοί και η γραμμή 2 στην τελική της μορφή θα διαθέτει 27 σταθμούς.

ΓΡΑΜΜΗ 4, Η ΒΟΡΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ
Το πρώτο τμήμα ο Υπουργός ΠΟΜΕΔΙ μας υποσχέθηκε να το δημοπρατήσει άμεσα. Θα ξεκινά από το Γαλάτσι και θα φτάνει στον Ευαγγελισμό. Θα περνά από Κυψέλη, Γκύζη, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, στην Ακαδημίας θα συναντά τη γραμμή 2 (Πανεπιστήμιο), Πλατεία Κολωνακίου και συναντά τη γραμμή 3 στον Ευαγγελισμό. Το έργο με κόστος 900εκ.ευρώ θα είναι μόνο η αρχή της ανάπτυξης αυτής της γραμμής.

Το επόμενο τμήμα θα είναι από τον Ευαγγελισμό μέχρι το Μαρούσι. Θα περνά από Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί, θα συναντά τη γραμμή στο σταθμό ΚΑΤΕΧΑΚΗ, θα συνεχίζει στην Κηφισίας περνώντας από Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Ολυμπιακό Στάδιο, θα συναντά τον Προαστιακό στην Αττική Οδό, θα περνά από το κτίριο του ΟΤΕ και θα φτάνει στο Μαρούσι σε σύνδεση με τον σταθμό της γραμμής 1. Αυτό το τμήμα θα έχει 10χλμ και 11 νέους σταθμούς.

Το τρίτο και τέταρτο τμήμα είναι τα 2 άκρα της γραμμής. Από το ΆΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ στο Γαλάτσι μέχρι τον σταθμό ΠΕΡΙΣΣΟΣ της γραμμής 1 με μήκος 2χλμ και 2 σταθμούς και από το Μαρούσι στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λυκόβρυσης, επέκταση 3 χλμ με 3 σταθμούς.

Στο σύνολο της η γραμμή 4 θα έχει 27 σταθμούς.

Στο νέο Ρυθμιστικό προβλέπονται και 2 έργα για την γραμμή 1. Το πρώτο είναι η υπογειοποίηση της γραμμής από το Φάληρο στον Πειραιά, έργο που θα δούμε να δημοπρατείται εντός του 2014. Θα περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός νέου υπόγειου σταθμού με το όνομα ΚΑΜΙΝΙΑ.

Το δεύτερο είναι η επέκταση από την Κηφισιά μέχρι την Νέα Ερυθραία, έργο που περιλαμβάνει 2χλμ γραμμής, 2 νέους σταθμούς και υπογειοποίηση του σταθμού ΚΗΦΙΣΙΑ.

ΓΡΑΜΜΗ 5, ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ;
Ο μικρός κλάδος από τον Ευαγγελισμό μέχρι την Άνω Ηλιούπολη δια μέσω Παγκρατίου και Βύρωνα δεν είναι τίποτα άλλο από την εκκίνηση της ανάπτυξης της γραμμής 5, μίας ακόμα νέας γραμμής Μετρό για την Αθήνα. Το κόστος φτάνει τα 350εκ.ευρώ και περιλαμβάνει 4 νέους σταθμούς.

Φυσικά όλα αυτά τα έργα για να υλοποιηθούν θα αναζητήσουν πόρους από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία καθώς το Ελληνικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύσκολα μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλα και απαιτητικά έργα. Μιλάμε για έργα με κόστος που φτάνει τα 5 δις ευρώ.

Το πρόβλημα είναι όμως και χρονικό. Ακόμα και αν αύριο όλα αυτά τα έργα δημοπρατούνταν δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μέσα σε 7 χρόνια. Το κυριότερο όμως είναι ότι κάποια από αυτά δεν έχουν καν μελέτες για να πραγματοποιηθούν


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου