Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργία στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι δικηγόροιΑποχή από τα καθήκοντά τους κατά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν οι δικηγόροι.
Η αποχή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των...
Δικηγορικών Συλλόγων, την Τετάρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ρυθμίσεις του νέου κώδικα περί δικηγόρων που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.

Ανάμεσα στις επίμαχες ρυθμίσεις, είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια και της ελάχιστης αμοιβής για τους έμμισθους δικηγόρους στον ιδιωτικό τομέα.

Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή της σε διατάξεις του σχεδίου του νέου Κώδικα Δικηγόρων και παράλληλα ζητεί την άρση της «πρόσφατης απομείωση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας, με απεξάρτηση της έκδοσης και της ισχύος της προσωρινής διαταγής από το χρόνο συζήτησης της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και, επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου».

Για το νέο Κώδικα Δικηγόρων η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της: «... Δεν μπορούμε να μην επιμείνουμε στην ανάγκη να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα των εμμίσθων συναδέλφων σε ελάχιστη αμοιβή και να διαφυλαχθεί ο τρόπος ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής. Σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται παροχή υπηρεσιών που προσιδιάζουν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας χωρίς να κατοχυρώνεται δικαίωμα του εργαζομένου σε αμοιβή. Τέτοιου είδους «μέτρα» που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία με επίκληση επιταγών της «τρόικας» αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων που ασκούν μαζικά ένδικα βοηθήματα στα δικαστήρια της χώρας ...».

Ακόμη, σύμφωνα με την Συντονιστική Επιτροπή, στο σχέδιο του Κώδικα Δικηγόρων «είχαν ενταχθεί, μετά από πρόταση του δικηγορικού κόσμου της χώρας, τρεις εναλλακτικές διατυπώσεις για το δικαίωμα των εμμίσθων δικηγόρων σε ελάχιστη αμοιβή, οι οποίες όμως απαλείφθηκαν – προφανώς κατόπιν παρεμβάσεων των ως άνω οικονομικών συμφερόντων που καθοδηγούν τις επιλογές της Κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην απονομή της Δικαιοσύνης, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει την ανάγκη «να αρθεί η πρόσφατη απομείωση του θεσμού της προσωρινής δικαστικής προστασίας, με απεξάρτηση της έκδοσης και της ισχύος της προσωρινής διαταγής από το χρόνο συζήτησης της σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων» ενώ επισημαίνει πως η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί πλέον με αρνησιδικία.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

TWITTER