Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αλαλούμ με το χαράτσι και στη μέση οι πολίτες

Ταλαιπωρίας συνέχεια χτες Τετάρτη, για εκατοντάδες καταναλωτές στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, όπου και πάλι σχηματίστηκαν μεγάλες «ουρές», εξαιτίας του χάους που επικρατεί με το θέμα της πληρωμής του τέλους ακινήτων.

Πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να πληρώσουν μόνο ό,τι αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος, με τους υπαλλήλους της ΔΕΗ να τους εξηγούν, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται και το αλαλούμ συνεχίζεται.

Δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη διάσκεψη, οι οποίες όμως δεν διαφέρουν τίποτα από τη ρύθμιση που έχουμε κάνει για το θέμα, υποστήριξε σχετικά, σε δηλώσεις του στο Real FM, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως είπε, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για όποιον έχει αποδεδειγμένα αδυναμία καταβολής του τέλους και επανέλαβε πως δεν έχει γίνει καμία διακοπή ηλεκτροδότησης σε αναξιοπαθούντες, ανάπηρους ή συνταξιούχους, που έχουν δηλώσει ότι αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων.

«Όποιος εμπίπτει σε εξαιρέσεις, όποιος έχει πραγματική αδυναμία, πηγαίνει στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ζητάει απαλλαγή ή μείωση και υπάγεται σε ειδικό καθεστώς που προβλέπεται. Αυτό γίνεται με μια εύκολη και απλή διαδικασία. Εάν καθυστερήσει λίγες μέρες αυτή η διαδικασία, μπορεί να πει στη ΔΕΗ ότι "εκκρεμεί η απόφαση για την αλλαγή μου ή για την εξαίρεσή μου, για την υπαγωγή μου σε ευνοϊκές ρυθμίσεις" και όλα πηγαίνουν μια χαρά», υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ.

Και συμπλήρωσε: «Ούτε κόπηκε η παροχή ρεύματος σε κάποιον καταναλωτή, σε κάποιο νοικοκυριό που έχει ανάγκη, σε κάποιον φτωχό, ανήμπορο, ανάπηρο και ούτω καθεξής. Αν κάποιοι, οι οποίοι έχουν την οικονομική άνεση ή απλώς πρέπει λίγο να δυσκολευτούν και να αναδιοργανώσουν τα οικονομικά τους, θέλουν να κρυφτούν, αυτό δεν είναι σωστό. Γιατί, αν καταρρεύσουν τα έσοδα, δεν υπάρχουν δαπάνες».

«Δηλαδή εάν δεν πετύχουμε τους στόχους του προϋπολογισμού και έχουμε κάμψη των εσόδων το πρώτο τρίμηνο και μετά λόγω εκλογών συνεχιστεί αυτό, πρέπει να ληφθούν μέτρα» προειδοποίησε.

Για αντιφατικές δηλώσεις και ανακοινώσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της ΔΕΗ, που εντείνουν «τη σύγχυση και την ταλαιπωρία του κόσμου», μίλησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ζητώντας να μπει ένα τέλος στο αλαλούμ με το τέλος ακινήτων. «Οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου, οφείλουν -έστω και τώρα- να συνεννοηθούν. Αυτό το μπάχαλο δεν πάει άλλο» σχολίασε.

«Τραγέλαφο» χαρακτήρισε την κατάσταση με το ειδικό τέλος η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Πώς θα μετατρέψουν τα χρήματα που δώσαμε για το ρεύμα σε χαράτσι, διερωτήθηκε σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και επανέλαβε πως «η ΔΕΗ δεν είναι η αρμόδια για να εισπράττει χαράτσια».

«Το έκαναν για να περάσουν αυτόν τον φόβο ότι θα κόψουν το ρεύμα... και τώρα σκέφτονται να κάνουν ενιαίο χαράτσι για τα σπίτια», ανεβάζοντας τις αντικειμενικές αξίες των σπιτιών, την ώρα που «οι εμπορικές αξίες των σπιτιών είναι στο μηδέν». Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι, «μια ώρα αρχύτερα, ο λαός με την πάλη του και την ψήφο του, πρέπει να βάλει φραγμό σε αυτή την πολιτική, γιατί εδώ έχουν ξεπεραστεί και τα όρια της λογικής».

«Το υπουργείο Οικονομικών δε θέλει να παραδεχτεί την ήττα που υπέστη η αντισυνταγματική και βάρβαρη πολιτική του επιλογή για το χαράτσι στα ακίνητα» παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνει, αφήνει επίτηδες να δημιουργούνται καταστάσεις χάους στα σημεία πληρωμής, ενώ ταυτόχρονα με εκδικητικό τρόπο δεν αναγνωρίζει την απόφαση χιλιάδων πολιτών να μην πληρώσουν το χαράτσι, μέσω της διαδικασίας των ΑΤΜ. Ας σοβαρευτεί επιτέλους ο "συνταγματολόγος" υπουργός. Εκτίθεται ανεπανόρθωτα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου