Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Σε αγορά 300 ηλεκτρικών λεωφορείων στοχεύει η ΟΣΥ.

 


Πόσα ψέματα κρύβει η αλήθεια;

Στο όνομα και στο δικαίωμα της ισότητας των δύο φύλων, εκμεταλλεύτηκε ο υπαρκτός καπιταλισμός την αθρόα προσφορά εργασίας, έχοντας κατορθώσει να μηδενίσει το μερίδιο των εργαζομένων από τον παραγόμενο πλούτο. Μια οικογένεια πλέον, εργάζεται για να καλύψει αυξημένες καταναλωτικές ανάγκες, παραμερίζοντας την ίδια της τη συνοχή.

Απλοί εργαζόμενοι χειροκροτούν και ψηφίζουν πολιτικές που επαγγέλλονται μείωση του εργατικού κόστους, μειώνοντας στην ουσία την δική τους ρόγα, χωρίς να ζητάνε την αύξηση του εργατικού μερίσματος, ως ποσοστό, που αντιστοιχεί στην τιμή - αξία ενός προϊόντος.

Άλλη μια φορά το κεφάλαιο χρησιμοποιεί την ηθική παράμετρο της ανθρώπινης σκέψης για να αποκομίσει μεγαλύτερη δύναμη. Ποιος ευσυνείδητος πολίτης θα ζητούσε να καταστρέφεται το περιβάλλον που θα ζήσουν αύριο τα παιδιά του για λίγη ανούσια διασκέδαση μέσω της κατανάλωσης ακόμα;

Έχουμε λοιπόν έτοιμο το πλήθος να δεχτεί ότι ονομάσουμε πράσινο. Κανείς δεν ζητάει τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (αυτοκίνητα, ηλ. συσκευές κτλ) να είναι πραγματικά διαρκή. Βγάζουμε νέα, ονομάζοντας τα παλιά ρυπογόνα ή ενεργοβόρα , και στην ουσία εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους ή προσθέτουμε ακόμα πιο πολύ πλαστικό στο περιβάλλον.

Δεν επιθυμούμε επ ουδενί την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αδυνατίζοντας έτσι την αξία του χρήματος-μισθού, πληθωρίζοντάς το, καθώς οι τράπεζες απλώς μπορούν να κόβουν χαρτονομίσματα σε έναν κόσμο που η σπατάλη του "σταριού" σημαίνει πείνα.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί, λέει, στην πράσινη ενέργεια. Ετοιμάζεται το υπουργείο μεταφορών να αγοράσει για τις αστικές συγκοινωνίες μεγάλο αριθμό ηλεκτροκίνητων λεωφορείων. Κόστος στην δεκαετία; Υπερδιπλάσιο ενός τρόλεϊ.

Πρέπει η φτωχή ψωροκώσταινα να ενισχύσει τις βιομηχανίες στην έρευνα για την ηλεκτροκίνηση, ώστε να μειωθεί το κόστος, όχι βέβαια τα κέρδη τους. Πληρώνουμε τέλη στους λογαριασμούς για ΑΠΕ ενώ το αποτύπωμά μας στην ρύπανση, ελλείψει βιομηχανιών και με ασήμαντο πληθυσμιακό μερίδιο, είναι μηδαμινό.

Η παραγωγή πράσινης ενέργειας φαντάζει ιδεατό, χωρίς να υπολογίζεται η κατάληψη εύφορων γαιών, ή η καταστροφή του φυσικού πλούτου των βουνών από τα αιολικά κτλ. Δεν μαρτυρείται ότι τα στοιχεία αποθήκευσής της αποτελούν εφιάλτη για τα οικοσυστήματα, ενώ ο εξοπλισμός παραγωγής της έχει μικρό χρονικό ορίζοντα και η αντικατάσταση του χρησιμοποιεί αμιγώς πετρέλαιο.

Αν κάποιος το εξετάσει από αυτή τη σκοπιά θα βρει πλείονες και ίσως ισχυρότερες εναντιώσεις. Και αν κάποιος πει πως η πρόοδος θα ωφελήσει τους πάντες, καλό είναι να σκεφτεί πως η πρόοδος είναι ούτως ή άλλως ίδιον των κοινωνιών και πως κανένας σημερινός Λουδοβίκος δεν θα ήθελε τους υπηκόους του σε συνθήκες 18ου αιώνα, γιατί απλώς και αυτός θα ζούσε στον ίδιο αιώνα.

Ωστόσο οι διαφορές πρέπει να παραμένουν σταθερές και αν είναι δυνατόν να αυξάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου