Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Μετρό Θεσσαλονίκης: Υποθετικά σενάρια για τη λειτουργία της βασικής γραμμής

Το πιο βασανισμένο έργο στην χώρα είναι αδιαμφισβήτητα η κατασκευή της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το έργο εισέρχεται στην 8η χρονιά κατασκευών και τίποτα ακόμα δεν έχει μπει στη θέση του.

Σταθμοί που δεν έχουν ολοκληρωθεί, σήραγγες που δεν έχουν διανοιχτεί, αρχαιολογικές ανασκαφές που είναι ατελείωτες, συρμοί που δεν έχουν ξεκινήσει να έρχονται και πολλά, πολλά άλλα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το έργο θα μπορούσε να κοπεί στα δύο και να λειτουργήσει τμηματικά. Αυτή η Σολομώντεια λύση δίνει κάποιες ανάσες στο έργο όμως η εμπορικότητα του εξαρτάται από την συνολική του λειτουργία.

Το σενάριο μιλά για λειτουργία αρχικά του ανατολικού τμήματος, στις αρχές του 2017 και αργότερα του δυτικού τμήματος μαζί με την επέκταση προς Καλαμαριά. Έτσι μπορεί να δούμε μία «μικρή» γραμμή Μετρό με 5-6 σταθμούς που όμως δεν θα έχει επαφή με το κέντρο και η χρήση της θα είναι πολύ περιορισμένη για το διάστημα που θα λειτουργήσει έτσι.

Από την άλλη το θέμα είναι εξόχως πολιτικό και το έργο δεν μπορεί να διαιωνίζεται χωρίς να υπάρχουν απτά αποτελέσματα στον κόσμο της πόλης που ταλαιπωρείται εδώ και αρκετά χρόνια.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ, ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΟΑΣΘ
Το σημαντικότερο όλων των προβλημάτων παραμένει το θέμα των αρχαίων στον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ που έχει υπερκαλύψει όλα τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν. Ένα δεύτερο τεράστιο θέμα είναι η επανεκκίνηση για τους 2 Μετροπόντικες που παραμένει σε ακινησία για σχεδόν 2 χρόνια.

Τα δύο ογκώδη μηχανήματα είναι στον σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ και ..περιμένουν. Αυτό που θα γίνει είναι η αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση τους στη ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ που θα κάνουν το ταξίδι αντίστροφα.

Ο ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ που θα είναι και ο συνδετήριος σταθμός με την ανατολική επέκταση προς Καλαμαριά είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο αλλά θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς του δικτύου.

Όταν θα λειτουργήσει το Μετρό θα υπάρξουν κοσμογονικές αλλαγές στην κυκλοφορία των λεωφορείων που θα γίνουν τροφοδοτικά προς το Μετρό τουλάχιστον για τις περιοχές που θα περνά. Ωστόσο θα περάσουν αρκετά χρόνια για να έχουμε δραστικό περιορισμό στην κυκλοφορία τους και θα πραγματοποιηθεί όταν το Μετρό επεκταθεί προς Ευκαρπία και Εύοσμο.

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Το έργο που υπογράφηκε στον προηγούμενο Ιούνιο δίνει αισιόδοξα μηνύματα. Δεν αναμένονται μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές και θεωρητικά το έργο μπορεί και να παραδοθεί στην ώρα του, στα τέλη του 2018. Θα περιλαμβάνει 5 σταθμούς (ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ) και θα εξυπηρετεί περίπου 70.000 επιβάτες καθημερινά.

Ο τερματικός σταθμός στην ΜΙΚΡΑ θα γίνει ένας μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος μετακίνησης από και προς: το Αεροδρόμιο και την Νότιο-Ανατολική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου