Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με βάση τις επιταγές του καινούργιου μνημονίου, προβλέπεται αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 25% από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ).
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του βασικού εισιτηρίου για τη χρήση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για διάρκεια 90 λεπτών θα εκτοξευθεί στα 1,75 ευρώ από 1,40 ευρώ που κοστολογείται σήμερα, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τη χρήση λεωφορείου, τρόλεϊ ή τραμ αναμένεται στα 1,50 ευρώ έναντι των 1,20 ευρώ.
Ανάλογη αύξηση της τάξης του 25% προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα ημερήσια, τα εβδομαδιαία, τα μειωμένα και τα εισιτήρια του προαστιακού, των τρένων του ΟΣΕ και του λεωφορείου που εκτελεί τη διαδρομή προς το αεροδρόμιο.
Με το συγκεκριμένο εγχείρημα, το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκεί την αύξηση των εσόδων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία ωστόσο δεν συντελέστηκε, με κανένα τρόπο, από ανάλογες αυξήσεις εισιτηρίων που πραγματοποιήθηκαν το 2011.
Οι συγκεκριμένες αυξήσεις, που επιβλήθηκαν δύο μόλις χρόνια πριν, δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη εξυγίανση του μεταφορικού συστήματοςκαι, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν να απομακρύνουν ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να εντείνουν το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής.
Οπότε, δύο χρόνια μετά την πρώτη αύξηση, η αποδοχή του επιχειρήματος ότι με μία περαιτέρω αύξηση της τιμής του εισιτηρίου θα αποφευχθεί το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης είναι τολιγότερη ανεδαφική.
Έχει διαπιστωθεί, ήδη, πως η πρακτική της εισιτηριοδιαφυγής και της ανταλλαγής εισιτηρίου είναι διαδεδομένες και πως ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των χρηστών έχει όλο και μεγαλύτερη πρόθεση να συμμετέχει σε αυτές.
Εν μέσω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η επικείμενη αύξηση που αναμένεται στις τιμές των εισιτηρίων είναι παράλογη, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα ποσοστά της ανεργίας έχουν ανοδική πορεία και τα εισοδήματα μεγάλης μερίδας των χρηστών έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις.
Φαίνεται πως έχει ξεχαστεί τελείως από τον κυβερνητικό σχεδιασμό πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν κοινωνικό αγαθό.
Ματθαίος Γ. Καρλαύτης
(Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου