Έκκληση «να σταματήσει ο κύκλος της βίας στην Πάτρα» απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρίσφυγες, με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, μετά τη δολοφονία του 30χρονου άντρα το περασμένο Σάββατο.
Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για νηφαλιότητα, αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο Κράτος Δικαίου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνεται:
«Η αγανάκτηση για τη δολοφονική αυτή ενέργεια, για την οποία έχει επιληφθεί πλέον η Δικαιοσύνη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να οδηγεί σε πράξεις αυτοδικίας και νέο κύκλο βίας.
» Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για στοχοποίηση και επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην περιοχή της Πάτρας ή οπουδήποτε αλλού στην ελληνική επικράτεια.
» Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, απαιτούν σοβαρό διάλογο, συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, και δέσμη μέτρων για την αντιμετώπισή τους.
» Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση και να καταδικάσουν με αποφασιστικότητα τις πράξεις βίας.
» Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει επίσης την ανάγκη στήριξης των προσπαθειών για αναμόρφωση του συστήματος ασύλου και βελτίωση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που αποτελεί ένα αναγκαίο (ανάμεσα σε άλλους) παράγοντα βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης.
Προσαγωγές
Εντωμεταξύ, σε δώδεκα προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης έξω από τις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής - Πατραϊκής στην Πάτρα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 50 άτομα, τα οποία μετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό 30χρονου κατοίκου της περιοχής από τρεις Αφγανούς μετανάστες, επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με πέτρες και βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και απομάκρυναν τα άτομα από την περιοχή.
Πάντως εξακολουθούν να παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν νέα επεισόδια.
Οι ελάχιστοι μετανάστες που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής έχουν αποχωρήσει και μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα, ενώ το κτίριο έχει σφραγιστεί.
ΠΗΓΗ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου