Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η Volvo δοκιμάζει αυτόνομο ηλεκτρικό λεωφορείο στη Σιγκαπούρη

Τα πρώτα του δοκιμαστικά χιλιόμετρα ξεκίνησε να “γράφει” χθες στους δρόμους της Σιγκαπούρης το πρώτο αυτόνομο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο πλήρους μεγέθους στον κόσμο.

Πρόκειται για το Volvo 7900, το οποίο αναπτύσσεται από την γνωστή σουηδική βιομηχανία σε συνεργασία με το τεχνολογικό πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης, οι ερευνητές του οποίου επιβλέπουν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που “κάθεται” πίσω από το τιμόνι του.

Το μήκους 12 μέτρων λεωφορείο, μηδενικών εκπομπών ρύπων, τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα και απαιτεί 80% λιγότερη ενέργεια από τα αντίστοιχα συμβατικά οχήματα με κινητήρα diesel, ενώ είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο σύστημα πλοήγησης που περιλαμβάνει αισθητήρες φωτός και κάμερες λήψης τρισδιάστατων εικόνων εξασφαλίζοντας ακρίβεια θέσης έως και ενός εκατοστού.

Το αυτόνομο λεωφορείο θα δοκιμαστεί μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Nanyang, όπου έχουν εξομοιωθεί οι οδικές συνθήκες της Σιγκαπούρης, ενώ σύμφωνα με την Volvo Buses, τη θυγατρική της σουηδικής βιομηχανίας που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του οχήματος, θα χρειαστούν κάποια χρόνια και κλιμακωτή προσέγγιση του εγχειρήματος για την εξέλιξη του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης πριν το όχημα βγει στους δρόμους.

“Πιστεύουμε απόλυτα ότι τα αυτόνομα (οχήματα) μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες”, δήλωσε ο Hakan Agnevall, πρόεδρος της Volvo Buses, στο CNBC. “Τόσο σε επίπεδο ασφάλειας και επιχειρησιακής αποδοτικότητας, όσο και σε επίπεδο νέων δυνατοτήτων στον πολεδομικό σχεδιασμό”.

Όπως σημειώνει, εξάλλου, τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν καταλυτική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε πρόκληση για πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 4 εκατ. άνθρωποι στην Ασία πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί κίνδυνο για την υγεία 4 δισ. ανθρώπων στην Ασία. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου