Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ΟΣΥ: Έχουν γίνει ρουτίνα τα... δρομολόγια του τρόμου

Από τον Οκτώβριο και µετά δεν έχει ληφθεί κανένα µέτρο για τις επιθέσεις εναντίον λεωφορείων. Απλώς περιµένουµε την επόµενη». 

Με τα λόγια αυτά περιγράφουν οι οδηγοί το µπαράζ επιθέσεων των προηγούµενων ηµερών σε λεωφορεία της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) σε διάφορες περιοχές της Αττικής, το οποίο τους έχει γεµίσει προβληµατισµό και ανασφάλεια. 

Να σηµειωθεί ότι σε ένα εκ των περιστατικών ο οδηγός έκανε λόγο για χρήση αεροβόλου από τους δράστες, κάτι το οποίο όµως δεν µπορεί να επιβεβαιώσει απολύτως η Αστυνοµία, η οποία µιλάει για «αιχµηρό αντικείµενο», σύµφωνα µε πηγές του ΟΑΣΑ.

Την ίδια στιγµή η αγωνία κορυφώνεται και για τους χρήστες των οδικών µέσων µαζικής µεταφοράς, καθώς οι επιθέσεις είναι «τυφλές» και πλέον δεν περιορίζονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, οι οποίες βρίσκονταν παλαιότερα «στο κόκκινο», όπως το Μενίδι και το Ζεφύρι. Αντίθετα έχουν επεκταθεί και καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό φάσµα και συχνά αφορούν οχήµατα µε αρκετούς επιβάτες.

Δύσκολη η αστυνόµευση 
Οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιρειών αναµένουν τις προτάσεις της Αστυνοµίας, επισηµαίνοντας ωστόσο ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αστυνοµεύσει κανείς τα λεωφορεία. 

Και αυτό καθώς καθηµερινά από τα αµαξοστάσια βγαίνουν περίπου 1.000 - 1.200 λεωφορεία, τα οποία δροµολογούνται σε 259 γραµµές που διατρέχουν όλο το λεκανοπέδιο πραγµατοποιώντας περί τα 12.000 δροµολόγια.

Ως εκ τούτου είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν προληπτικά µέτρα δεδοµένου ότι κανείς δεν ξέρει σε ποιο σηµείο θα γίνει η επόµενη επίθεση αφού, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι στοχευµένες. 

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το τριήµερο της 25ης Μαρτίου σηµειώθηκε µπαράζ επιθέσεων σε διάφορες λεωφορειακές γραµµές. 

Συγκεκριµένα, το απόγευµα του Σαββάτου στην Άνω Ηλιούπολη άγνωστος έσπασε το παράθυρο του οδηγού -πιθανότατα µε τη χρήση αεροβόλου όπλου όπως κατήγγειλε ο οδηγός- χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κανένας τραυµατισµός από τους επιβαίνοντες στο όχηµα που εκτελούσε δροµολόγιο της γραµµής 237.

Την ίδια ηµέρα σηµειώθηκαν επιθέσεις στη Μεταµόρφωση αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Στουρνάρη. 

Άγνωστοι έσπασαν τα τζάµια σε λεωφορείο της γραµµής Α10, τρεις στάσεις πριν από το τέρµα, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ. 

Περίπου είκοσι λεπτά πριν από τις 7 το βράδυ είχε προηγηθεί άλλο επεισόδιο, όταν άγνωστοι µπήκαν σε λεωφορείο της γραµµής Α7 που εκτελεί το δροµολόγιο Κάνιγγος - Κηφισιά και έσπασαν τα ακυρωτικά µηχανήµατα. 

Τελευταίο περιστατικό ήταν αυτό της περασµένης Κυριακής στη γραµµή Β9 Χαλκοκονδύλη - Μεταµόρφωση - Ν. Κηφισιά, στη Μεταµόρφωση, όταν το λεωφορείο που εκτελούσε το δροµολόγιο δέχτηκε επίθεση µε πέτρες µε αποτέλεσµα να σπάσει το τζάµι της µεσαίας πόρτας του οχήµατος. 

«Απροστάτευτοι»Η επίθεση σηµειώθηκε στις 22.10 και µάλιστα σε όχηµα στο οποίο επέβαιναν εκείνη τη στιγµή τουλάχιστον 15 άτοµα. 

«Μέχρι στιγµής στις πρόσφατες επιθέσεις δεν έχει τραυµατιστεί κανείς. Εάν όµως συνεχιστεί αυτό, κανείς δεν ξέρει τι θα συµβεί. 

Οι οδηγοί νιώθουν απροστάτευτοι και η διοίκηση δεν λαµβάνει κανένα µέτρο. Απλώς καταγράφει τις επιθέσεις. Κι εµείς απλώς αναµένουµε την επόµενη επίθεση» λέει στο «Εθνος» το µέλος του ∆Σ του Συνδικάτου Εργαζοµένων ΟΑΣΑ, Φώτης Νικολακόπουλος. 

Ο ίδιος προσθέτει µάλιστα πως είναι κοινό µυστικό µεταξύ των οδηγών ότι ο αριθµός των επιθέσεων είναι µεγαλύτερος από αυτόν που βγαίνει προς τα έξω: 

«Καθώς δεν ξέρουµε ποιος µπορεί να κρύβεται από πίσω, δεν δηµοσιοποιούµε όλες τις επιθέσεις για την περίπτωση που έχουµε να κάνουµε µε δράστη ο οποίος “τρέφεται” από τη δηµοσιότητα» υπογραµµίζει ο κ. Νικολακόπουλος. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου