Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Αναπτύσσεται η δημοτική συγκοινωνία για να καλύπτει τα …κενά του ΟΑΣΑ

Όλο και περισσότεροι δήμοι στην Αττική προχωρούν στην ίδρυση και λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας είτε με δικά τους λεωφορεία είτε μέσω συμφωνίας με τον ΟΑΣΑ ο οποίος μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις... πληρώνεται για να δημιουργήσει γραμμές για την εξυπηρέτηση δημοτών.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Φυλής όπου στις 7 Φεβρουαρίου 2019, ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς υπέγραψε σύμβαση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιάννη Σκουμπούρη, για τη λειτουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας στο Δήμο Φυλής.

Το κόστος της δωρεάν μετακίνησης θα καλυφθεί, αποκλειστικά, με πόρους του Δήμου Φυλής.

Η Δημοτική Συγκοινωνία περιλαμβάνει δύο νέες λεωφορειακές γραμμές, τη Γραμμή 1 «ΖΩΦΡΙΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΖΕΦΥΡΙ» και τη Γραμμή 2 «ΚΕΝΤΡΟ - ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗ - ΛΙΜΝΗ», οι οποίες και θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές. 

Βασίζεται σε ειδική μελέτη που συντάχθηκε στο τέλος του 2017, αφού έλαβε υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τις προτάσεις της διοίκησης του Δήμου και των δημοτών.

Στόχος της Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι να ενώσει τις Δημοτικές Ενότητες και τις συνοικίες με το Διοικητικό Κέντρο του Δήμου, αλλά και περιμετρικά μεταξύ τους. 

Οι δύο γραμμές θα είναι κυκλικές και θα περνούν από τους Σταθμούς του Προαστιακού Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου. Ωστόσο, μετά την εφαρμογή του σχεδίου, θα μελετηθεί η λειτουργικότητά του κι αν χρειαστεί, θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Παράλληλα την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε από τον ΟΑΣΑ στο Διαύγεια η απόφαση έγκρισης της λειτουργίας των γραμμών 10 και 20 της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Αλίμου.

Δημοτική συγκοινωνία Ηρακλείου 
Μια νέα γραμμή με τον αριθμό 2 προστέθηκε πριν από κάποιες ημέρες στη δημοτική συγκοινωνία Ηρακλείου.

Η νέα γραμμή θα εκτελείται από το δεύτερο ολοκαίνουργιο mini bus, που αγόρασε η δημοτική αρχή και θα καλύπτει την έκταση του Ηρακλείου που δεν εξυπηρετούσε μέχρι σήμερα η υπάρχουσα Γραμμή 1.

Και οι δύο γραμμές θα λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωινές και απογευματινές ώρες, ενώ η χρήση της Δημοτικής Συγκοινωνίας παραμένει δωρεάν για όλους.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Δήμος Ηρακλείου θα ξεκινήσει να εκτελεί διαδρομή μεταφοράς προς την Πανεπιστημιούπολη. 

Το δρομολόγιο Ηράκλειο - Πανεπιστημιούπολη θα αναχωρεί Δευτέρα έως Παρασκευή στις 8.00 το πρωί από τον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου (πλευρά κεντρικής πλατείας), με δωρεάν επιβίβαση.

Δημοτική συγκοινωνίας Κερατσινίου - Δραπετσώνας 
Τρία νέα οχήματα προσέθεσε στον στόλο τους ο Δήμος Κερατσινίου -  Δραπετσώνας.

Ο Δήμος, με την ενίσχυση του λεωφορειακού στόλου, διευκολύνει και παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τη Δημοτική Συγκοινωνία δωρεάν για τις μετακινήσεις του. 

Σημειώνεται ότι η περιοχή έχει αναπτύξει δημοτική συγκοινωνία καθώς λόγω της μεγάλης έκτασής του δεν καλύπτεται από τις γραμμές του ΟΑΣΑ για την μετακίνηση των δημοτών της γύρω περιοχής ενώ έχουν δημιουργηθεί συνδέσεις και με όμορους δήμους.

Δημοτική συγκοινωνία Γλυφάδας 
Τέσσερα νέα λεωφορεία, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, έχει δρομολογήσει ο δήμος Γλυφάδας για την εκτέλεση της δημοτικής συγκοινωνίας.

Με τα νέα αυτά λεωφορεία γίνονται επιπλέον δρομολόγια δημιουργώντας τα κενά που δημιουργεί ο ΟΑΣΑ με τη μείωση των λεωφορειακών γραμμών και δρομολογίων που καλύπτουν τη Γλυφάδα μετά και το κλείσιμο του αμαξοστασίου στο Ελληνικό.

Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου 
Ένα εκτεταμένο δίκτυο εξυπηρέτησης έχει δημιουργήσει ο δήμος Αμαρουσίου για τους δημότες του ο οποίος προμηθεύτηκε πρόσφατα άλλα 4 λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Ο δήμος προσφέρει δωρεάν μετακίνηση για όλους του χρήστες των κόκκινων λεωφορείων της πόλης, ανεξαρτήτως κατοχής Artemis Card, μονίμου κατοικίας ή εργασίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κόκκινα λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου μεταφέρουν 270.000 μηνιαίως κατοίκους και επισκέπτες δωρεάν εντός του αστικού ιστού της πόλης. 

Διαθέτει συνολικά στόλο 13 οχημάτων, λειτουργεί 5 λεωφορειακές γραμμές και εκτελεί 150 δρομολόγια την εβδομάδα.

Δημοτική Συγκοινωνία Βριλησσίων 
Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και επιβράβευσης του Δήμου Βριλησσίων Followgreen προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και τις φιλικότερες αστικές μετακινήσεις, επιβραβεύει όλους όσους επιλέγουν να μετακινηθούν με τη δημοτική συγκοινωνία.

Η δράση φιλοδοξεί οι δημότες, αλλά και οι εργαζόμενοι εντός των ορίων του Δήμου Βριλησσίων, να επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους τη δημοτική συγκοινωνία αντί των οχημάτων τους.

Με αυτό τον τρόπο κάθε μετακίνηση μπορεί να γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον και στην πόλη, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση καυσίμων και η κίνηση. 

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο οι μετακινήσεις των πολιτών να γίνουν πιο «πράσινες», αλλά και πιο γρήγορες καθώς η κίνηση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα των αστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο.

Η δημοτική πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης και πράσινης ενέργειας Followgreen σε πρώτη φάση θα διανέμει κουπόνια επιβράβευσης 150 πόντων στους επιβάτες της δημοτικής συγκοινωνίας κάθε Τρίτη στο δρομολόγιο των 7:40 π.μ., το οποίο έχει έναρξη το σταθμό του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Οι πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν με δύο τρόπους είτε στις τοπικές επιχειρήσεις του Δήμου Βριλησσίων σε μοναδικές εκπτώσεις/προσφορές, είτε να δωριστούν στα σχολεία του Δήμου που συμμετέχουν στον Μαθητικό Διαγωνισμό: «Ανακυκλώνουμε γιατί Μετράει» 2018-2019 για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των παιδιών. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου