Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Λεωφορεία ΟΣΥ: Φωτιές λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

Φλεγόμενα οχήματα εξακολουθούν να απαρτίζουν τον στόλο των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), οι οποίες παλεύουν με την οικονομική στενότητα, που τους στερεί τη δυνατότητα βελτίωσης της κατάστασης των λεωφορείων τους. 

Αποτέλεσμα είναι η μείωση κατά 30% τουλάχιστον του συγκοινωνιακού έργου των ΟΣΥ την τελευταία πενταετία, ενώ και τα δρομολόγια που εκτελούνται επιφυλάσσουν στους επιβάτες μεγάλες αναμονές στις στάσεις. 

Ακόμη ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί στη μακρά πλέον λίστα των λεωφορείων που τυλίγονται στις φλόγες εν κινήσει. 

Χθες το πρωί, λεωφορείο που κινούνταν επί της λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος της Αγίας Παρασκευής (Κοντόπευκο), τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες. Στο σημείο κατέφθασαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με έξι πυροσβέστες, οι οποίοι ανέλαβαν την κατάσβεση της φωτιάς.

Στο όχημα, στο οποίο δεν επέβαιναν επιβάτες, βρισκόταν μόνον ο οδηγός, που ευτυχώς δεν τραυματίστηκε. 

Πρόκειται για ένα από τα πολλά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα και, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι στις ΟΣΥ, μόνον ένας μικρός αριθμός περιστατικών δημοσιοποιείται. 

Οι μηχανικές βλάβες που σημειώνονται στα οχήματα και οδηγούν στην ανάφλεξή τους προκαλούν πλέον πονοκέφαλο στη διοίκηση της εταιρείας, η οποία έχει δημιουργήσει επιτροπή διερεύνησης των αιτιών που ευθύνονται για τις παραπάνω βλάβες, χωρίς όμως να έχουν εξαχθεί μέχρι στιγμής ασφαλή συμπεράσματα. 

Τεχνικοί της εταιρείας επισημαίνουν ότι ο στόλος παραπαίει και οι ίδιοι αναγκάζονται να ξηλώσουν εξοπλισμό από ακινητοποιημένα οχήματα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ενεργού στόλου σε ανταλλακτικά.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει βάλει «στον πάγο» πάνω από 4 χρόνια την προμήθεια ανταλλακτικών, ενώ και το περιορισμένο ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου του στόλου σε επισκευές και συντήρηση. 

Η αδυναμία της εταιρείας να προχωρήσει σε μαζικές παραγγελίες ανταλλακτικών, που θα περιόριζαν σημαντικά το κόστος της μονάδας, οδηγεί πολλά οχήματα στα αμαξοστάσια σε κατάσταση ακινησίας. 

Οι ΟΣΥ σήμερα έχουν στο δυναμικό τους 2.023 λεωφορεία, εκ των οποίων λιγότερα από 950 εκτελούν δρομολόγια. Τα υπόλοιπα βρίσκονται παροπλισμένα στα αμαξοστάσια, καθώς στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να επισκευαστούν ελλείψει ανταλλακτικών. 

Οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έχουν καταστήσει τη συντήρηση των οχημάτων, που εξυπηρετούν περίπου 400 εκατ. μετακινήσεις στην Αθήνα σε ετήσια βάση, διαδικασία πολυτελείας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων των ΟΣΥ διαμορφώνεται περίπου στα 13 έτη. Τα 2.031 θερμικά λεωφορεία, που είχε στα αμαξοστάσιά της η εταιρεία στα τέλη του 2015, μετρούν 12,8 έτη κατά μέσον όρο, ενώ η ηλικία των 356 ηλεκτροκίνητων τρόλλεϋ διαμορφώνεται στα 13,8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων των ΟΣΥ. 

Το παλαιότερο όχημα που διαθέτουν οι ΟΣΥ σήμερα αποκτήθηκε το 1993, ενώ το νεότερο το 2011. Το 43,1% των λεωφορείων είναι τεχνολογίας EURO II (χρονολογούνται μεταξύ 1998 και 2002). 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου