Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Η Μόσχα μπαίνει στην εποχή της αυτονομίας με… αυτόνομο τραμ

Η Ρωσική κυβέρνηση έχει δείξει πολλάκις την συμπάθια της προς την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης. Άλλωστε, μια από τις πρωτοπόρες στον χώρο, η Yandex, πραγματοποιεί εδώ και καιρό δοκιμές στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μόσχα. 
Μέσα στα επόμενα χρόνια όμως, τα επιβατηγά αυτοκίνητα δεν θα είναι τα μόνα αυτόνομα οχήματα εντός της…!
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Ρωσίας φαίνεται πως ήρθε σε συμφωνία με την Cognitive Technologies για την εγκατάσταση ενός αυτόνομου τραμ (!) μέσα στην Μόσχα. Το πλάνο θέλει την ανάπτυξη του μέσου μαζικής μεταφοράς έως το 2022, ενώ ενδέχεται να είναι έτοιμο και νωρίτερα. 
Να σημειωθεί πως η Cognitive έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το έργο, κάτι που σημαίνει πως η ανάπτυξη του συστήματος, καθώς και ο εξοπλισμός του κατάλληλου συρμού (που θα αγοραστεί από την PC Transport Systems) στον οποίο εκείνο θα εγκατασταθεί, θα γίνει αποκλειστικά από την ίδια.
Σύμφωνα με την Cognitive, ένα σύστημα αυτονομίας για τραμ δεν απαιτεί τόσο υψηλό επίπεδο νοημοσύνης όσο εκείνο των κλασικών οχημάτων. Το τραμ πραγματοποιεί συγκεκριμένα δρομολόγια, ενώ οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν είναι προβλέψιμοι. 
Εν ολίγοις, τα στελέχη της Ρώσικης εταιρείας είναι πεπεισμένα πως μέσα σε δυο χρόνια θα είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτονομίας για μέσο μαζικής μεταφοράς τύπου τραμ. Αυτό σημαίνει πως (σχετικά) σύντομα οι πολίτες της Μόσχας θα μπορούν να εξυπηρετηθούν για πρώτη φορά από ένα μέσο του οποίου η θέση οδηγού είναι… κενή.
Κατά πάσα πιθανότητα, το παράδειγμα της Ρώσικης κυβέρνησης θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ήδη στο Potsdam του Βερολίνου (Γερμανία) έχει αναπτυχθεί ένα αυτόνομο τραμ. 
Η Μόσχα δεν θα είναι η πρώτη πρωτεύουσα που υποδέχεται ένα τέτοιο μέσο μεταφοράς, όμως εκείνης θα είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά. Όπως πάντα, ελπίζουμε να ζήσουμε μια παρόμοια πρωτοβουλία και από κάποια πόλη της χώρας μας…! 


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου