Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Λεωφορεία-βόμβες στους δρόμους

Διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά φωτιάς σε αστικά λεωφορεία των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), τα οποία οι εργαζόμενοι στην εταιρεία αποδίδουν, σε μεγάλο βαθμό, στην παλαιότητα των οχημάτων.

Χθες, σε ακόμα ένα λεωφορείο του στόλου ξέσπασε φωτιά, και μάλιστα στο εσωτερικό του, ως αποτέλεσμα της έκρηξης του κινητήρα στο πίσω τμήμα του οχήματος, που είναι άνω των 20 ετών. Το λεωφορείο βρισκόταν εν κινήσει στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ωστόσο,  ευτυχώς, σε αυτό επέβαινε μόνο ο οδηγός, ο οποίος μαζί με συνάδελφό του από άλλο διερχόμενο λεωφορείο κατάφεραν με τους πυροσβεστήρες να σβήσουν τη φωτιά πριν αυτή πάρει διαστάσεις. Το λεωφορείο είχε βγει στις 7 το πρωί από το αμαξοστάσιο της Ανθούσας και το περιστατικό συνέβη περίπου στις 7.20, τη στιγμή που επιχειρούσε να στρίψει αριστερά προς την πλατεία της Αγίας
Παρασκευής. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, πρόκειται για το όγδοο λεωφορείο στο οποίο σημειώνεται κρούσμα πυρκαγιάς ή έκρηξης κινητήρα σε διάστημα μικρότερο του 1,5 έτους.

Τελευταία φορά, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταφορών (ΟΣΜΕ), Παναγιώτης Στάθης, ήταν περιστατικό που συνέβη πριν από δύο μήνες στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας: «Ξέσπασε φωτιά σε λεωφορείο την ώρα του ανεφοδιασμού. Ευτυχώς, επενέβησαν εγκαίρως οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είχε βγει εκτός ελέγχου».

Την ανησυχία τους εκφράζουν και οι τεχνίτες της εταιρείας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, παρότι η ροή ανταλλακτικών έχει εμφανίσει βελτίωση, η κατάσταση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ομαλοποιημένη, καθώς συχνά έρχονται ανταλλακτικά που δεν είναι άμεσης ανάγκης, ενώ εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη άλλα, πρώτης προτεραιότητας: «Οταν σε ένα λεωφορείο σπάει ο κινητήρας, το πιθανότερο είναι να οφείλεται στην παλαιότητά του. Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι παγίως τα ίδια. Ο γηρασμένος στόλος, οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά και τεχνίτες» λέει ο Κώστας Κουλούρης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Τεχνιτών, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή στην εταιρεία έχουν απομείνει λίγο περισσότεροι από 600 τεχνίτες, όταν οι οργανικές θέσεις είναι 1.123.

Ο στόλος

Σήμερα ο στόλος των οχημάτων των ΟΣΥ θεωρείται ένας από τους πιο γηρασμένους με ορισμένα εκ των οχημάτων να έχουν διανύσει μέχρι και 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνά τα 14,5 έτη. Μόνο το 2017 έγιναν συνολικά 338 εκατομμύρια επιβιβάσεις στα λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ στις 258 γραμμές λεωφορείων και τις 19 των τρόλεϊ πραγματοποιήθηκαν 3,5 εκατομμύρια δρομολόγια και συνολικά διανύθηκαν 83 εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα. Ο στόλος περιλαμβάνει 2.022 θερμικά λεωφορεία εκ των οποίων 1.412 diesel και 610 φυσικού αερίου και 354 ηλεκτροκινούμενα λεωφορεία.

2.376 λεωφορεία περιλαμβάνει ο στόλος, εκ των οποίων μόλις τα 1.100 δρομολογούνται ανά βάρδια

Ωστόσο, απ’ αυτά, απολύτως λειτουργικά είναι τα 1.500, τα οποία είναι και ασφαλισμένα, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος των ΟΣΥ, Γιώργος Γλυκός, προσθέτοντας ότι καθημερινά δρομολογούνται περί τα 1.100 οχήματα ανά βάρδια.

Για την αντικατάσταση του στόλου, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των συγκοινωνιακών εταιρειών, έχει ήδη εξασφαλιστεί ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την προμήθεια 92 οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκ των οποίων τα 12 ηλεκτρικά. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του μήνα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών ο ΟΑΣΑ διεκδικεί νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 40 αρθρωτών τρόλεϊ και 360 λεωφορείων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Για το ζήτημα παλαιότερων πυρκαγιών η διοίκηση των ΟΣΥ έχει παραγγείλει μελέτη από ειδικούς επιστήμονες του ΕΜΠ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται, σύμφωνα με τον κ. Γλυκό.



Πηγη


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου