Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Μετρό: Εικόνα Παρακμής και Εγκατάλειψης - Ζητούμενο η Ασφάλεια

Το μετρό της Αθήνας σίγουρα δεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, σε έκταση δικτύου, ωστόσο είχε τη φήμη ενός από τα πιο όμορφα, σύγχρονα και ασφαλή στη γηραιά ήπειρο. Η εικόνα αυτή όμως άλλαξε άρδην μέσα στο 2018.

Τον τελευταίο χρόνο οι σταθμοί και οι συρμοί του μετρό παρουσιάζουν μία διόλου κολακευτική εικόνα. 

Μικροπωλητές, επαίτες, κλοπές, μικροσυμπλοκές συνθέτουν ένα σκηνικό που περισσότερο θυμίζει τον παλιότερο και «εγκαταλειμμένο» ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και λιγότερο το μέχρι πρότινος πεντακάθαρο, λειτουργικό και υπερσύγχρονο αττικό μετρό.

Η ενοποίηση επιδείνωσε την εικόνα 
Η ενοποίηση των εταιρειών των μέσων σταθερής τροχιάς (ΗΣΑΠ, Αττικό Μετρό, Τραμ) και η δημιουργία τον Ιούνιο του 2011 της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), υπό την ομπρέλα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, αντί να βελτιώσει την κατάσταση, μάλλον την επιδείνωσε δραματικά. 

Ένας από τους στόχους των ΣΤΑΣΥ ήταν ο ηλεκτρικός να αναβαθμιστεί, φτάνοντας στο υψηλό αισθητικό και λειτουργικό επίπεδο του μετρό. 

Επτάμιση χρόνια μετά, το αποτέλεσμα είναι το μετρό να υποβαθμιστεί, «πέφτοντας» στο επίπεδο του ηλεκτρικού, αντί να γίνει το αντίθετο, τουλάχιστον σε επίπεδο καθαριότητας, ασφάλειας και λειτουργικότητας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που έχει οδηγήσει τους σταθμούς και τους συρμούς του μετρό, αλλά και του ηλεκτρικού, να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής εκτιμάται ότι είναι η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Δεκέμβριο του 2017, να αλλάξει ο τρόπος φύλαξης των σταθμών. 

Πιο συγκεκριμένα, από το 2018 τη φύλαξη των σταθμών ανέλαβε η Ελληνική Αστυνομία, και όχι οι εταιρείες σεκιούριτι.

Αστυνομικοί σε μετρό - ηλεκτρικό 
Στόχος της αλλαγής αυτής ήταν μεταξύ άλλων να αντιμετωπίζονται επί τόπου ποινικά αδικήματα όπως κλοπές μέσα στο Μετρό και τον φαινόμενο ειδικά μετά από συλλαλητήρια. 

Επιπλέον, η παρουσία τους θα λειτουργούσε περισσότερο αποτρεπτικά στους κάθε λογής αναξιοπαθούντες που ζητούν οικονομική αρωγή μέσα στα βαγόνια. 

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, η παρουσία των ανθρώπων των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης δρούσε τρόπον τινά αποτρεπτικά, καθώς μπορεί να μην είχαν δυνατότητα ένοπλης παρέμβασης ή καταλογισμού κάποιου προστίμου, ωστόσο μπορούσαν να απομακρύνουν τους μη επιβάτες από βαγόνια και σταθμούς, όμως αυτό μπορούν να το κάνουν καλύτερα οι αστυνομικοί.

Επειδή όμως σε αυτή τη χώρα από τη γένεση μιας ιδέας έως την υλοποίησή της συνήθως μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα, το αποτέλεσμα ήταν να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εταιρειών φύλαξης, να εξαφανιστούν οι γυναίκες και άνδρες «σεκιούριτι» από τους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, πριν ενεργοποιηθεί η συμφωνία του ΟΑΣΑ με την ΕΛΑΣ. 

Συνεπώς η εικόνα του μετρό και του ηλεκτρικού, λόγω της παντελούς έλλειψης φύλαξης, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2018, επιδεινώθηκε ραγδαία, και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη με τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την ενεργοποίηση των αυτόματων πυλών εισόδου κι εξόδου στους σταθμούς.

Από κοινού με εταιρείες σεκιούριτι 
Η συμφωνία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών προβλέπει μία δύναμη περίπου 200 ανδρών της αστυνομίας να αναλάβουν από κοινού με εταιρείες σεκιούριτι τη φύλαξη σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού. 

Όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταξύ της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει στους αστυνομικούς προσωποποιημένες επαναφορτιζόμενες κάρτες, με τις οποίες θα μετακινούνται δωρεάν σε όλα τα μέσα μεταφοράς. 

Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει να διαθέσει το απαραίτητο ένστολο προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ. 

Μεταξύ των υποχρεώσεων των αστυνομικών δυνάμεων είναι η φύλαξη των σταθμών μετρό και ηλεκτρικού (σε συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης), η αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων και η ασφάλεια οδηγών και προσωπικού των αστικών συγκοινωνιών, σε «επικίνδυνα σημεία» του συγκοινωνιακού δικτύου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου