Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Στον "αέρα" το τραμ στον Πειραιά!

Για την υπόθεση του τραμ στον Πειραιά, έχουν γραφεί και ακουστεί πολλά. Πρόκειται για ένα έργο "σχιζοφρενικό", το οποίο μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει στον Πειραιά (πριν ακόμη λειτουργήσει) τρομακτικό πρόβλημα. 

Έχει περιορίσει τις λωρίδες των κεντρικών αρτηριών της πόλεως (Γρ. Λαμπράκη, Βασιλέως Γεωργίου και Εθνικής Αντιστάσεως, στο ελάχιστο και, εδώ και τρία χρόνια, έχει μεταβάλει την πόλη σε εργοτάξιο. 

Ένα έργο για το οποίο ουδέποτε ρωτήθηκαν οι πολίτες, οι οποίοι -κατά γενικήν ομολογία- διάκεινται αρνητικώς απέναντί του!

Παρ' όλα, όμως αυτά, παρά την προσφυγή πολιτών μέχρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το έργο (δηλαδή ο διαμελισμός του κέντρου της πόλεως με ράγες ) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ο Πειραιάς έχει γίνει αδιάβα(σ)τος! 

Και, ώ του θαύματος, ήρκεσε μια καίρια παρέμβαση του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) προς "πάσα αρμοδία αρχή" για να βρεθεί, αίφνης, το κολοσσιαίο "έργο" στον αέρα! 

Βεβαίως, από όλες τις "αρμόδιες αρχές" υπ. Υποδομών, Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη ,Δήμαρχο Πειραιά, Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ενδιαφέρθηκε μόνο η Αντιπεριφέρεια Πειραιώς, η οποία μόλις αντελήφθη την σοβαρότητα των καταγγελλομένων, σχετικώς με τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζει η γέφυρα που ενώνει την οδό Πειραιώς με την Γρηγ. Λαμπράκη, πάνω από την οποία πρόκειται να περνοδιαβαίνει καθημερινώς το τραμ, έστειλε τα συνεργεία της να την ελέγξουν.

Και ιδού, τι αναφέρει η αναφορά του μηχανικού Παναγιώτη Ρηγόπουλου, με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 2019:

"Πληθώρα ορατών βλαβών σε δομικά στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος της γέφυρας. Ειδικότερα εντοπίζονται:
  • Εκτεταμένη εμφάνιση αποφλοιωμένων επιφανειών σκυροδέματος σε προβόλους, πλάκες, δοκούς βάθρα και υποστυλώματα.
  • Αποσαθρωμένα και αποκολλημένα τμήματα σκυροδέματος σε δομικά στοιχεία της γέφυρας
  • Ύπαρξη κενών και "φωλεών" σε σημεία έντονα φθαρμένου σκυροδέματος, που οφείλονται και σε ατέλειες κατά την φάση κατασκευής (σημ. συντ: η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1966!)
  • Έντονα διαβρωμένοι σιφηροί οπλισμοί, στα σημεία όπου έχουν αποκαλυφθεί.
  • Μακροσκοπικώς εκτιμάται ότι η οξείδωση του χάλυβα έχει οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις στη μείωση της ενεργής διαστολής του.
  • Αποτίναξη του σκυροδέματος και διάβρωση του οπλισμού στη βάση κάποιων υποστυλωμάτων.
  • Οι ανωτέρω διαπιστώσεις οδηγούν σε εκτίμηση ότι τα δομικά στοιχεία της γέφυρας υπόκεινται στη δράση του φαινομένου της ενανθράκωσης του σκυροδέματος και της διάβρωσης των οπλισμών.
Με δυο λόγια, η γέφυρα είναι ελαττωματική και -στην καλύτερη περίπτωση- χρειάζεται αποφασιστικές παρεμβάσεις, αν όχι ανακατασκευή. Και καλά θα κάνει ο αρμόδιος υπουργός να λάβει αμέσως τα απαραίτητα μέτρα. Δεν παίζουν με τέτοια πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ζωή των πολιτών.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, τον Μάιο του 2015, ο βουλευτής Πειραιώς της Ν. Δημοκρατίας Κων. Κατσαφάδος, υπέβαλε ερώτηση προς τον υπουργό κ. Σπίρτζη για το συγκεκριμένο θέμα. 

"Τα φορτία του τραμ είναι μικρότερα από τα αντίστοιχα της οδικής κυκλοφορίας και η διέλευση του συρμού του τραμ δεν δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις στον υφιστάμενο φορέα της γέφυρας" είχε απαντήσει τότε ο υπουργός... 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου