Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Τουρκικό λεωφορείο με «καρδιά» BMW i3

To ότι οι Τούρκοι «δεν μας βλέπουν» στον τομέα της βιομηχανίας, είναι μια λυπηρή και πασίγνωστη αλήθεια. Ειδικότερα για τον κλάδο των αυτοκινήτων, η όποια συζήτηση και σύγκριση λήγει με το που θα αρχίσει κάποιος να μιλάει για τις εταιρίες που έχουν εγκαταστάσεις στην γείτονα χώρα και το «φάντασμα» της Βιαμάξ στην δική μας.

Ενδεικτικό είναι ότι πλέον κατασκευάζουν λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών σε συνεργασία με την BMW. Η Karsan, μια εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή μικρών λεωφορείων και ελαφρών φορτηγών, παρουσίασε το Jest Electric.

Όπως φανερώνει και το όνομα, το Jest είναι αμιγώς ηλεκτρικό και αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών για την μετακίνηση του κοινού εντός των μεγάλων αστικών κέντρων (όπως η Κωνσταντινούπολη, για παράδειγμα) δίχως να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός πως η δυνατότητα κίνησης είναι προσφορά του BMW i3.

Η Karsan εφοδιάζει το νέο της μοντέλο με τον συνδυασμό μπαταριών - ηλεκτροκινητήρα του βαυαρικού αυτοκινήτου, δίνοντας την επιλογή μάλιστα μεταξύ τεσσάρων εκδόσεων. 

Στην βάση τοποθετείται η μονή μπαταρία των 33 kWh, ακολουθεί η επίσης μονή των 44 kWh (ίδιο σύνολο που συναντάμε και στο ανανεωμένο i3) και μετά αρχίζουν τα διπλά: 66 kWh από δυο μπαταρίες των 33 και 88 kWh με την σύζευξη δυο 44αρων. 

Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα σε κάθε περίπτωση μένει αμετάβλητη, στα 170 άλογα και 290 Nm ροπής. Αυτό που αλλάζει, αναμενόμενα, είναι η αυτονομία. Η βασική έκδοση αρκείται σε 80 χιλιόμετρα, η μεγαλύτερη ανεβαίνει στα 105, το μικρότερο ζεύγος μπαταριών ξεπερνάει τα 160 (165), ενώ η κορυφαία έκδοση φτάνει τα 210 χιλιόμετρα.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως το Jesta Electric είναι διαθέσιμο όχι μόνο πανευρωπαϊκά, αλλά και στις Η.Π.Α. Δεν πειράζει, εμείς έχουμε τουρισμό... 



ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου