Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Το στοίχημα της αποκρατικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών

Θέλεις... εγγυημένη καταστροφή σε κάτι; Εμπιστεύσου κυβέρνηση της Αριστεράς με λαϊκοδεξιούς κρατικιστές! Ότι κι αν πιάνουν οι άνθρωποι στα χέρια τους το διαλύουν. Χρυσάφι να τους δώσεις, χώμα θα το κάνουν!

Ένας από τους μεγάλους μπελάδες για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι το θέμα των ελλειμμάτων των συγκοινωνιών της Αθήνας. 

Το Μετρό της Αθήνας, το οποίο έχει απεργία αύριο, σήμερα μπορεί να παρουσιάζει φαινομενικά λειτουργική κερδοφορία, αλλά έχει τεράστιες υποχρεώσεις. 

Από την άλλη πλευρά, ο εν τη ευρεία έννοια ΟΑΣΑ εξακολουθεί να κουβαλάει το βάρος των αιτήσεων αποζημίωσης από την περίοδο των ΣΕΠ της περιόδου 1990-93. 

Και να σκεφτούμε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός δίνει γενναίες επιδοτήσεις κάθε χρόνο. Και ας κρατήσουμε ότι εκτός από την Αθήνα και προσφάτως τη Θεσσαλονίκη, καμία άλλη πόλη της Ελλάδας δεν έχει δημόσιες συγκοινωνίες...

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές, πρέπει να δρομολογήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης των συγκοινωνιών, όπως προβλέπεται... εμμέσως στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο που έχουν υπογράψει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αυτή τη στιγμή, οι συγκοινωνίες της Πρωτεύουσας (όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας) παρουσιάζουν ελλείμματα μερικών... δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Για να το πούμε πιο... λιανά, ένας παππούς από ένα ορεινό χωριό που ποτέ δεν θα έρθει στην Αθήνα ή δεν χρησιμοποίησε μέσο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας θα πληρώνει τα ελλείμματα και τους... τσαμπατζήδες! Κοινωνικοποίηση δηλαδή του παρασιτισμού!

Με βάση τους σχεδιασμούς των «ανάλγητων Σαμαροβενιζέλων», το 2015 οι αστικές συγκοινωνίες θα έρχονταν σε ένα ισοζύγιο. 

Δυστυχώς όμως, οι ελεύθερες μετακινήσεις του 2015 και στη συνέχεια η απουσία διαθέσιμων κονδυλίων για πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των μέσων, οδήγησαν σε... φάλτσα. 

Σήμερα, λόγω των ανοησιών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καλείται κάθε Έλληνας πολίτες να πληρώσει περισσότερα... σπασμένα. 

Τώρα, ο υπουργός Σπίρτζης κάτι προσπαθεί να κάνει με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά οι... τσαμπατζήδες εξακολουθούν να βολτάρουν ελλείψει ελέγχων. 

Η προσπάθεια που έκανε ο Κων/νος Μητσοτάκης την περίοδο 1990-93 έπεσε στο κενό καθώς η παραχώρηση εκμετάλλευσης των λεωφορείων σε ιδιώτες καταργήθηκε με νόμο που εισήγαγε η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου μετά την επανεκλογή της.

Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Οι ελεύθερες μετακινήσεις εκπαιδεύουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να λειτουργεί παρασιτικά νομίζοντας ότι δεν υπάρχει κόστος. 

Το κόστος περνάει όμως σε όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο στους επιβάτες. 

Το θέμα είναι και ηθικό, καθώς εκπαιδεύει τους πολίτες να καταπατούν τους κανόνες και τη νομιμότητα σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Επιπλέον, από τη στιγμή που κάθε δημόσιο αγαθό περνάει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τότε είναι θέμα χρόνου να περάσουν και οι αστικές συγκοινωνίες! 

Είναι το μεγάλο crash test για την επόμενη κυβέρνηση. Όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε σε ιδιωτικά χέρια, το ίδιο θα γίνει και με τους υπόλοιπους συγκοινωνιακούς φορείς. Δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έστω και αν δεν είναι αυτοί στην κυβέρνηση...

Οι αστικές συγκοινωνίες αποτελούν «πουλαίν» του κρατικισμού. Ειδικά για την Αριστερά σημαίνει λανσάρισμα «κοινωνικής ευαισθησίας» και «αγώνων», αλλά ο τελικός λογαριασμός επιμερίζεται στο σύνολο των φορολογούμενων αλλά και των συνεπών επιβατών που πληρώνουν τα «σπασμένα».  

Όσοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουμε να κάνουμε με κανονικούς καταστροφείς της χώρας, τότε εξακολουθούμε να ζούμε σε μια χώρα που έχει μεγάλο αριθμό... αφελών! Μόνο που οι τελευταίοι θα πληρώνουν το «μάρμαρο» συνεχώς. 

Επιπλέον, με βάση τον κανόνα της δημοκρατίας, ασχολούμαστε με το συμφέρον των πολλών και όχι με τους στόχους των λίγων. Οι συγκοινωνίες ανήκουν στους πολίτες και διαχειρίζονται από τις κυβερνήσεις με λειτουργούς τους εργαζόμενους. 

Δεν μπορεί να παραλύει η οικονομική και κοινωνική ζωή των εκατομμυρίων πολιτών, επειδή μερικές εκατοντάδες έχουν συνέλευση ή θέλουν να κάνουν... επαναστατική γυμναστική! Κάπου το έχουμε... παραξηλώσει σ΄ αυτήν τη χώρα.

Όσο δεν βάζουν μυαλό οι ψηφοφόροι και κάνουν ανώριμες επιλογές, τόσο θα μεγαλώνει ο λογαριασμός για τους ίδιους και θα είναι όμηροι των πολύ λίγων! Γιατί οι ανοησίες πληρώνονται. Και στις συγκοινωνίες και οπουδήποτε αλλού. Και οικονομικά και σε επίπεδο ταλαιπωρίας. 

Κυρίως ας συνειδητοποιήσουμε πόσο ξεφτίλα είναι για μια συντεταγμένη πολιτεία να απεργούν μερικές εκατοντάδες και να ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. 

Μόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών. Δύσκολο εγχείρημα με πολλά ρίσκα και με έτοιμο πλάνο για την αντιμετώπιση των... σαμποτέρ που θα επιχειρήσουν να κάνουν τα δικά τους. 

Ωστόσο, πρέπει να τολμήσουμε. Αυτοί οι λίγοι που θα διανοηθούν να κάνουν τον δικό τους... ακτιβισμό, πρέπει να απομονωθούν και να μπούνε στο περιθώριο με τα μέσα που διαθέτει η δημοκρατία. Απλά πράγματα...

Λουκάς Γεωργιάδης 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου