Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Για ένα χρόνο εκτός το τραμ από Σύνταγμα έως Νέο Κόσμο - Υποχωρεί το έδαφος κάτω από τις γραμμές του τραμ

Για τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, αναμένεται να παραμείνει κλειστό το τμήμα του ΤΡΑΜ από το Σύνταγμα έως τον σταθμό «Κασομούλη» στο Νέο Κόσμο.

Η κυκλοφορία σταμάτησε στο εν λόγω τμήμα στις 19 Οκτωβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες για την αντιμετώπιση σοβαρής διάβρωσης στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού ποταμού, πάνω από την οποία διέρχονται οι συρμοί του ΤΡΑΜ.

Οι φορείς που θα αναλάβουν τις μελέτες και την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ, η Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Υποδομών, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σύνθετο τεχνικό έργο, το οποίο έχει ιδιαιτερότητες που δεν έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Είναι ενδεικτικό πως για να προχωρήσει η εκπόνηση των κύριων μελετών, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πρόδρομες μελέτες, οι οποίες θα καθορίσουν το κόστος του έργου, αλλά και το είδος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα στα έργα αποκατάστασης της υπόγειας κοίτης του Ιλισού, πάνω από την οποία περνάει το ΤΡΑΜ, ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτούνται μελέτες από την ΕΥΔΑΠ, για τους αγωγούς που βρίσκονται στο επίμαχο τμήμα, από την Αττικό Μετρό για το δίκτυο του ΤΡΑΜ και μελέτες οδοποιίας από το υπουργείο Υποδομών.

Δεν αποκλείεται να χρειαστούν και συγκοινωνιακές μελέτες για την εκτροπή της κυκλοφορίας, σε περίπτωση που κλείσει η οδός Καλλιρρόης, η οποία ακολουθεί την κοίτη του Ιλισού.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι παρεμβάσεις θα αφορούν μόνο στα τοιχία αντιστήριξης ή θα χρειαστεί ενίσχυση, ακόμα και αντικατάσταση της πλάκας, πάνω στην οποία εδράζονται οι γραμμές του ΤΡΑΜ. Στο σημείο άλλωστε, έχει να γίνει συντήρηση από το 1963, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επικάλυψης της κοίτης του Ιλισού.

Το πρόβλημα της σοβαρής διάβρωσης στην υπόγεια κοίτη του ποταμού που οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ιερό, ήρθε στο φως τον Μάιο του 2018 όταν υποχώρησε το οδόστρωμα δημοτικού χώρου στάθμευσης στην Καλλιθέα.

Μετά το περιστατικό αυτό πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε όλο το μήκος της υπόγειας κοίτης του ποταμού, από το ύψος της παλιάς σχολής χωροφυλακής επί της λεωφόρου Μεσογείων, έως τις εκβολές του Ιλισού στον Φαληρικό όρμο, στην Καλλιθέα.

Με πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ έχουν καταγραφεί τα σοβαρά προβλήματα στην υπόγεια κοίτη του ποταμού σε βίντεο, το οποίο εξετάζεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

Πηγές που γνωρίζουν τις δυσκολίες της αποκατάστασης της κοίτης του Ιλισού, αναφέρουν πως τα έργα θα ξεκινήσουν από το χώρο στάθμευσης στην Καλλιθέα που κατέρρευσε. Το έργο της κάλυψης του Ιλισού ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930 και θεμελιώθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά με τη χαρακτηριστική φράση: «Θάπτομεν τον Ιλισόν».

Από την κάλυψη του ποταμού προέκυψαν κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας, όπως η οδός Μιχαλακοπούλου, η Βασιλέως Κωνσταντίνου και η Καλλιρόης. 

ΠΗΓΗ: sidirodromikanea.blogspot.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου