Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Συνδικαλιστές ΟΑΣΘ: Τους επιστρέφουμε την "ταμπέλα" της δήθεν ακροδεξιάς παράταξης, που σπεύσανε να μας κολλήσουν

«Δεν ήταν πρόθεση μας να προσβάλλουμε τον πολιτισμό, την θρησκεία ή τον τρόπο ζωής οποιουδήποτε, είτε πρόσφυγα είτε μετανάστη, Έλληνα ή ξένου, χριστιανού ή μουσουλμάνου» αναφέρει σε νέα επιστολή της η συνδικαλιστική παράταξη ΔΡ.Ο.Μ.Ε.Α.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή που είχαν αποστείλει οι συνδικαλιστές στην διοίκηση του Οργανισμού ζητούσαν οι πρόσφυγες να μετακινούνται με μισθωμένα τουριστικά λεωφορεία, για να μη ''μολύνουν'' με ασθένειες τους οδηγούς και τους επιβάτες στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Αναλυτικά η νέα επιστολή της παράταξης ΔΡΟΜΕΑΣ: 
«Αναφορικά με την από 19-11-2018 επιστολή μας προς την Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ., το περιεχόμενο της οποίας έχει σκοπίμως διαστρεβλωθεί από τα Μ.Μ.Ε. και απασχόλησε ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο τα πανελλήνια και τοπικά μέσα, διευκρινίζουμε τα εξής:

Ουδέποτε και σε κανένα σημείο δεν ήταν πρόθεση μας να προσβάλλουμε τον πολιτισμό, την θρησκεία ή τον τρόπο ζωής οποιουδήποτε, είτε πρόσφυγα είτε μετανάστη, Έλληνα ή ξένου, χριστιανού ή μουσουλμάνου. 

Σεβόμαστε απόλυτα την καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την προσωπική αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. 

Αποκρούουμε με κάθε επισημότητα και εντόνως την κατηγορία του ρατσισμού, που πολύ εύκολα και χωρίς κανένα στοιχείο προσπάθησαν να μας προσάψει μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης, αλλά δυστυχώς και η ίδια η διοίκηση του ΟΑΣΘ. 

Η παράταξη μας, σε αντίθεση με ΟΛΕΣ τις άλλες παρατάξεις στο σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ, δεν πρόσκειται σε απολύτως κανένα κόμμα ή ιδεολογία και μοναδικό μας μέλημα και η μόνη «ιδεολογία» μας είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η προάσπιση των δικαιωμάτων και προαγωγή των εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ. 

Την «ταμπέλα» της δήθεν ακροδεξιάς παράταξης, που αμέσως σπεύσανε ορισμένοι να μας κολλήσουν, τους την επιστρέφουμε ομοίως ως «απαράδεκτη».

Οφείλαμε ωστόσο να επισημάνουμε τις απαράδεκτες και επικίνδυνες πλέον συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις αναφερόμενες λεωφορειακές γραμμές (γραμμές 9-40-51-52-54-55-86 του δυτικού τομέα γραμμή 87 του ανατολικού τομέα), καθώς πέραν από την εκτεταμένη εισιτηριοδιαφυγή εκ μέρους των προσφύγων, προφανώς λόγω έλλειψης σχετικής ενημέρωσης τους, παρατηρούνται και καθημερινά φαινόμενα προπηλακισμού, προσβολών αλλά ακόμα και επιθέσεων εις βάρος τόσο του λοιπού επιβατικού κοινού όσο και των ίδιων των οδηγών, εκ μέρους νεαρών συνήθως αλλοδαπών ανδρών (προσφύγων - μεταναστών). 

Η κατάσταση είναι πλέον σε οριακό σημείο και καλούμε τον εργοδότη μας να λάβει επιτέλους τα δέοντα μέτρα προστασίας της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας ημών και των επιβατών όσο φυσικά και της προστασίας της περιουσίας του ΟΑΣΘ, η οποία πλέον, ως γνωστόν μετά την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, αποτελεί δημόσιο αγαθό.

Για τα παραπάνω φαινόμενα η διοίκηση του ΟΑΣΘ μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει το παραμικρό και αρκέστηκε σε μια άνευ προηγουμένου σπίλωση και διασυρμό μας στα Μ.Μ.Ε., προφανώς για να αποπροσανατολίσει από το πρόβλημα και να μην αποκαλυφθούν οι δικές της παραλείψεις και αποτυχίες να ρυθμίσει επιτέλους την κατάσταση.

Έπειτα, η απαίτηση μας για εμβολιασμό μας δεν αποτελεί παράλογο ή περίεργο αίτημα, όπως προσπάθησαν κάποιοι να το παρουσιάσουν, αλλά αίτημα εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας περί υποχρεωτικού εμβολιασμού όσων εργαζομένων έρχονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους συστηματικά σε επαφή με πρόσφυγες - μετανάστες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρητή εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας (Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.2736) που αναρτήθηκε διαδικτυακά στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η οποία ρητά αναφέρει ότι συνεκτιμήθηκαν «τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα», συνιστάται από το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εμβολιαστούν όσοι ενήλικες εργάζονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών στη χώρα μας ή έρχονται συστηματικά σε άμεση επαφή με πρόσφυγες/μετανάστες, με τα εμβόλια που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, και ιδιαίτερα τα εξής:
  • 2 δόσεις εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) 
  • 2 δόσεις εμβολίου ανεμοβλογιάς (για τα άτομα χωρίς ιστορικό νόσου)
Το ανωτέρω έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας συνεχίζει «Σημειώνεται ότι ήδη με μία δόση εμβολιασμού με τα παραπάνω εμβόλια επιτυγχάνεται προστασία σε πολύ υψηλό ποσοστό όσων εμβολιάζονται, ενώ με δύο δόσεις επιτυγχάνεται προστασία στο σύνολο σχεδόν των εμβολιασθέντων.».

Οι πρόσφυγες - μετανάστες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας έχουν επισήμως κατηγοριοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας ως ομάδα υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι οδηγοί και ελεγκτές των παραπάνω γραμμών έρχονται αναγκαστικά σε καθημερινή επαφή μαζί τους, οπότε οι τελευταίοι εμπίπτουν στην κατηγορία των εργαζομένων που οφείλουν να λάβουν τα παραπάνω εμβόλια. 

Αυτό το απλούστατο πλην όμως πολύ σοβαρό ζήτημα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με την παραπάνω επιστολή μας, πλην όμως ουδείς φυσικά ασχολήθηκε με την ουσία της υπόθεσης...

Φυσικά, η διοίκηση του ΟΑΣΘ αδιαφορεί ακόμα και γι’ αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα δημόσιας υγείας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα και υγεία του προσωπικού της και κατ’ επέκταση των οικογενειών τους.

Κανένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα αυτά δεν θίχτηκε κατά τον τριήμερο δημόσιο κατασπαραγμό μας από τα Μ.Μ.Ε., όπου διαστρεβλώθηκε σκόπιμα η έννοια και το πνεύμα της επιστολής μας και μάλιστα με την ανοχή, αν όχι και την ευθύνη, της διοίκησης του ΟΑΣΘ.

Τέλος, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας από τις αναλήθειες, τις ψευδείς διαδόσεις και τις εξυβρίσεις που ειπώθηκαν και αποτυπώθηκαν στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στον τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο) αναφορικά με την παραπάνω επιστολή μας.

Με εκτίμηση

Οι Σύμβουλοι του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ο.Α.Σ.Θ. και εκπρόσωποι της παράταξης ΔΡ.Ο.Μ.Ε.Α.Σ. 

ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                          ΚΟΥΒΑΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ                    ΤΕΛΗΠΟΡΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου