Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΟΑΣΑ: Αντί για ελέγχους εισιτηρίων, «έρευνες εισιτηρίων»

Στα χαρτιά έμειναν για μία ακόμη φορά οι εξαγγελίες για προσλήψεις ελεγκτών στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Αν και εδώ και ένα και πλέον χρόνο αναμένεται η πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, καμία κίνηση δεν έχει γίνει προς το παρόν. 

Μέσω των προσλήψεων υποτίθεται πως ο ΟΑΣΑ θα είχε τη δυνατότητα να αυξήσει τους ελέγχους εισιτηρίων για την περαιτέρω μείωση της εισιτηριοδιαφυγής.

Η λύση που είναι προφανώς πιο εύκολη είναι η πραγματοποίηση ακόμα μίας «έρευνας χρήσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου» με τη χρήση ερευνητών οι οποίοι θα ελέγχουν εισιτήρια χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν πρόστιμα.

Ο σχετικός διαγωνισμός για την τελευταία έρευνα τέτοιου είδους τρέχει αυτές τις μέρες και έχει προϋπολογισμό 74.400 ευρώ με ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν 200.000 επιβάτες σε όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ ως εξής: 130.000 σε 55 λεωφορειακές γραμμές, 65.000 στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό και 5.000 επιβάτες στο Τραμ.

Οι ερευνητές θα στέκονται σε όλες τις πόρτες του οχήματος (αν πρόκειται για λεωφορείο) ή σε όλες της πόρτες του βαγονιού αν πρόκειται για μέσο σταθερής τροχιάς ώστε να ελέγχουν το σύνολο των επιβατών και θα βρίσκονται εκεί για ολόκληρο το δρομολόγιο. 

Θα ζητούν να ελέγξουν το εισιτήριο ή την κάρτα του κάθε επιβάτη, ενώ αν πρόκειται για δικαιούχο μειωμένου κομίστρου θα ζητούν και το αντίστοιχο πιστοποιητικό. 

Αν ένας επιβάτης αρνείται να επιδείξει το εισιτήριο ή την κάρτα του ή δεν έχει πιστοποιητικό που να αποδεικνύει πως είναι δικαιούχος μειωμένου κομίστρου, τότε θα καταγράφεται ως παραβάτης, χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια επίπτωση.

Αφού ο ανάδοχος επεξεργαστεί τα δεδομένα, θα τα παραδώσει στον ΟΑΣΑ μαζί με τα πρωτογενή στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή.

Αν και επισήμως ο σκοπός της έρευνας είναι η «εκτίμηση της χρήσης των τύπων του κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες» είναι προφανές πως ο ΟΑΣΑ πρέπει ήδη να έχει τα στοιχεία αυτά από τα δεδομένα αγοράς προϊόντων κομίστρου και επικυρώσεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Επομένως, ο πραγματικός λόγος που πραγματοποιείται η έρευνα δεν είναι ξεκάθαρος.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου