Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

ΔΑΣ ΟΑΣΑ: Η οργάνωση απεργιακής απάντησης στις αστικές συγκοινωνίες, στο επίκεντρο σύσκεψης

Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της απεργιακής απάντησης στις αστικές συγκοινωνίες έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Νοέμβρη με πρωτοβουλία της ΔΑΣ ΟΑΣΑ, στα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Η συζήτηση φώτισε την ανάγκη και τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να πάρουν στα δικά τους χέρια την οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας. 

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ταξικές δυνάμεις το προηγούμενο διάστημα ανέπτυξαν μια σειρά πρωτοβουλίες φέρνοντας στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής και το κάλεσμα για απεργιακή απάντηση.

Στο έδαφος της δραστηριότητας αυτής, αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν πάρει τα σωματεία των εργαζομένων στα τρόλλεϋ (ΗΛΠΑΠ), στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ), στο μετρό (ΣΕΛΜΑ) και στο τραμ.

Την πρόταση της ΔΑΣ για 24ωρη απεργία απέρριψαν οι πλειοψηφίες στα σωματεία των οδηγών και των τεχνικών στα λεωφορεία, παίρνοντας αποφάσεις για στάση εργασίας. 

Οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ τους έχουν ήδη καλέσει να οριστούν εκ νέου συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων προκειμένου οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία να συμπορευτούν με τους συναδέλφους τους στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Την ανάγκη για συντονισμό των ταξικών δυνάμεων ώστε να έχει η κινητοποίηση επιτυχία, η οποία να εκφραστεί τόσο με τα ποσοστά της απεργίας στους χώρους δουλειάς όσο και με τη συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε στην εισηγητική του ομιλία ο Γιάννης Κιούσης, συνδικαλιστής της ΔΑΣ, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Αναλύοντας τους λόγους που επιβάλλουν την απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, συνόψισε μια σειρά πλευρές που αφορούν τους μισθούς, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις. Στάθηκε ιδιαίτερα στις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, που διαμορφώνουν έναν πραγματικό Γολγοθά για τους εργαζόμενους αλλά και τους επιβάτες.

Υπενθύμισε το κλείσιμο του αμαξοστασίου στο Ελληνικό αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, ενώ έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για τους συρμούς και τα λεωφορεία που βρίσκονται εκτός λειτουργίας και τη συχνότητα των δρομολογίων που συνεχώς αραιώνει.

Ο Γ. Κιούσης ανέπτυξε το διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσει η ΔΑΣ με αιτήματα για φθηνή, ασφαλή και σύγχρονη συγκοινωνία, με βάση τις ανάγκες του λαού, στην οποία οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με Συλλογική Σύμβαση και δικαιώματα. 

Επισήμανε πως με αφετηρία την απεργία πρέπει να τεθούν στη συζήτηση τα επόμενα βήματα, η προοπτική της συνέχισης και της κλιμάκωσης της αγωνιστικής δράσης.
Από τη συζήτηση

Το λόγο στη σύσκεψη πήραν εργαζόμενοι από όλα τα μέσα, εκπρόσωποι σωματείων, μέλη των Επιτροπών Αγώνα του ΠΑΜΕ σε αμαξοστάσια, εκλεγμένοι στα σωματεία τους.

Την απόφαση του Σωματείου για 24ωρη απεργία μετέφερε ο Σπύρος Ρεβύθης, πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ. Επισήμανε ότι το Σωματείο το επόμενο διάστημα έχει μπροστά του τη μάχη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του χρόνου εργασίας, ενώ ανοιχτό παραμένει το μέτωπο ενάντια στις εργολαβίες και για τη διεκδίκηση προσλήψεων.


Μέλη των Επιτροπών Αγώνα του ΠΑΜΕ στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ στον Πειραιά, το Βοτανικό, την Πέτρου Ράλλη, υπενθύμισαν την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών το προηγούμενο διάστημα για να γίνει Γενική Συνέλευση του Σωματείου, καταγγέλλοντας ότι η πλειοψηφία του Σωματείου πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων το αίτημα, επιβεβαιώνοντας τον υπονομευτικό ρόλο που έχει αναλάβει απέναντι στην οργάνωση των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, στην επιμονή δουλειά που χρειάζεται για να δίνεται απάντηση στα «επιχειρήματα» που κάνουν λόγο για «χαμένα μεροκάματα» και απεργίες που «δεν έχουν αποτέλεσμα» αναφέρθηκε ο Νίκος Μπαρούνης εργαζόμενος στο μετρό, ενώ ο Στάθης Μήτσου, εργαζόμενος στα τρόλλεϋ, υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να γνωρίσουν πλευρές της ιστορίας των σωματείων και των αγώνων τους.

Μια σύντομη αναδρομή στις εξελίξεις των τελευταίων ετών, από τη συρρίκνωση του στόλου των λεωφορείων και την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, μέχρι την κατρακύλα των μισθών και το σκαρφάλωμα της ηλικίας συνταξιοδότησης, έκανε ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταφορών (ΟΣΜΕ). 

Αναφερόμενος στα εμπόδια που συναντά η οργάνωση της απεργίας στηλίτευσε τη θέση που διατύπωσαν συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σύσκεψη που οργάνωσε το ΕΚΑ, προτείνοντας πως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι προτιμότερο να γίνει στάση εργασίας και όχι απεργία, με το γνωστό πρόσχημα της μετακίνησης στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Έθεσε, τέλος, στο επίκεντρο το κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να κάνουν δική τους υπόθεση την αλλαγή των συσχετισμών και να υψώσουν έναν αγωνιστικό πόλο αντίστασης στην αντεργατική πολιτική και στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που βάζουν πλάτη στην υλοποίησή της. 





0 comments:

Δημοσίευση σχολίου