Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

«Πόλεμος» υπουργείου Υποδομών - Υπερταμείου για τις συγκοινωνίες

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται το Υπουργείο Υποδομών και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), με αφορμή τον έλεγχο των μέσων μεταφοράς.

Παρά το γεγονός πως οι μετοχές των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ) έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους στην ΕΕΣΥΠ, το λεγόμενο «υπερταμείο» εξακολουθεί να βρίσκεται στο σκοτάδι για πολλές αλλαγές στα μέσα μεταφοράς.

Τελευταίο κρούσμα ήταν η απόφαση που έλαβε η ΣΤΑΣΥ για τα δρομολόγια του μετρό προς και από το αεροδρόμιο. Από την πρώτη Νοεμβρίου, οι συρμοί του μετρό με κατεύθυνση το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινούν αποκλειστικά από το σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας», κάθε 00.25 και 00.55 της ώρας. 

Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση τον τελευταίο μήνα για την οποία το Υπουργείο Υποδομών είχε γνώση, σε αντίθεση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ το οποίο αιφνιδιάστηκε.

Η προηγούμενη αφορούσε στην τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών στο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια, σύμφωνα με την οποία οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με οδικούς μεταφορείς επιβατών για την εκτέλεση δρομολογίων. 

Η τροπολογία προέβλεπε επίσης πως η ΣΤΑΣΥ, η οποία διεκδικεί ένα έργο στην Ιερουσαλήμ, μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και τα δύο εκτελεστικά μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το περιεχόμενο της τροπολογίας.

Πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας ενώπιον στελεχών της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ και συνδικαλιστών, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε πως κάνει προσπάθειες προκειμένου ο έλεγχος των συγκοινωνιών να περάσει ξανά στο υπουργείο του. Αξιόπιστες πηγές τονίζουν στο Economistas.gr πως ο κ. Σπίρτζης είναι δυσαρεστημένος με ορισμένες αποφάσεις της ΕΕΣΥΠ.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απομάκρυνση της Φρόσως Σταυράκη από τη θέση της προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ. Η κ. Σταυράκη είχε τοποθετηθεί στα ΕΛΤΑ τον Φεβρουάριο του 2016 με απόφαση του υπουργού υποδομών. 

Απομακρύνθηκε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ από την ΕΕΣΥΠ και πριν λίγες ημέρες μεταφέρθηκε με απόσπαση στο γραφείου του κ. Σπίρτζη.

Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών δημιουργούν ζητήματα στη διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών, δεδομένου πως η ΕΕΣΥΠ προτίθεται να βάλει συγκεκριμένους στόχους στις συγκοινωνίες για το 2019. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν εκτενείς αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ στο άμεσο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ από την ΕΕΣΥΠ.

Η απόφαση της ΣΤΑΣΥ για τα δρομολόγια του μετρό προς το αεροδρόμιο ελήφθη προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση σε ανταλλακτικά, καθώς η χρηματοδότηση της εταιρείας έχει μειωθεί σημαντικά. 

Εκτός από την εξοικονόμηση ανταλλακτικών, πηγές της ΣΤΑΣΥ αναφέρουν πως δύο από τους συνολικά επτά διερευματικούς συρμούς που εκτελούν τα δρομολόγια του αεροδρομίου, θα είναι διαθέσιμοι για να εξυπηρετήσουν τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας.

Η ΣΤΑΣΥ έχει υποβάλει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων προκειμένου να ξεκινήσει δρομολόγια στο τμήμα Αεροδρόμιο - Πειραιάς του προαστιακού σιδηροδρόμου. 

 Ωστόσο, η προσθήκη μίας μετεπιβίβασης στην μετακίνησή των επιβατών του μετρό προς το αεροδρόμιο συνεπάγεται πρόσθετη ταλαιπωρία. 

Ο αριθμός των μετεπιβιβάσεων, ειδικά όταν υπερβαίνει τις δύο, λειτουργεί αποτρεπτικά για τη χρήση των μέσων μεταφοράς από τους πολίτες σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου