Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Άτυπη παράταση για τα χάρτινα ηλεκτρονικά εισιτήρια μειωμένης αξίας

Ακόμη μία άτυπη παράταση δόθηκε στη χρήση του χάρτινου ηλεκτρονικού εισιτηρίου μειωμένης αξίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες όσοι δικαιούχοι δεν έχουν προμηθευτεί τις προσωποποιημένες κάρτες, μπορούν ακόμα να αγοράσουν μεμονωμένο μειωμένο εισιτήριο.

Επισήμως ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση ούτε έχει ενημερώσει για την παραπάνω εξέλιξη, καθώς η προθεσμία χρήσης χάρτινου μειωμένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου έληγε με την εκπνοή του Σεπτεμβρίου. 

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κρίθηκε απαραίτητη η διευκόλυνση ορισμένων επιβατών έστω και για μία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι είχαν ενημερωθεί από τον Ιούλιο για την κατάργηση του μειωμένου μεμονωμένου εισιτηρίου.

Πρακτικά όσοι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου επιθυμούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους, θα έπρεπε από χθες να έχουν προσωποποιημένη κάρτα, την οποία θα μπορούν να φορτίζουν με εισιτήρια μειωμένης αξίας. 

Με αυτόν τον τρόπο ο ΟΑΣΑ βάζει φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση μειωμένων εισιτηρίων και από μη δικαιούχους, καθώς το δικαίωμα επιβίβασης με το μισό κόμιστρο καταγράφεται στα στοιχεία που εμπεριέχει η προσωποποιημένη κάρτα. 

Στόχος της παράτασης είναι η πλήρης προσαρμογή του επιβατικού κοινού στην αποκλειστική χρήση της προσωποποιημένης κάρτας από τους δικαιούχους.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους οι δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου άνω των 65 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην έλλειψη εξοικείωσης που έχουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εκδοτήρια παρατηρείται η συνηθισμένη κίνηση, παρά το γεγονός ότι από χθες καταργήθηκε -τυπικώς τουλάχιστον- η προμήθεια χάρτινου ηλεκτρονικού εισιτηρίου μειωμένης αξίας.

Έως χθες είχαν εκδοθεί 88.000 προσωποποιημένες κάρτες σε άτομα άνω των 65 ετών, 101.000 σε φοιτητές (και αυτοί δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου) και 7.000 σε πολύτεκνους, οι οποίοι επίσης διατηρούν δικαίωμα χρήσης μειωμένου εισιτηρίου.

Παράλληλα όμως εκκρεμεί το ζήτημα της προμήθειας μειωμένου εισιτηρίου από επισκέπτες της πόλης, όπως είναι κάτοικοι άλλων περιοχών της χώρας ή ακόμη και τουρίστες. 

Σε περίπτωση που επισκέπτης, Έλληνας ή μη, είναι άνω των 65 ετών ή φοιτητής αδυνατεί να αξιοποιήσει στα μέσα του ΟΑΣΑ το δικαίωμα καταβολής του μισού κομίστρου, καθώς δεν υπάρχει τρόπος προμήθειας μεμονωμένου εισιτηρίου παρά μόνο μέσω προσωποποιημένης κάρτας. 

Υπάρχουν σκέψεις να λυθεί το ζήτημα, από τον ΟΑΣΑ σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου