Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Χρ. Σπίρτζης: Καμία ιδιωτικοποίηση σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ

Καμία ιδιωτικοποίηση δεν πρόκειται να γίνει σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, στην Βουλή.

Αντίθετα, διορθώνει στρεβλώσεις η συγκεκριμένη τροπολογία, ανέφερε, ενώ επεσήμανε πως όσα έχουν γραφεί, ειδικά για την Θεσσαλονίκη, παρέχουν μια στρεβλή ερμηνεία.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός, δίνοντας εξηγήσεις στην Ολομέλεια σχετικά με την επίμαχη τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα είπε πως «θα αναφερθώ σε κάποιες τροπολογίες που αφορούν τον ΟΑΣΑ, τον ΟΣΕΘ και τα ΚΤΕΛ, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένη λειτουργία. Να τις παρουσιάσω, γιατί και κάποια Μέσα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, έχουν αρχίσει και δίνουν στρεβλές ερμηνείες.

Σήμερα, υπάρχει ένα μεταφορικό έργο που έχει ανατεθεί στον ΟΑΣΘ από παλιά, στην ΟΣΥ και στα ΚΤΕΛ Αττικής και Θεσσαλονίκης, που εξαιρούνται κιόλας από τη ρύθμιση.

Δεν θα μπω στη συζήτηση για τον ΟΑΣΘ και τα «εγκλήματα» που έγιναν εκεί για χρόνια. Όμως, είναι γνωστό στους πολίτες ότι πολλά δρομολόγια ειδικά των ΚΤΕΛ αλλά και των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών κόβονται, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και των πολιτών.

Ένα δεύτερο τέχνασμα που είχαν στη Θεσσαλονίκη ήταν να εντάξουν ένα μεγάλο κομμάτι του αστικού μεταφορικού έργου των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης στον ΟΑΣΘ και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί ο ΟΑΣΘ τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ως υπεργολάβο και να τα πληρώνει, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς διαφάνεια, χωρίς τίποτα τέτοιο».

Ο υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης τόνισε πως με την τροπολογία αυτή «θα θεραπεύσουν ακριβώς αυτήν τη στρέβλωση. Έρχονται να βάλουν υποχρεωτικά στα ΚΤΕΛ Αττικής και Θεσσαλονίκης σύστημα τηλεματικής, που θα εντάσσεται στο κεντρικό σύστημα του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ και ηλεκτρονικό εισιτήριο, προκειμένου η λειτουργία, οι έλεγχοι και η τιμολόγηση να γίνονται διαφανώς και όχι όπως γίνονταν μέχρι σήμερα.

Και βέβαια προβλέπεται Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον Υπουργό Οικονομικών, για να υπάρχουν πρόστιμα σ’ αυτές τις εταιρείες εφόσον κόβουν δρομολόγια που έχουν δεσμευθεί για το μεταφορικό τους έργο, είτε είναι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες είτε είναι τα ΚΤΕΛ»

Στην επιμονή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι περνάνε κομμάτια μεταφορικού έργου σε ιδιώτες στην Θεσσαλονίκη , ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είπε ότι «τα προηγούμενα χρόνια επί προηγούμενων κυβερνήσεων, που στελέχη του Κόμματός σας είχαν θέσεις ευθύνης στην Κυβέρνηση, άλλαξε η περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΘ.

Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε αυτό. Αυτό έγινε ακριβώς στην λογική που καταγγέλλετε, δηλαδή, για να έχουμε μια παλαιοκομματική λειτουργία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων των τότε μετόχων του ΟΑΣΘ» και πρόσθεσε πως «τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΟΑΣΘ έχουμε 45 εκατομμύρια λιγότερης δαπάνης που είναι λεφτά του ελληνικού λαού και βρήκαμε αντί για πεντακόσια λεωφορεία, διακόσια πενήντα να λειτουργούν, και για την ακρίβεια διακόσια πενήντα τέσσερα. 

Το τρικ, που είχε κάνει τότε η Κυβέρνηση, ήταν να μεγαλώσει την περιοχή που ήταν ευθύνη του ΟΑΣΘ και να δίνει υπεργολαβία στα ΚΤΕΛ το μεταφορικό έργο.

Αυτό το βλέπετε εσείς εξορθολογισμό ή οι Επιτροπές της Βουλής και ο Υπουργός είναι για να εγκρίνει την ολιστική μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Αττικής και να μην υπάρχει το χάος που υπάρχει σήμερα;» 

Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο ο κ. Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε «δεν μπορεί ο ΟΑΣΘ που είναι για το κέντρο της Θεσσαλονίκης και για τους γύρω δήμους, να πηγαίνει και να έχει στον χώρο ευθύνης του μικρά χωριά με μικρή μεταφορική κίνηση για να απαλλάσσονται κάποιοι ιδιώτες από αυτό και εκεί που είναι εμπορικές οι γραμμές, να πληρώνονται αδρά από το ελληνικό Δημόσιο για να παρέχουν αυτό το μεταφορικό έργο και να παίρνουν και τα έσοδα των εισιτηρίων.

Άρα, θα σας παρακαλούσα πολύ να ρωτήσετε τα στελέχη που είχατε τότε στην Κυβέρνηση και να δείτε τι εγκλήματα έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στις αστικές συγκοινωνίες. Ήταν ένας ιδιαίτερος χώρος άσκησης παλαιοκομματικής πολιτικής και λαμβάνω την κριτική που κάνατε ως αυτοκριτική στον χώρο σας και σε αυτά που προέβλεψαν για τις αστικές συγκοινωνίες, κυρίως της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αττικής».

Ο υπουργός Μεταφορών, μάλιστα επισήμανε ότι τα ΚΤΕΛ Αττικής και τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, έτσι και αλλιώς δεν ελέγχονται από το Υπουργείο, ελέγχονται από τις περιφέρειες, από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επομένως, δεν μπορεί να είναι σε ομηρία η Θεσσαλονίκη και η Αττική ούτε από το ΚΤΕΛ Αττικής ούτε από το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αν δεν παρέχουν το μεταφορικό έργο που έχουν συμφωνήσει. 

Σε αυτή την περίπτωση αν αρνηθεί το ΚΤΕΛ Αττικής ή το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και άλλα ΚΤΕΛ στη χώρα που μπορούν, μέσα από τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες, να αναλάβουν συγκεκριμένα δρομολόγια, όπως και δημοτικές επιχειρήσεις το ίδιο.

Αλλά δεν μπορεί η Αττική και η Θεσσαλονίκη να είναι όμηροι είτε του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, όπως ήταν, είτε των ιδιωτικών ΚΤΕΛ στην Αττική. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου