Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Καταψηφίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τα υδατοδρόμια και τις αστικές οδικές μεταφορές, καθώς όπως τόνισε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, το σχέδιο νόμου έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες. 

Το νομοσχέδιο κάνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους «επενδυτές» το θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια και ανοίγει ακόμη περισσότερο το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των οδικών αστικών συγκοινωνιών. Μάλιστα, με «νυχτερινή» τροπολογία η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου η άδεια για την ίδρυση των υδατοδρομίων θα δίνεται σε δημόσιο φορέα ή σε ΟΤΑ που θα αναλαμβάνουν και το σχετικό κόστος για τη δημιουργία και τη συντήρηση της υποδομής. 

Όμως η άδεια λειτουργίας και εκμετάλλευσης διαχωρίζεται από την άδεια ίδρυσης και θα μπορεί να δίνεται είτε σε ιδιώτες είτε σε δημόσιο φορέα που θα προχωράει σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ).

Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου προωθείται η επέκταση του κανονισμού για την «απελευθέρωση» των οδικών επιβατικών αστικών συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης της δημόσιας αστικής οδικής μεταφοράς επιβατών σε ιδιωτικές εταιρείες, με πρόσχημα τη «διασφάλιση της συνεχούς παροχής αστικών μεταφορών επιβατών».

Το αρχικό νομοσχέδιο που ήρθε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αφορούσε τις αστικές συγκοινωνίες σε 34 πόλεις της Ελλάδας, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, με μια αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης, η κυβέρνηση ενέταξε σε αυτές τις ρυθμίσεις τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τη συγκεκριμένη μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών κατήγγειλε η Δ. Μανωλάκου, η οποία τόνισε πως η απαξίωση των αστικών συγκοινωνιών αποσκοπεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους. 

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για τα υδατοδρόμια, σημείωσε πως πρόκειται για μια ακόμη μπίζνα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα επιδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ευρωενωσιακά κονδύλια.

Συνολικά για το νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών καθώς και ότι «θα προωθηθούν μεγάλα κατασκευαστικά έργα που θα ακριβοπληρώσει ο λαός». 

Επίσης, ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο δεν εξυπηρετούνται αλλά θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες, υπογραμμίζοντας πως αυτά τα έργα θα «αφορούν και προορίζονται κύρια στο να διευκολύνουν τις μεταφορές εμπορευμάτων αλλά και στην εξυπηρέτηση υποδομών για την τουριστική βιομηχανία, ώστε να προσελκύσουν νέες κερδοφόρες επενδύσεις για το κεφάλαιο». 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου