Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΑΔΕΔΥ προς δημοσίους υπαλλήλους: Έτσι θα λάβετε πίσω τον 13ο και 14ο μισθό...

«Κάντε αιτήσεις για επιστροφή Δώρων» - Η οδηγία της ΑΔΕΔΥπρος 800.000 δημοσίους υπαλλήλους - Τα αναδρομικά που ζητούν εργαζόμενοι για τον 13ο και 14ο μισθό που φτάνουν έως και 5.000 ευρώ. 

Κίνημα «δώστε πίσω τα Δώρα που κόπηκαν από τους μισθούς»οργανώνεται από 800.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Αφορμή οι αποφάσεις Ειρηνοδικείων όπως η 892/2018 που βγήκε πρόσφατα από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, που κάνει δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. 

Η ΑΔΕΔΥ με εσωτερικό της έγγραφο προς τις Ομοσπονδίες της και τα νομαρχιακά της τμήματα τους ενημερώνει για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τους καλεί να κάνουν αρχικά αίτηση στην υπηρεσία τους για επιστροφή των ετήσιων Δώρων ύψους 1.000 ευρώ για τα έτη 2013-2018. 

Στη συνέχεια και ανάλογα με την έκβαση των υποθέσεων που έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, έπονται και μαζικές αγωγές. 

Η πενταετία αυτή σημαίνει 5.000 ευρώ αναδρομικά και όπως αναφέρεται στην αίτηση - υπόδειγμα που παραθέτει η ΑΔΕΔΥ για να διευκολύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, το αίτημα επιβάλλεται να καταθέσει και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα για μετέπειτα προσφυγή τους με αγωγές κατά του Δημοσίου για τη διεκδίκηση του 13ου και 14ους μισθού από το 2013 και μετά. 

Κατά την πάγια νομολογία όμως οι διεκδικήσεις όταν έχουν να κάνουν με εν ενεργεία υπαλλήλους στο Δημόσιο, ανατρέχουν σε αναδρομικά διετίας, ενώ για τους συνταξιούχους σε 5ετία.

Οδηγίες 
Η αίτηση, την οποία και δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στάλθηκε από την ΑΔΕΔΥ στις Ομοσπονδίες και τα νομαρχιακά της τμήματα μόλις την περασμένη Πέμπτη (11/10/2018) και αναφέρει ότι «σας αποστέλλουμε σχετικό νομικό γνωμοδοτικό σημείωμα, καθώς και υπόδειγμα αίτησης της καταβολής των επιδομάτων, την οποία μπορούν οι εργαζόμενοι να καταθέσουν στην υπηρεσία τους για να διακόψουν την παραγραφή». 

Στην αίτηση που πρέπει να συμπληρώσουν οι υπάλληλοι και να τη δώσουν στο τμήμα μισθοδοσίας ή στην οικονομικές υπηρεσία του τομέα που υπηρετούν, θα αναγράφουν ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και τα πλήρη στοιχεία της θέσης τους και θα υπογράφουν το κείμενο - υπόδειγμα της αιτήσεως που αναφέρει ότι «με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των ν. 4093/2012 και ν. 4324/2015, επιφυλασσόμενος για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου». 

Το βέβαιο είναι ότι πέρας από τις μαζικές αιτήσεις από δημοσίους υπαλλήλους για επιστροφή Δώρων 1.000 ευρώ ετησίως στους μισθούς τους ετοιμάζονται και για μαζικές αγωγές. 

Η «εσωτερική» οδηγία της ΑΔΕΔΥ συνοδεύεται και από νομική γνωμοδότηση για το πώς και το πότε θα πρέπει να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, δηλαδή σε αγωγές, κατά την υπηρεσιών τους ή κατά του τμήματος μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου. 

Στη νομική γνωμοδότηση που παραθέτει στην εσωτερική της ενημέρωση προς τις Ομοσπονδίες - μέλη της η ΑΔΕΔΥ αναφέρεται ότι η αίτηση περί επαναχορήγησης των Δώρων στους μισθούς είχαν μεν το πρώτο και απαραίτητο βήμα, για το αν τελικώς επιστρέφονται ή όχι ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο θα έρθει αφού πρώτα τελεσφορήσουν οι αποφάσεις που δικαίωσαν υπαλλήλους, οι οποίοι προσέφυγαν και δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό.  

Επισημαίνεται ακόμη πως επειδή οι πρώτες αποφάσεις «προέρχονται από μεμονωμένο αριθμό Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων και μάλιστα μονομελών σχηματισμών (Ειρηνοδικών, ή μονομελών συνθέσεων Πρωτοδικείων), υπόκεινται σε έφεση και μπορεί να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), ενώ δεν αποτελούν δικασμένο γατί προέρχονται από μεμονωμένο δικαστή». 

Για το λόγο αυτό η αίτηση είναι απαραίτητο να υποβληθεί για να μην παραγραφεί το δικαίωμα αναδρομικών, ενόσω θα αναμένονται οι τελεσίδικες αποφάσεις (εφετειακές) όσων έχουν δικαιωθεί σε Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου