Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά των μαθητών με Κοινή Υπουργική Απόφαση

Δημοσιεύτηκε χθες η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εξορθολογίζεται το πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες.

Η νέα ΚΥΑ εισάγει νέες διατάξεις, που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια, ευελιξία και ορθότερη παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου, καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, τροποποιούνται παλαιότερες διατάξεις, αλλά και προστίθενται νέες για τους δικαιούχους μαθητές και για τη διαδικασία μεταφοράς τους, με όρους πιο δίκαιους και ευέλικτους.

Συγκροτείται Περιφερειακή Ομάδα Διοίκησης Έργου για το συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου μεταφοράς ανά Περιφέρεια, αποτελούμενη από έναν συντονιστή οριζόμενο από τον Περιφερειάρχη και μέλη εκπροσώπους των εμπλεκόμενων με τη μεταφορά μαθητών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. 

Έργο της Επιτροπής είναι ο συντονισμός των δράσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων, η διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων για την καλή εκτέλεση των έργου της μεταφοράς μαθητών, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του έργου της μεταφοράς μαθητών καθώς και η επίλυση των προβλημάτων της μεταφοράς μαθητών σε περιφερειακό επίπεδο και η εισήγηση προτάσεων αναφορικά με το έργο μεταφοράς μαθητών προς την Συντονιστική Ομάδα Διοίκησης Έργου.

Δημιουργείται επίσης ηλεκτρονική πλατφόρμα εισαγωγής των στοιχείων των δικαιούχων δωρεάν μεταφοράς, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών από τις Περιφέρειες της χώρας, προστίθενται διατάξεις για τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο και το ποινικό μητρώο των οδηγών και των συνοδών μεταφορικών μέσων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα συγκαλέσει προσεχώς την ομάδα έργου, για την επανεξέταση του τρόπου, μέσα από τον οποίο προκύπτει η αποζημίωση των μεταφορικών μέσων.

Στόχος του ΥΠΕΣ είναι, από την επόμενη σχολική χρονιά, το σύνολο των Περιφερειών να εφαρμόσουν το ΔΣΑ (Δυναμικό Σύστημα Αγορών) , ώστε, κατά τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, να διασφαλίζεται μεγαλύτερη ευελιξία για τις αναθέτουσες αρχές και μεγαλύτερη διαφάνεια, να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος, αλλά και να μειώνεται το διοικητικό βάρος.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται... 
Η νέα ΚΥΑ μεταξύ άλλων προβλέπει ότι για τη διαδικασία μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων, οι Περιφέρειες θα μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές Πρωτοβάθμιας (α’ και β’ προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων, με προυπόθεση την ελάχιστη απόσταση της κατοικίας του μαθητή από τη σχολική μονάδα, πάνω από την οποία ο μαθητής δικαιούται δωρεάν μεταφορά. 

Η ελάχιστη απόσταση της κατοικίας του μαθητή από τη σχολική μονάδα, πάνω από την οποία ο μαθητής δικαιούται δωρεάν μεταφορά, προσδιορίζεται ως εξής:

-Για μεταφορά μαθητών με ειδικά μαθητικά δελτία (ΕΜΔ) και ίδια μέσα των Περιφερειών και των Δήμων α. 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, β. 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ. 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων και ΕΠΑΛ.

-Για μεταφορά μαθητών με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών α. 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατ’ ελάχιστον μέχρι την Β΄ τάξη του Δημοτικού, β. 3.000 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ. 5.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων και ΕΠΑΛ. Οι μαθητές εγγράφονται σε σχολική μονάδα σύμφωνα με τη χωροταξική κατανομή των αρμόδιων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

-Η μεταφορά των μαθητών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους, στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, πραγματοποιείται χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς

-Η μεταφορά των μαθητών των μουσικών σχολείων που μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, δύναται να πραγματοποιείται χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς υπό την προϋπόθεση της επιλογής του πλησιέστερου της περιοχής του μαθητή αντίστοιχου σχολείου, όπως καθορίζεται από την αντίστοιχη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. 

Για τους μαθητές των μουσικών σχολείων που δεν μεταφέρουν βαριά και ογκώδη μουσικά όργανα, η δωρεάν μεταφορά από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο και αντίστροφα, ισχύει υπό τον χιλιομετρικό περιορισμό των 1.500 μέτρων και άνω. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας βεβαιώνει τη μεταφορά βαρέων και ογκωδών μουσικών οργάνων.

-Η μεταφορά των μαθητών για την εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης, στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, από τις σχολικές μονάδες προς τα κολυμβητήρια και αντίστροφα, αφορά στους μαθητές της Γ’ τάξης δημοτικού και πραγματοποιείται μόνο όταν η ελάχιστη απόσταση της μεταφοράς αυτής είναι 1.200 μέτρα και η μέγιστη 25.000 μέτρα.

-Για τους μαθητές οι οποίοι λόγω της διάρθρωσης του προγράμματος σπουδών προσέρχονται ή αποχωρούν σε διαφορετικές ώρες από τους υπολοίπους, θεωρείται ότι υφίσταται συμπληρωματική ανάγκη αντιμετώπισης της μεταφοράς τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο μεταφοράς τους, εφόσον υποχρεώνονται να περιμένουν περισσότερο των εξήντα (60) λεπτών έως το επόμενο δρομολόγιο

Οι μαθητές μεταφέρονται δωρεάν με τη δημόσια αστική και υπεραστική συγκοινωνία ή με δημοτική συγκοινωνία θα πρέπει να εφοδιάζονται με Ειδικό Μαθητικό Δελτίο. 

Ως δημόσια συγκοινωνία νοούνται τα αστικά και υπεραστικά μέσα όπως η Ο.ΣΥ. Α.Ε., ο Ο.Α.Σ.Θ., τα Κ.Τ.Ε.Λ., τα τρένα και λεωφορεία του Ο.Σ.Ε. όπως επίσης και τα θαλάσσια συγκοινωνιακά μέσα. 

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που συνυπογράφεται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αντικαθιστά την προηγούμενη ΚΥΑ 24001/2013 (Β’ 1449) και είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς, μέσω της αρμόδιας Ομάδας Διοίκησης Έργου για τη μεταφορά μαθητών. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου