Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς το φρενάρισμα του Μετρό θα τροφοδοτεί με ρεύμα, κυλιόμενες σκάλες, ασανσέρ και φωτιστικά


Στην αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται από το «φρενάρισμα» των συρμών του Μετρό της Αθήνας, ώστε να τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό κυλιόμενες σκάλες, ανελκυστήρες, φωτιστικά σώματα και εξαερισμός, στοχεύει το ερευνητικό έργο «MetroHESS», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας.

Η ένταξη του έργου, με πλήρη τίτλο «Υβριδικό σύστημα ανάκτησης και αποθήκευσης της ενέργειας πέδησης των συρμών για την αξιοποίησή της σε σταθμούς Μετρό», εγκρίθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Μάλιστα, η εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών ενέργειας του Μετρό αναμένεται να ανέλθει σε 30%-40% ετησίως.

«Σκοπός του έργου MetroHESS είναι η ανάπτυξη υβριδικού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας για την εκμετάλλευση της αναγεννητικής πέδησης των συρμών του Μετρό, με στόχο την κάλυψη φορτίων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων (κυλιόμενες κλίμακες, ανελκυστήρες), φωτισμού και εξαερισμού σε σταθμούς του δικτύου του Μετρό της Αθήνας.

Βασική στόχευση είναι η ανάπτυξη αρχιτεκτονικής συνδυασμένου συστήματος αποθήκευσης (π.χ. υπερπυκνωτών και μπαταριών) για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και μεγαλύτερης αξιοποίησής της στην τροφοδοσία σταθμών Μετρό», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.

Με βάση τα προφίλ που θα προκύψουν από τις μετρήσεις ενέργειας αναγεννητικής πέδησης, θα σχεδιασθεί σταθερό (stationary) σύστημα αποθήκευσης ενέργειας και θα αναπτυχθούν κατάλληλες τοπολογίες αποθήκευσης και στρατηγικές ενεργειακής διαχείρισης του εν λόγω συστήματος.

Στο πλαίσιο του έργου θα λάβει χώρα προσομοίωση του συστήματος και κατασκευή πρωτοτύπου υπό κλίμακα (Proof-Of-Concept).

Τα αποτελέσματα του έργου και η μεθοδολογία που θα αναπτυχθεί θα αποτελέσουν τη βάση πολλών εφαρμογών ελαχιστοποίησης ενεργειακών απωλειών καθώς και υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μέσων σταθερής τροχιάς, συνεισφέροντας σε σημαντικό βαθμό στην ενεργειακή εξοικονόμηση στον τομέα των μεταφορών σε Ελλάδα και τη Γερμανία, όσο και γενικότερα.

Η τεχνικοοικονομική αξιολόγηση του συστήματος θα αναδείξει την εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών ενέργειας του Μετρό που αναμένεται να ανέλθει, κατ’ εκτίμηση, στο 30%-40% ετησίως.

Το έργο θα διαρκέσει 27 μήνες και το συνεργατικό του σχήμα αποτελείται από δύο ελληνικούς και ισάριθμους γερμανικούς φορείς.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Από τη Γερμανία λαμβάνουν μέρος το Εργαστήριο Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου (Leibniz Universität Hannover) και η βαυαρική ΜΜΕ Stercom Power Solutions GmbH.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και την Ε.E. και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου για τους ελληνικούς φορείς ανέρχεται συνολικά σε περίπου 399.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου