Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Μπαίνουν πασαλάκια σε λεωφορειολωρίδες στη Θεσσαλονίκη

Εμπόδια από αυτοκίνητα στην ελεύθερη διέλευση των λεωφορείων, ελιγμοί στους δρόμους από τους οδηγούς του ΟΑΣΘ και εκνευρισμός στους επιβάτες, λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων.

Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά τόσο στις λεωφορειολωρίδες, όσο και σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Αρκετά λεωφορεία του ΟΑΣΘ εγκλωβίζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας ασυνείδητων οδηγών που παρκάρουν παράνομα τα αυτοκίνητα τους.

Την ίδια στιγμή, λεωφορειολωρίδες, ουσιαστικά, έχουν καταργηθεί καθώς έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ και η κατάληψή τους από οχήματα είναι συνεχόμενη. Πρόκειται για τους λεωφορειόδρομους που βρίσκονται στις οδούς Παπαναστασίου, Λεωφ. Στρατού και στην Εθνικής Αντιστάσεως, στην Καλαμαριά.

«Είναι οι λεωφορειολωρίδες με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Στην Παπαναστασίου - Στρατού, ουσιαστικά την έχουμε χάσει, είναι σαν να έχει καταργηθεί καθώς έχει γίνει πάρκινγκ. Πολλά παρκαρισμένα είναι και στον λεωφορειόδρομο της Καλαμαριάς», υπογράμμισε στη Voria.gr η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κίνησης του ΟΑΣΘ, Κατερίνα Σίσκου, σημειώνοντας πως οι λεωφορειόδρομοι που λειτουργούν -με λιγοστά προβλήματα- είναι αυτοί στην οδό Αγγελάκη, στη Βασ. Όλγας και στην Τσιμισκή.

Η λεωφορειολωρίδα στην οδό Παπαναστασίου
Προκειμένου να απελευθερωθούν οι λεωφορειολωρίδες από την παράνομη και άναρχη στάθμευση δρομολογείται τοποθέτηση εμποδίων με πασαλάκια.

Ήδη, ο δήμος Θεσσαλονίκης τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια στις λεωφορειολωρίδες στην οδό Λεωφόρου Στρατού από το ύψος της Παπαναστασίου μέχρι το Γαλλικό Ινστιτούτο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθούν πασαλάκια και στην οδό Παπαναστασίου από τον Ευκλείδη μέχρι τη συμβολή με τη Λεωφόρο Στρατού.

Πρόκειται για τεχνητά εμπόδια, παρόμοια με αυτά που έχει τοποθετήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε δρόμους όπως η Ερμού και η Αντιγονιδών, τα οποία δεν θα επιτρέπουν τη στάση και τη στάθμευση των ΙΧ οχημάτων. Τα περίπου 2.000 τεμάχια ελαστικών οριοδεικτών είναι δωρεά στον δήμο Θεσσαλονίκης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στον «πάγο» η τοποθέτηση επιπλέον ψηφιακών καμερών 
Το τελευταίο διάστημα υπήρξε εντατικοποίηση των ελέγχων από την πλευρά της Τροχαίας στις  λωρίδες αποκλειστικής διέλευσης των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης και κυρίως σε αυτή της Παπαναστασίου - Στρατού, χωρίς, ωστόσο, να δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης.

Λόγω της πληθώρας παραβάσεων ο ΟΑΣΘ είχε προτείνει στη Διεύθυνση Τροχαίας την τοποθέτηση επιπλέον δύο ψηφιακών καμερών, παράλληλα, με τις ήδη υπάρχουσες, προκειμένου να ελέγχονται οι λεωφορειόδρομοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Σίσκου, ο σχεδιασμός αυτός δεν προχώρησε, εξαιτίας των δυσκολιών που υπάρχουν με το προσωπικό της Τροχαίας. «Θα θέλαμε να επεκταθεί το σύστημα με τις κάμερες αλλά αυτό δεν είναι εφικτό.

Σήμερα υπάρχουν και αναλογικές και ψηφιακές σε αρκετά σημεία. Έχουμε κάνεις τις επαφές και συναντήσεις με την Τροχαία», υπογράμμισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κίνησης του ΟΑΣΘ.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι λεωφορειολωρίδες που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα, αφού καθημερινά, λεωφορεία του ΟΑΣΘ εγκλωβίζονται σε διάφορα σημεία του πολεδομικού συγκροτήματος.

Στον κεντρικό δήμο, τα περισσότερα περιστατικά εγκλωβισμών λεωφορείων παρατηρούνται στην περιοχή της Καλλιθέας, στην Αγ. Δημητρίου, στην οδό Λαμπράκη (Τούμπα) καθώς και στην Αντιγονιδών, όπου η δημοτική αρχή μετά από αίτημα του ΟΑΣΘ προχώρησε στην τοποθέτηση πλαστικών εμποδίων στη μέση του οδοστρώματος.  Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΑΣΘ, το 2017 στο δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 205 εγκλωβισμοί λεωφορείων.

Στην περιοχή της Καλαμαριάς τα «κόκκινα» σημεία είναι η Αργυρουπόλεως, Πόντου με Θηχής, Ολυμπίου, Τσιγγιρίδου και Πόντου με Καυκάσου.

Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, οι περισσότεροι εγκλωβισμοί λεωφορείων καταγράφονται στην οδό Μ. Αλεξάνδρου με Σμύρνης και στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, στην οδό Αγαθουπόλεως με Τσαλδάρη, Τσαλδάρη με Αγ. Γεωργίου, Τσαλδάρη με Ανδ. Παπανδρέου καθώς και σε Ιπποκράτους και Κύπρου.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου