Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Eπιβάτες του τσάμπα

Με την ανοχή της κυβέρνησης το κοινό συνεχίζει στη συντριπτική πλειοψηφία του να μην ακυρώνει το εισιτήριό του, έχοντας καλομάθει στις δωρεάν μεταφορές.

Η κυρία απέναντί μου στο λεωφορείο λύνει Sudoku. Είναι ένας τρόπος κι αυτός για να περάσει την ώρα της ώσπου να φτάσει στον προορισμό της.

Κάποιοι φοράνε τα ακουστικά τους και ακούνε μουσική, άλλοι διαβάζουν. Εγώ έχω βρει ένα παιχνίδι τους τελευταίους μήνες: Μετρώ σε κάθε στάση πόσοι ακυρώνουν εισιτήριο και κάνω στατιστικές. Δεν ξέρετε πόσοι;

Φυσικά και ξέρετε. Ελάχιστοι. Ναι, το παιχνίδι μου είναι ιδιαίτερα εκνευριστικό αν ανήκεις στη μειονότητα των κορόιδων -εκείνων που θεωρούν πως οι δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να έχουν το αντίτιμό τους και που εξακολουθούν να πληρώνουν για κάθε μετακίνησή τους- αλλά είναι την ίδια στιγμή και εξαιρετικά ενδιαφέρον: Αποτελεί ένα crash test της κοινωνίας, το οποίο φανερώνει πόσο ανώριμη παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Όλοι εκείνοι που εκμεταλλευόμενοι τη σκανδαλώδη ανοχή της κυβέρνησης (αποτέλεσμα του ερασιτεχνισμού της αλλά σε μεγάλο βαθμό, θεωρώ, και η δια της πλαγίας οδού εφαρμογή μιας στρεβλής άποψης περί κοινωνικής προσφοράς) μετακινούνται εδώ και μήνες τσάμπα.

Αδυνατώντας να καταλάβουν πόσο βλαπτική θα αποβεί αυτή η συμπεριφορά τους μακροπρόθεσμα όταν θα γίνει ο υπολογισμός των ζημιών.

Στο μεταξύ οι μπάρες στους σταθμούς όλο κλείνουν, όπως μας διαβεβαιώνουν κάθε λίγο και λιγάκι οι αρμόδιοι και όλο μένουν (οι περισσότερες) ανοικτές.

Η… φιλολαϊκή κυβέρνηση δεν βιάζεται να επιβάλει την τάξη, έλεγχοι δεν γίνονται, η ασυδοσία επικρατεί. Μαζί με τους Ελληνάρες του «δεν πληρώνω» συντάσσονται και οι περισσότεροι μετανάστες, πρόσφυγες κ.λπ.: Μπαινοβγαίνουν δωρεάν. Γιατί όχι; Αναρωτιέμαι αν έτσι δωρεάν μετακινούνται και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που καταλήγουν. Μπα… Εκεί αν δεν πληρώσεις σε περιμένει πρόστιμο παχυλό.

Αντιλαϊκές πολικές θα μου πείτε, που επιβεβαιώνουν πως… σαν την Ελλάδα δεν έχει, και στις δημόσιες συγκοινωνίες! Βρείτε τώρα και τον λόγο για τον οποίο αυτές οι δημόσιες συγκοινωνίες βρίσκονται σε αποσύνθεση. Ποιος φταίει; 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου