Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Υπερταμείο: Εκτροχιασμός… ζημιών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες

Σε φάση αποδρομής τόσο από την κερδοφορία του όσο ακόμη και από την ίδια του τη βιωσιμότητα βρίσκεται ο ΟΑΣΑ. 

Η συμπόρευση με το κίνημα «Δεν πληρώνω», το φιάσκο με τις μπάρες και η ολιγωρία στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έφεραν τις συγκοινωνίες σε προβληματική κατάσταση. 

Στο… κόκκινο έχει οδηγήσει τα αστικά λεωφορεία, το τραμ και το μετρό η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με την κυβέρνηση να την εμφανίζει ως «success story», ενώ η πραγματικότητα τη διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η έκθεση του Υπερταμείου
Εικόνα διάλυσης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διαπιστώνει η έκθεση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο), καθώς η κακοδιαχείριση και άλλα δεινά έφεραν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -μία τριετία, δηλαδή- τις συγκοινωνίες σε κατάσταση βαθιά προβληματική, με το μέλλον τους να προδιαγράφεται αβέβαιο. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δωρεάν μετακινήσεις του Ιουλίου του 2015, που κόστισαν στους φορολογούμενους σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. 

Η έκθεση του Υπερταμείου αποτελεί κόλαφος για τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευσης και τις άστοχες πολιτικές του ως κυβέρνησης.

Ο ΟΑΣΑ, λοιπόν, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπερταμείο, το 2014 είχε κύκλο εργασιών 247,6 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 έπεσε στα 201,5 και το 2016 έπεσε ακόμα χαμηλότερα, στα 182,5. 

Παράλληλα, όπως σημειώνει στη συνέχεια, το 2014 η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη «μείωση τιμής απλού ενιαίου εισιτηρίου κατά 14% και μηνιαίας κάρτας κατά 33%», ενώ το 2016 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αποφάσισε την «αύξηση τιμής απλού ενιαίου εισιτηρίου κατά 14%, ενώ οι τιμές των καρτών παρέμειναν σταθερές».

Στη ΣΤΑΣΥ, μία από τις δύο εταιρίες του ομίλου ΟΑΣΑ, περιλαμβάνονται ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Αθηνών - Πειραιώς (ΗΣΑΠ), η Αττικό Μετρό και η ΤΡΑΜ Α.Ε. 

Η εταιρία το 2014 είχε κύκλο εργασιών 129,7 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 έπεσε στα 103,8 και το 2016 έπεσε ακόμα χαμηλότερα στα 94,8. Για το 2017 η εικόνα φαίνεται προς ώρας θολή, αφού δεν έχει κλείσει ακόμη λογιστικά η χρήση.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 73% των προβλεπόμενων εσόδων, δηλαδή 82 εκατ. ευρώ, της εταιρίας, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προορίζεται για τη μισθοδοσία της εταιρίας.

Τέλος, σύμφωνα με το Υπερταμείο, η ΟΣΥ, η έτερη εταιρία του ομίλου ΟΑΣΑ, που προέκυψε από τη συγχώνευση της ΕΘΕΛ Α.Ε. (τα μπλε λεωφορεία) με τα ΗΛΠΑΠ Α.Ε., το 2014 είχε κύκλο εργασιών 117,8 εκατ. ευρώ, το 2015 έπεσε στα 97,5 και το 2016 «προσγειώθηκε» στα 87,5. 

Η ίδια η έκθεση απαριθμεί πολλά «αδύναμα σημεία», όπως τα ονομάζει, της εταιρίας: μειούμενες εισπράξεις από πωλήσεις εισιτηρίων, ισχυρή εξάρτηση από κρατικές επιδοτήσεις, προβλήματα ρευστότητας και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, το 24% περίπου του προσωπικού είναι πάνω από 50 ετών, απουσία εξειδικευμένου προσωπικού σε συγκεκριμένους τομείς, έλλειψη πολιτικών επαγγελματικής εκμάθησης και ανέλιξης, σημαντικό ποσοστό των οχημάτων είναι υψηλής παλαιότητας κ.ά. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου