Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Θ. Βούρδας: Άρχες του 2019 το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών

Στην Ελλάδα είναι από προχθές η επιτροπή μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να δουν την κατάσταση των μεταφορικών δικτύων της χώρας, να σημειώσουν ανάγκες αλλά και ελλείψεις.

Η πρώτη επαφή έγινε στο Ελ. Βενιζέλος παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνου Βούρδα και του Προέδρου του ΔΑΑ, Δημήτρη Δημητρίου.

Στην τοποθέτηση του ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι πλέον είναι στην τελική ευθεία η ύπαρξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού απόλυτα συμβατού με τους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2019 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία. Η διάρκεια του ΕΣΣΜ θα είναι μέχρι το 2037.

Ο κ. Βούρδας τόνισε πως η Ελλάδα ως πύλη της Ευρώπης μπορεί να γίνει σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για όλη την Ευρώπη. 

Μιλώντας για την χώρα και τα έργα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στο να το πετύχει αυτό, είπε πως ολοκληρώθηκε το εθνικό οδικό δίκτυο (εννοώντας το δίκτυο αυτοκινητόδρομων), ολοκληρώνεται φέτος η γραμμή με ηλεκτροκίνηση Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη σε συνεργασία με την DG Move και τις άλλες υπηρεσίες της Κομισιόν.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο μεγάλο σιδηροδρομικό project Sea2Sea το οποίο θα βοηθήσει στην παράκαμψη Βοσπόρου και εξήγγειλε τη δημιουργία μίας διακρατικής εταιρείας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για αυτό το σκοπό ενώ υπάρχουν συνομιλίες για την προσθήκη και της Ρουμανίας.

Επίσης τόνισε και τη συνεργασία που υπάρχει πλέον με τα γειτονικά κράτη στα Βαλκάνια και την πολλαπλή σιδηροδρομική σύνδεση με αυτά προκειμένου η πρόσβαση στην Ευρώπη να είναι πιο εύκολη.

Ο κ. Βούρδας υπερτόνισε την ανάγκη αύξησης της μερίδα των σιδηροδρομικών μεταφορών στο ισοζύγιο της χώρας και χαρακτηριστικά είπε πως από 0,4% το 2015 έφτασε στο 1,2% το 2017 και ο στόχος είναι το 11,2% που είναι και ο επίσημος Ευρωπαϊκός μέσος όρος. Για αυτό το σκοπό προετοιμάζεται η σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με λιμάνια και ΒΙΠΕ.

Ολοκληρώνοντας είπε πως οι μεταφορές είναι η βάση που μπορεί να στηριχθεί η νέα σελίδα για την ανάπτυξη τηης χώρας.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου