Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο ο σιδηροδρομικός διάδρομος Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Εντός του 2018 αναμένεται να παραδοθεί το τελευταίο υπό κατασκευή τμήμα του σιδηροδρομικού διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Σε επίσκεψη που έγινε χθες από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για την παράδοση της άνω διάβασης Λιανοκλαδίου, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του έργου μέσα στο έτος.

Όπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό σημείωμα "δρομολογήθηκαν όλες οι αναγκαίες ενέργειες με τις οποίες το έργο είναι πλέον μία ανάσα πριν την ολοκλήρωση του, που αναμένεται εντός του 2018". 

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αίτημα παράτασης από την ανάδοχο κοινοπραξία στο οποίο δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση. Το σημερινό χρονοδιάγραμμα είναι για τα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός υπογράμμισε πως το έργο «ήταν εγκαταλειμμένο, χωρίς χρηματοδότηση, και χωρίς προοπτική ολοκλήρωσης». 

Η παράδοσή του σε λίγους μήνες, όπως εξήγησε, «θα αλλάξει τελείως τις επιβατικές μεταφορές στη χώρα μας και θα δώσει άλλη πνοή, στις εμπορευματικές μεταφορές». 

Μία παράδοση, που όπως τόνισε, θα γίνει εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν προκείμενου μέχρι το φθινόπωρο να έχει ολοκληρωθεί το έργο», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, εξαγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο και την ολοκλήρωση όλων των έργων στο σιδηροδρομικό κύριο δίκτυο της χώρας, έτσι ώστε η απόσταση από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη να γίνει 3 ώρες και 20 λεπτά.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου που υλοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ, την σημαντικότερη θέση έχει το έργο με το οποίο ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής «Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη», ήτοι, η Σύμβαση 635 με την οποία κατασκευάζεται η νέα ηλεκτροκινούμενη διπλή γραμμή στο τμήμα Τιθορέας - Δομοκού του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Η νέα γραμμή κατασκευάζεται για ταχύτητες έως 200 χλμ./ώρα στο τμήμα Τιθορέας - Λιανοκλαδίου και 160 χλμ./ώρα στο τμήμα Λιανοκλαδίου - Δομοκού. Το έργο χρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility - CEF) 2014-2020.

Όσον αφορά την παλαιά γραμμή, ο κ. Σπίρτζης τόνισε, ότι δεν πρόκειται να παραμείνει ανενεργή. Αντιθέτως, «θα αξιοποιηθεί όπως και όλες οι γραμμές σε όλη τη χώρα, είτε για μετακινήσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση των μόνιμων κατοίκων είτε για τουριστικά δρομολόγια. 

Έχουμε τη γέφυρα του Γοργοποτάμου που είναι ένα ιστορικό μνημείο, έχουμε τα μοναστήρια μας, έχουμε μία υπέροχη διαδρομή η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και βέβαια έχουμε και τους οικισμούς και τους κατοίκους που πρέπει να μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα από τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς».

Επισκεπτόμενος στη συνέχεια τη Σιδηροδρομική Γέφυρα ΣΓ 26, στη θέση Εκκάρα, όπου και διαπίστωσε την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών, τόνισε, ότι πρόκειται για ένα έργο «εντυπωσιακό, κατασκευαστικά, τεχνικά και μελετητικά». 

Και πρόσθεσε: «Η γέφυρα αυτή κατασκευάζεται πάνω σε ένα ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή για αυτό και οι εργασίες γίνονται από πολύ εξειδικευμένα συνεργεία. Είναι από τις μεγαλύτερες γέφυρες και στην Ευρώπη με αυτό τον τρόπο κατασκευής, σίγουρα στα Βαλκάνια, και είμαστε εδώ, για να δούμε και να αντιμετωπιστούν όποια προβλήματα υπάρχουν προκειμένου μέχρι το Φθινόπωρο να έχει ολοκληρωθεί το έργο».

H εντυπωσιακή γέφυρα Γ26 
Η υπό κατασκευή σύμμικτη τοξωτή Σιδηροδρομική Γέφυρα ΣΓ 26, στη Χ.Θ. 259+351,647 της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων του τμήματος Τιθορέα - Δομοκός έχει συνολικό μήκος 404,80 m, και αποτελείται από τρία ανοίγματα με μήκη 126.85 m, 151.10m, και 126.85m, αντίστοιχα τοξωτών φορέων. 

Το κατάστρωμα της γέφυρας πλάτους 16.13m αποτελείται από δύο κύριες μεταλλικές δοκούς, κιβωτοειδούς μορφής, ύψους 2,90m. Επί των ανωτέρω σκυροδετούνται πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος, στις οποίες διαστρώνεται η επιδομή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής.

Τα μεσόβαθρα προβλέπονται κοίλης ορθογωνικής διατομής οπλισμένου σκυροδέματος και ύψους περί τα 45m. 

Η υψηλή σεισμικότητα της περιοχής και το γεγονός ότι το τεχνικό διέρχεται από πιθανώς ενεργά ρήγματα, απετέλεσαν τις κύριες παραμέτρους σχεδιασμού του έργου. 

Η κατασκευή του τεχνικού έγινε με τη μέθοδο της σταδιακής προώθησης του καταστρώματος. Στη συνέχεια ανεγέρθησαν τα τόξα και σύντομα ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των μεταλλικών αναρτήρων από το άκρο των οποίων θα «κρέμεται» το κατάστρωμα. Σήμερα, το ποσοστό υλοποίησης του έργου ξεπερνάει το 80%.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου