Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Βαριά χρηματικά πρόστιμα σε δήμους εάν δεν οριοθετήσουν πιάτσες ταξί

Τέθηκε σε εφαρμογή η ρύθμιση του “νέου νόμου Σπίρτζη”, που αφορά το ν. 4530/2018 με το πλήθος αυτοδιοικητικών διατάξεων (όπως την απαλλαγή επιπλέον παραχωρησιούχων από δημοτικά τέλη, τη μείωση δημοτικών τελών για χώρους της Αττικό Μετρό, τη νέα αρμοδιότητα άνευ πόρων προς ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού κ.ο.κ.).

Μάλιστα εκδόθηκε και η πρώτη Εγκύκλιος από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, υπό τον τίτλο “Κοινοποίηση αποσπάσματος ν.4530/2018”.

Αφορά ειδικά το άρθρο 17 του νέου νόμου, που προβλέπει πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε Δήμους εφόσον δεν προβούν εντός προθεσμίας στην εφαρμογή του.

Η Εγκύκλιος απευθύνεται, μεταξύ άλλων, στην ΚΕΔΕ,προκειμένου να ενημερώσει όλους τους αρμόδιους Δήμους της Χώρας, αλλά και στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του εν λόγω Υπουργείου.

Αναφέρει ότι με το αρ.17 ορίζεται η υποχρέωση των Δήμων, του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ, για τις περιοχές ευθύνης τους, να καθορίσουν “άμεσα και εντός συγκεκριμένων προθεσμιών” θέσεις στάσης/στάθμευσης (πιάτσες) και αποεπιβίβασης για τα Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης- ΤΑΞΙ (Ε∆Χ- ΤΑΞΙ) αυτοκίνητα στο βασικό ή κύριο οδικό δίκτυο των πρωτευουσών των Π.Ε της Χώρας.

Επιπλέον επισημαίνει ότι τα πρόστιμα, ότι “για κάθε έτος που παρέρχεται άπρακτο επιβάλλονται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τα πρόστιμα το ύψος των οποίων ορίζεται από 50.000,00 έως 200.000,00 ευρώ.”

Τέλος, διευκρινίζει ότι για τον καθορισμό θέσεων στάσης ή στάθμευσης Ε∆Χ- ΤΑΞΙ οχημάτων στο λοιπό οδικό δίκτυο της Χώρας, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 243 και 244/1987 (Α’ 104),όπως ισχύουν.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο σημειώνεται: 
Με το παρόν κοινοποιείται απόσπασµα του ΦΕΚ Α’ 59 όπου δηµοσιεύτηκε ο ν.4530/2018 «Ρυθµίσεις θεµάτων µεταφορών και άλλες διατάξεις» µε το άρθρο 17 του οποίου ορίζεται η υποχρέωση των ∆ήµων, του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ, για τις περιοχές ευθύνης τους, να καθορίσουν άµεσα και εντός συγκεκριµένων προθεσµιών θέσεις στάσης/
στάθµευσης (πιάτσες) και αποεπιβίβασης για τα Επιβατηγά ∆ηµόσιας Χρήσης- ΤΑΞΙ
(Ε∆Χ- ΤΑΞΙ) αυτοκίνητα στο βασικό ή κύριο οδικό δίκτυο των πρωτευουσών των Π.Ε της
χώρας.

∆εδοµένων των εκ του νόµου οριζόµενων προθεσµιών καθώς και της σχετικής
πρόβλεψης του άρθρου 17 όπως για κάθε έτος που παρέρχεται άπρακτο επιβάλλονται
από τον Υπουργό Υποδοµών και Μεταφορών τα πρόστιµα το ύψος των οποίων ορίζεται
από πενήντα χιλιάδες ευρώ (50.000) έως διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 ευρώ), κατά
περίπτωση, παρακαλούµε για τις ενέργειές σας κατά τα οριζόµενα του νόµου.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι για τον καθορισµό θέσεων στάσης ή
στάθµευσης Ε∆Χ- ΤΑΞΙ οχηµάτων στο λοιπό οδικό δίκτυο της χώρας, εξακολουθούν να
εφαρµόζονται οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 243 και 244/1987 (Α’ 104),
όπως ισχύουν.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου