Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Ιωάννινα: Γιατί αργεί το λεωφορείο;

Το αστικό ΚΤΕΛ έχει κάνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ισορροπήσει κάπως το έτσι και αλλιώς ακριβό εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών στα Γιάννενα. Καμιά φορά όμως, η τεχνολογία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες. 

Μέσα στις γιορτές του Πάσχα, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, η «έξυπνη στάση» που πληροφορεί τους επιβάτες για την αναμονή μέχρι να έρθει το λεωφορείο, δεν έδωσε σωστές πληροφορίες. Ενημέρωνε δηλαδή ότι το δρομολόγιο θα έρθει σε 10 λεπτά και το λεωφορείο εμφανίστηκε μετά από μια ώρα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; 
Η απάντηση είναι… στο ίντερνετ. Είναι γνωστό ότι η ποιότητα των συνδέσεων στην Ελλάδα είναι κακή έως μέτρια και ότι είναι υπερτιμολογημένη από τις εταιρίες, που προσφέρουν συνήθως τη μισή, στην καλύτερη περίπτωση, ταχύτητα σύνδεσης, από την ονομαστική των πακέτων που διαθέτουν. Εκτός αυτού όμως, δεν λείπουν τα «βυθίσματα» που πρακτικά, μοιάζουν με διακοπές σύνδεσης.

Το σύστημα πληροφοριών των στάσεων ελέγχεται κεντρικά από το αστικό ΚΤΕΛ, αλλά το κέντρο ελέγχου βρίσκεται σε περιοχή (στο κέντρο της πόλης μάλιστα…) που η ποιότητα σύνδεσης ποικίλλει. 

Αν η σύνδεση διακοπεί ή «παγώσει», τότε για να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά το σύστημα, με τα δεδομένα της κίνησης των λεωφορείων και τις ακριβείς πληροφορίες, χρειάζεται κάποιος χρόνος. 

Αυτό το χρόνο, τον «πληρώνουν» οι επιβάτες με περισσότερη αναμονή και περισσότερο εκνευρισμό, καθότι βλέπουν μια στάση που τους πληροφορεί ότι το λεωφορείο έρχεται και αυτό… δεν φαίνεται.

Το φαινόμενο ευτυχώς δεν είναι διαδεδομένο και συχνό και το αστικό ΚΤΕΛ προσπαθεί να το εξαλείψει. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου