Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Το στρατηγικό σχέδιο σωτηρίας της ΕΕΣΥΠ, για την «διάσωση» των εταιρειών των Αστικών Συγκοινωνιών

Βάσει του δόγματος "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" καλείται να λειτουργήσει η ομάδα των πιο προβληματικών κρατικών εταιρειών που έχουν μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), ή βρίσκονται υπό την ομπρέλα του θυγατρικού της φορέα, του ΤΑΙΠΕΔ.

Πρόκειται για τις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών Αττικής, ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλλεϋ), ΣΤΑΣΥ (τραμ, μετρό, ΗΣΑΠ) & τον όμιλο ΟΑΣΑ. 

Για τις συγκεκριμένες εταιρείες, εξαιτίας των απολύτως ή οριακά ζημιογόνων μεγεθών τους προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες, απαιτείται να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα εξυγίανσης, δείγμα των οποίων υπάρχει στο στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ.

Αστικές Συγκοινωνίες 
Για την ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ) στόχος είναι η πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής και η μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και του προσωπικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας βραχυπρόθεσμα. 

Κι αυτό δεδομένου ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και διαθέτει αυξανόμενες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στην ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλλεϋ), όπου οι εισπράξεις από πωλήσεις εισιτηρίων βαίνουν μειούμενες, η εισιτηριοδιαφυγή είναι υψηλή και η εξάρτηση από τις κρατικές επιδοτήσεις είναι μεγάλη, απαιτείται η αναδιάρθρωση του δικτύου των μέσων οδικής τροχιάς και η αύξηση των εσόδων από κόμιστρο. 

Η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αυξημένες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, στερείται πόρων, ενώ είναι αναγκαία η ανανέωση οχημάτων υψηλής παλαιότητας με νέα "πράσινης" τεχνολογίας οχήματα.

Ο ΟΑΣΑ στον οποίο ανήκουν η ΟΣΥ και η ΣΤΑΣΥ εμφάνισε το 2016 τον χαμηλότερο κύκλο εργασιών των τελευταίων πέντε ετών, με το λειτουργικό έλλειμμα να καλύπτεται μέσω επιδότησης, σε ποσό ίσο με το 40% του λειτουργικού κόστους προ αποσβέσεων. 

Η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο -με μεγάλο "αγκάθι" τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα αυτόματης συλλογής κομίστρου- αναμένεται ότι θα αποτελέσουν πυλώνες εξυγίανσης για τις αστικές συγκοινωνίες. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου