Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Πρόεδρος ΟΣΜΕ: Δύο «ζώνες» ασφαλείας για τους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ, περιέχει το πολυνομοσχέδιο

Στη Λάρισα βρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας κ. Θέμης Αμπλάς και αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών που συζητείται αυτές τις ημέρες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στάθηκε σε δύο σημεία που αφορούν στους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ.

Εξέφρασε την πεποίθησή του πως αν υπάρξουν τροποποιήσεις σε δύο σημεία τότε θα βελτιωθεί η κατάσταση στο θέμα της ακύρωσης των συμβάσεων.

«Οι επιχειρήσεις μπορούσαν να θεωρήσουν άκυρες τις συμβάσεις σε δύο περιπτώσεις. Η μία είναι όταν οι εργαζόμενοι δεν είχαν καταθέσει κάποια συγκεκριμένα έγγραφα όπως το πιστοποιητικό καταλληλότητας από άποψη υγείας. Η άλλη είναι όταν κατά την πρόσληψη δεν έχει τηρηθεί η διαδικασία επιλογής όπως προέβλεπαν οι διατάξεις κανονισμών των ΚΤΕΛ» είπε και ισχυρίστηκε πως «αυτά τα δύο τροποποιούνται με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί. 

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει η επιχείρηση να έχει καλέσει τον εργαζόμενο να φέρει πιστοποιητικό και εκείνος να το αρνηθεί μέσα σε ένα διάστημα. Στη δεύτερη περίπτωση αν προσληφθεί κάποιος από μη εξουσιοδοτημένο μέλος της διοίκησης, και μέσα σε δύο μήνες δεν υπάρχει εναντίωση, θεωρείται πως είναι έγκυρη η σύμβαση».

Για να γίνει πιο συγκεκριμένος μάλιστα ο κ. Αμπλάς έφερε και τοπικό παράδειγμα λέγοντας: «Στη Λάρισα είχαμε στα ΚΤΕΛ απόλυση μητέρας τριών παιδιών και όταν απολύθηκε ήταν έγκυος στο τέταρτο. Το ΚΤΕΛ επικαλέστηκε ακυρότητα της σύμβασης επειδή ισχυρίστηκε πως την πρόσληψη την έκανε ο διευθυντής των ΚΤΕΛ και όχι το ίδιο το ΚΤΕΛ».

Ο πρόεδρος της ΟΣΜΕ, ανέφερε ως το κυριότερο πρόβλημα των τελευταίων ετών αυτό των απολύσεων «οι οποίες προέκυψαν μετά την έκτη πράξη του υπουργικού συμβουλίου στις 28.2.2012 που ισοπέδωσε τα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Έβαλε ταφόπλακα στο εργατικό δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά.

Όμως σύμφωνα με τον ίδιο ακολούθησαν κι άλλες διατάξεις, εις βάρος των εργαζομένων. «Μεταξύ αυτών και η διάταξη του προεδρικού διατάγματος 94/2014 που αφορά στους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ με την οποία αίρεται η μονιμότητα των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ. 

Δηλαδή για να απολυθεί κάποιος εργαζόμενος έπρεπε να επικαλεστεί η επιχείρηση κάποιους λόγους. Τώρα δεν χρειάζεται κανένας λόγος. Οι απολύσεις των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ γίνονται αναιτιολόγητα».

Ο κ. Αμπλάς υπογράμμισε πως «βάσει αυτού του διατάγματος πέραν των απολύσεων έχουν ακολουθήσει και εκβιαστικά μειώσεις μισθών. Προκύπτουν απολύσεις μετά από διεκδίκηση δικαιωμάτων όπως είναι η διεκδίκηση δεδουλευμένων αποδοχών ή βλαπτικής μεταβολής στον χώρο της εργασίας».

Πρόσθεσε πως αν προσφεύγουν ή διεκδικούν οι εργαζόμενοι, τότε απολύονται. «Επίσης απολύονται οι εργαζόμενοι που δεν ενδίδουν στον εκβιασμό. Δεν τον αποδέχονται. Δεν υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών. 

Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των εργαζόμενων στα ΚΤΕΛ και κυρίως του προσωπικού κίνησης των οδηγών, έχουν αναγκαστεί να δουλεύουν με μισθούς στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης. Με 586 ευρώ και με μια τόσο δύσκολη δουλειά. Δεν αναγνωρίζεται τίποτα πλέον. Ούτε η προϋπηρεσία, ούτε η εμπειρία. 

Όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους των επιχειρήσεων αυτών που είναι ευνοημένες. Ακόμα και στη σημερινή εποχή. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και λόγω της αύξησης καυσίμων και διοδίων ο κόσμος μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς» κατέληξε.

Ο κ. Αμπλάς είχε συνάντηση με τον έως πρότινος πρόεδρο (εκλέγει νέο ΔΣ το ερχόμενο Σάββατο) της Ένωσης Προσωπικού Κινήσεως Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ, κ. Στέφανο Σταβάρα και τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Μάκη Γιαννακόπουλο λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του τελευταίου. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου