Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Εσύ ξέρεις τους όρους μεταφοράς σου όταν χρησιμοποιείς το τρένο;

Χωρίς τρένα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σήμερα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της ΠΟΣ και είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τους όρους μεταφοράς, τα δικαιώματα αλλά και τους κανονισμούς όταν χρησιμοποιούμε το τρένο, όπως αυτά δημοσιεύονται από την ίδια την εταιρεία προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού. Τι πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν, μεταξύ άλλων, όταν ταξιδεύετε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ;

Για μεταφορά προσώπων ή επικίνδυνων συσκευών αλλά και σχετικά με τα ατυχήματα 
Από τη μεταφορά αποκλείονται πρόσωπα ή αποσκευές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία άλλων προσώπων ή την ασφάλεια προσώπων ή/και εξοπλισμού. Οι επιβάτες πρέπει να τηρούν τους νόμους και τις ισχύουσες διατάξεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.. 

Για τυχόν ατυχήματα που θα συμβούν εξαιτίας παραβάσεων από πλευράς επιβατών, δεν φέρει ευθύνη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., ενώ για ζημίες που θα προκαλέσουν οι επιβάτες κατά τη μεταφορά υποχρεούνται σε καταβολή αποζημίωσης. Στις αμαξοστοιχίες, τα λεωφορεία και τους χώρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. 

Για τις αλλαγές των δρομολογίων 
 Λόγω έργων υποδομής της εταιρείας ΟΣΕ, είναι μερικές φορές απαραίτητη η προγραμματισμένη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. υποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας με λεωφορεία μέχρι τη λήξη των έργων. 

Οι επιβάτες με αναπηρικό αμαξίδιο, δεν είναι δυνατό να εξυπηρετούνται με λεωφορεία. Oι αποσκευές που παραδίδονται προς μεταφορά έναντι τέλους αποσκευής, δεν εξυπηρετούνται στα τμήματα με λεωφορεία. Οι χειραποσκευές γίνονται δεκτές σε όλη τη διαδρομή. 

Για μεταφορά ζώων 
Για μεταφορά ζώων με τις αμαξοστοιχίες ή τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ισχύει η Εθνική Νομοθεσία. 

α. Μικρόσωμοι σκύλοι (έως 10 κιλά) που συνοδεύονται από τους κατόχους τους, ή άλλα μικρόσωμα κατοικίδια μεταφέρονται (πλην ορισμένων προαστιακών γραμμών) εφόσον είναι σε κλουβί με διαστάσεις 50 Χ 40 Χ 70 εκ. 

Στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. μόνον εφόσον μεταφέρονται σε κλουβί ή άλλη κατάλληλη συσκευασία διατάσεων 50 Χ 40 Χ 35 εκ. σε συγκεκριμένες θέσεις και δρομολόγια 

β. Μεγαλόσωμοι σκύλοι: στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., που διαθέτουν σκευοφόρο σε κλουβί 118 Χ 76 Χ 88 εκ. (με ανώτατο όριο τα 2 μεταφερόμενα ζώα) - και όχι στα λεωφορεία 

γ. Σκύλοι βοηθείας (δωρεάν): μεταφέροντα χωρίς φίμωτρο, με λουρί ή στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. δίπλα στον κάτοχό τους. 

Δεν τοποθετούνται σε καλάθι ή άλλη συσκευασία. Με τους σκύλους βοήθειας εξομοιώνονται οι σκύλοι σε διαδικασία εκπαίδευσης (με κάρτα με τα στοιχεία του σκύλου και του εκπαιδευτή). 

Για τα εισιτήρια και τις εκπτώσεις 
Το χρονικό όριο δικαιώματος έκπτωσης προαγοράς αναφέρεται σε ημέρες επί 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση της αμαξοστοιχίας από το σταθμό του επιβάτη και ισχύει ως εξής: 

60ημέρες*24 ώρες έκπτωση=15%, 30ημέρες*24 ώρες έκπτωση=10%, 15 ημέρες*24 ώρες έκπτωση=5% 

Στις περιπτώσεις μετακίνησης ομάδων Σάββατο, Κυριακή και Επίσημες Αργίες η πληρωμή και έκδοση των εισιτηρίων πρέπει να γίνεται έως 7 ημέρες Χ 24 ώρες πριν από την ημερομηνία ταξιδιού, ενώ για τις υπόλοιπες ημέρες, έως 2 ημέρες Χ 24 ώρες πριν. 

Η μη έγκαιρη καταβολή του αντιτίμου, έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των θέσεων. Τα ομαδικά εισιτήρια μετά την έκδοση τους γενικά δεν ακυρώνονται. 

Εκδόσεις εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου
Είναι δυνατή η έκδοση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, ή mobile application, με τους όρους που ορίζει εκάστοτε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.. 

Τι γίνεται στις Καθυστερήσεις αμαξοστοιχιών - Απεργίες και Στάσεις Εργασίας 
Η ολική διακοπή της σιδηροδρομικής Υπηρεσίας στις εσωτερικές ελληνικές διαδρομές, ή η κατάργηση αμαξοστοιχίας σε ολόκληρη ή σε μέρος της διαδρομής, ή η καθυστέρηση κατά την αναχώρηση από τον αρχικό σταθμό αφετηρίας του δρομολογίου της ή κατά την άφιξη στο Σταθμό προορισμού και εφόσον συντρέχει ευθύνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., αποτελούν αιτίες για αξίωση αποζημίωσης από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προς τον επιβάτη, έως του ποσού του αντιτίμου του εισιτηρίου. . 

Καθυστερήσεις ή καταργήσεις αμαξοστοιχιών / απεργίες
Σε περίπτωση καθυστέρησης (ισχύει στα αρτηριακά IC δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη, στα 600-601, 600Α-601Α και 884-885), ή κατάργησης αμαξοστοιχίας ή απεργίας: 

(1) Μίας και μισής ώρας (90 λεπτών): Εκδίδεται ονομαστικό κουπόνι στο 25% της ονομαστικής αξίας του προσκομιζόμενου τίτλου μεταφοράς, το οποίο θα ισχύει για ένα χρόνο και για ένα ταξίδι (αν η αξία του νέου τίτλου είναι μικρότερη από την αξία του κουπονιού, η διαφορά σε αξία ΔΕΝ επιστρέφεται). 

(2) Δύο ωρών: Εκδίδεται ονομαστικό κουπόνι στο 50% της ονομαστικής αξίας του τίτλου μεταφοράς, το οποίο θα ισχύει για ένα χρόνο και για ένα ταξίδι (αν η αξία του νέου τίτλου είναι μικρότερη από την αξία του κουπονιού, η διαφορά σε αξία ΔΕΝ επιστρέφεται). 

(3) Τρεις ώρες και άνω ή κατάργησης της αμαξοστοιχίας ή απεργίας: 
(i) θα εκδίδεται ονομαστικό κουπόνι το οποίο θα ισχύει για ένα χρόνο, για ένα ταξίδι και με αξία ίση με την ονομαστική αξία του αρχικού τίτλου μεταφοράς (αν η αξία του νέου τίτλου είναι μικρότερη από την αξία του κουπονιού, η διαφορά σε αξία ΔΕΝ επιστρέφεται) ή 

(ii) θα γίνεται επιστροφή χρημάτων στον πελάτη, με την τήρηση των προβλέψεων του άρθρου 5. 

(iii) Σε περίπτωση καθυστέρησης της αμαξοστοιχίας άνω της μίας ώρας, ο πελάτης στην αφετηρία του ταξιδιού του έχει δικαίωμα να εξαργυρώσει το εισιτήριό του, εφόσον πληρούνται όσα προβλέπονται στο άρθρο 5. 

Στις περιπτώσεις αναμεταβιβάσεων επιβατών σε κόμβους του Δικτύου από αρτηριακές αμαξοστοιχίες, στις οποίες ισχύει κράτηση θέσης, σε τοπικές αμαξοστοιχίες, δεν προβλέπεται αυστηρή δρομολογιακή ανταπόκριση. 

Κατά συνέπεια, αν λόγω καθυστέρησης μιας εκ των δύο αμαξοστοιχιών, η οποία έχει ως συνέπεια τη μη δυνατότητα συνέχισης του ταξιδίου του επιβάτη μέχρι τον τελικό προορισμό του, ισχύουν τα εξής: 
  • ο επιβάτης προωθείται με επόμενη αμαξοστοιχία, εντός της ημέρας, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση στον προορισμό του με αντίστοιχη θεώρηση του τίτλου μεταφοράς του 
  • δεν προβλέπεται επιστροφή αντιτίμου του τίτλου μεταφοράς στην περίπτωση αυτή Δεν προβλέπεται αποζημίωση σε καθυστερήσεις στον Προαστιακό Αεροδρόμιο - Πειραιάς - Κιάτο - Χαλκίδα. Δεν προβλέπεται αποζημίωση καθυστέρησης σε χειρόγραφους τίτλους μεταφοράς καθώς και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κράτηση θέσης. 
Για τις αποσκευές 
Οι επιβάτες μπορούν να φέρουν μαζί τους δωρεάν μέσα στα επιβατικά οχήματα αποσκευές χειρός, στον χώρο πάνω και κάτω από τη θέση τους. Η ευθύνη για τη φύλαξη και την κατάσταση των χειραποσκευών ανήκει στον επιβάτη. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί άλλος χώρος (π.χ. διάδρομος). 

Σε αντίθετη περίπτωση ο επιβάτης πρέπει να παραδώσει τις αποσκευές για μεταφορά επί πληρωμή (εγγεγραμμένες αποσκευές), στα γραφεία αποσκευών, εάν διατίθεται σκευοφόρος. Δε γίνονται δεκτά όλα τα είδη αποσκευών. 

Αποζημιώσεις Αποσκευών 
Αν το ποσό της ζημίας δεν αποδεικνύεται, καταβάλλεται στο δικαιούχο ποσό κατ’ αποκοπή ύψους 80 € (ογδόντα ευρώ), ανά τεμάχιο απωλεσθείσας αποσκευής. Σε περίπτωση βλάβης αποσκευών καταβάλλεται ποσό 40 € (σαράντα ευρώ) ανά τεμάχιο αποσκευής, η οποία έχει υποστεί βλάβη. 

Πέραν του ποσού αυτού επιστρέφονται στο δικαιούχο επιβάτη τα καταβληθέντα κόμιστρα καθώς και οποιαδήποτε άλλα, σχετικά με τη μεταφορά, καταβληθέντα τέλη. Για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων αυτής ο επιβάτης υποβάλλει σχετική έγγραφη αίτηση. 

Για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία ή ατόμων με μειωμένη κινητικότητα 
Στα άτομα με αναπηρία (ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 67%, καθώς και ο συνοδός αυτών - όπου απαιτείται) η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. παρέχει έκπτωση 50% στις συνολικές τιμές των εισιτηρίων. 

Η έκπτωση παρέχεται με την επίδειξη Δελτίου Αναπηρικής Ταυτότητας που εκδίδεται από την αρμόδια κατά περίπτωση Δημόσια Αρχή. 

H μεταφορά ατόμων με κινητική αναπηρία, τα οποία μεταφέρονται με αναπηρικό αμαξίδιο, είναι δυνατή στις αμαξοστοιχίες, στη σύνθεση των οποίων κυκλοφορούν τα οχήματα με ειδική διαρρύθμιση χώρου ΑMEΑ. 

Υπάρχουν ορισμένοι τεχνικοί περιορισμοί που αφορούν τις διαστάσεις των προς μεταφορά αναπηρικών αμαξιδίων στις αμαξοστοιχίες μεγάλων αποστάσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., το συνολικό πλάτος των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 εκατοστά και το συνολικό μήκος το 1 μέτρο και 30 εκατοστά, προκειμένου να είναι δυνατή η μεταφορά τους. 

Τι συμβαίνει σε περίπτωση προστίμου 
Εφόσον κατά τον έλεγχο εντός των αμαξοστοιχιών διαπιστωθεί ότι ο επιβάτης δεν διαθέτει τίτλο μεταφοράς, παρόλο που έχει επιβιβαστεί από ανοιχτό σταθμό ή στάση (δηλ. με σημείο πώλησης εισιτηρίων σε λειτουργία) εισπράττεται εκτός του αντιτίμου του εισιτηρίου της διαδρομής που προτίθεται να διανύσει ο επιβάτης και πρόστιμο. 

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τους όρους μεταφοράς στον επίσημο ιστότοπο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου