Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Χρ. Σπίρτζης: Να δείξουν ανοχή οι Θεσσαλονικείς για τις καθυστερήσεις των δρομολογίων στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Έκκληση προς τους Θεσσαλονικείς να δείξουν ανοχή σχετικά με τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από τη Θεσσαλονίκη έκανε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

"Ο κάθε πολίτης της Θεσσαλονίκης να δείξει μία ανοχή μέχρι να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου και να βγουν 40-50 λεωφορεία στο δρόμο", ανέφερε ο κ. Σπίρτζης κατά την ομιλία του ημερίδα με θέμα «Δημόσιος χώρος, δημόσιες επενδύσεις και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», που διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

"Στον ΟΑΣΘ έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποια δρομολόγια, τα οποία δεν γίνονται και υπάρχουν και καθυστερήσεις. Σε αυτό οφείλουμε να απολογηθούμε στους πολίτες και αν μη τι άλλο να τους δώσουμε και μία εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. 

Το πρώτο είναι γιατί ποτέ δεν υπήρχαν 520 λεωφορεία και το δεύτερο είναι γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα τηλεματικής. Το σύστημα τηλεματικής το είχε κάνει συγκεκριμένη εταιρεία, ο ΟΑΣΘ δεν είχε καν τους κωδικούς μέχρι πριν λίγες μέρες. Δεν υπήρχε προσωπικό του ΟΑΣΘ να το χειρίζεται.

Υπήρχε έλλειψη στον λογαριασμό για την ανανέωση στόλου έπρεπε να είναι 37 εκατομμύρια και ήταν 614 ευρώ. Από το 2013 μέχρι και το 2014 αποσύρθηκαν από τον ΟΑΣΘ πριν ιδιωτικοποιηθεί 394 λεωφορεία , ηλικίας 12 ετών. 

Με τη σύμβαση που υπήρχε έπρεπε να είναι στο ελληνικό δημόσιο αλλά πουλήθηκαν σε τιμές πχ 570 ευρώ το ένα σαν σκραπ και σε ΚΤΕΛ. Δεν δόθηκαν στο ελληνικό δημόσιο που όφειλαν σύμφωνα με την σύμβαση", σημείωσε ο κ. Σπίρτζης αναφερόμενος στο παλαιό καθεστώς των αστικών συγκοινωνιών κάνοντας λόγο για ένα εκπληκτικό δημιούργημα παρακράτους και του παλαιοκομματισμού για το πως αναπαράγονται στη Βόρεια Ελλάδα συγκεκριμένα συμφέροντα".

Ακόμη πρόσθεσε "να μην κλείσει η ΕΛΒΟ και να μην αγοράσουμε λεωφορεία αν ένα κομμάτι της παραγωγικής δομής των λεωφορείων που πρόκειται να προμηθευτούμε δεν παραχθεί στη χώρα μας". Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών στόχος είναι να γίνουν δύο ΣΔΙΤ για λεωφορεία σύγχρονης παραγωγής και ηλεκτρικά λεωφορεία.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι "θέλουμε να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να είναι μητροπολιτικό κέντρο της μιζέριας της παρακμής και η πρωτεύουσα του παρακράτους και σήμερα αυτό που άφησε το παρακράτος", ενώ τόνισε ότι κάποιοι δεν ήθελαν να βρεθεί λύση για έργα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε σε σιδηροδρομικές υποδομές τονίζοντας πως η Θεσσαλονίκη δεν μπορούσε να λείπει από αυτές.

Για το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου σημείωσε πως έχουν ολοκληρωθεί και πρόδρομες εργασίες και η διαβούλευση με τις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές κάνοντας λόγο για κέντρο, που θα αναβαθμίσει τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της πόλης.

Για το μουσείο Ολοκαυτώματος τόνισε πως "σηματοδοτεί πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να τιμήσει την ιστορία της και τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή της πόλης".

Χαρακτήρισε το μετρό Θεσσαλονίκης έργο έμβλημα. 
"Από ανέκδοτο έγινε έργο, το 2019 ολοκληρώνεται η βασική γραμμή και λίγους μήνες μετά η επέκταση Καλαμαριά. Μέσα στην άνοιξη θα ανοίξουν τους σταθμούς που είναι έτοιμοι στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Για εμάς σημαντικό είναι ότι ξεκινάμε τους επόμενους μήνες τις πρόδρομες εργασίες για τις επεκτάσεις του μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο", σημείωσε.

Για τα έργα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" και συγκεκριμένα στον αεροδιάδρομο σημείωσε "Υποστήκαμε μπούλινγκ για να μην ολοκληρωθεί το ένα έργο. Γιατί θα πλήτταμε τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης, τις υποδομές της Θεσσαλονίκης, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Όταν το έργο ολοκληρώθηκε αρκετές βδομάδες δεν είδα κανένα να βγαίνει και να ζητάει μια συγγνώμη για αυτά που έλεγε πριν δυο μήνες".


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου