Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Οι… τζάμπα βόλτες με τις συγκοινωνίες, οι μπάρες και η ανευθυνότητα

Το 2014 οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας είχαν λειτουργική κερδοφορία, η οποία είχε επιτρέψει τη μείωση του εισιτηρίου από τα 1,40 ευρώ στα 1,20 ευρώ και της μηνιαίας κάρτας από τα 45 στα 30 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό. 

Η επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή από το σύνολο των φόρων όλων των Ελλήνων (άρα και των μη κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής), είχε μειωθεί από τα 198 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, είχε αυξηθεί η επιβατική κίνηση κατά 18% και εφαρμοζόταν το mobile ticketing που σήμερα δεν υπάρχει. Τελεία, παράγραφος…

Το 2015 στο πλαίσιο της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και στο εορταστικό κλίμα που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση διενέργειας του δημοψηφίσματος της… ανοησίας αποφασίστηκε να κυκλοφορούν όλοι ελεύθερα χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο. 

Μέσα σε λίγες ημέρες, εκτιμάται ότι χάθηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ από τους… τζαμπατζήδες. Ο κόσμος το χάρηκε, το απόλαυσε! Οι πρώτες «αποδείξεις» για την έλευση της… ελπίδας ήταν χειροπιαστές. Ο κόσμος άρχισε να… ζεσταίνεται και να πιστεύει ότι οι προηγούμενοι που ήταν… γερμανοτσολιάδες τον είχαν καταδικάσει να πληρώνει!

Βέβαια, αργότερα όλοι συνειδητοποίησαν ότι το… τσάμπα εισιτήριο έφερε μειώσεις αποδοχών και αυξήσεις φόρων. Όπως έγινε με «το 5ευρο του Γεωργιάδη» στα νοσοκομεία, το οποίο «αντικαταστάθηκε» από μειώσεις στις συντάξεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Αργότερα, οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας είδαν ότι το… δωρεάν γεύμα περιελάμβανε νέα αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στα 1,40 ευρώ από τα 1,20 ευρώ που το είχαν μειώσει οι «επάρατοι» Σαμαροβενιζέλοι!

Το… δωρεάν γεύμα του 2015, δεν σταμάτησε όμως στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. Η τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθαν εκ νέου τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών είχε ως αποτέλεσμα για παράδειγμα την καθήλωση του μισού στόλου των λεωφορείων. 

Οι… τζάμπα βόλτες του 2015 οδήγησαν σε επιδείνωση των οικονομικών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν λεφτά ούτε για να αλλάξουν… φλάντζες! 

Σήμερα κυκλοφορούν στην Αθήνα 850 λεωφορεία, έναντι 1.700 επί… επάρατου Σαμαροβενιζελισμού. 

Οι τότε… τζαμπατζήδες περιμένουν πλέον πολλή ώρα στις στάσεις προκειμένου να έρθει λεωφορείο και να πάνε στις δουλειές τους. Το απόλυτο μπούμερανγκ…

Βεβαίως, αυτοί που εξακολουθούν και σήμερα να είναι «τζαμπατζήδες», το κάνουν εκ του ασφαλούς καθώς οι ελεγκτές είναι είδος προς εξαφάνιση. Κι αυτό γιατί, από τους 300 που ήταν πριν από 4 χρόνια, τώρα είναι μόλις 13! 

Η… γραμμή που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία είναι να μην… προκαλούν με την παρουσία τους στα λεωφορεία, ενώ το… χεράκι τους έβαλαν και οι γνωστοί άγνωστοι που αποθρασύνθηκαν φτάνοντας ακόμη και έξω από τα σπίτια των εντεταλμένων να ελέγχουν την εφαρμογή της νομιμότητας. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είτε έχει βγάλει κάρτες απεριορίστων διαδρομών είτε ακυρώνει σε γενικές γραμμές τα εισιτήρια.

Αναμφίβολα, το κόστος των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας ενσωματώθηκε στα μέτρα που από τον Αύγουστο του 2015 λαμβάνονται συνεχώς και αφορούν όλους τους πολίτες. Τόσο τους τζαμπατζήδες ή και αυτούς που πληρώνουν το εισιτήριο τους στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, όσο και αυτούς που δεν έχουν ιδέα για το… χρώμα που έχουν τα λεωφορεία στο Λεκανοπέδιο γιατί μένουν στην επαρχία και τη νησιωτική Ελλάδα. 

Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί στο πλαίσιο και των υπεσχημένων του 3ου μνημονίου να εξορθολογιστεί το σύστημα προωθώντας να περιορίσει την εισιτηριοδιαφυγή μέσω της τοποθέτησης μπαρών στους σταθμούς του Μετρό και στη συνέχεια στα λεωφορεία. 

Τώρα, ας καθίσουν όλοι κάτω από την… μπάρα, για να καταλάβουν τι έγινε το 2015. Ανεύθυνοι κυβερνώντες, εκπαίδευσαν τους πολίτες στην ανομία και στο τζαμπατζιλίκι. 

Οι πρώτοι έχουν επιβαρύνει με πολλαπλάσια κόστη όλους τους Έλληνες πολίτες για να πληρώσουν τις δικές τους… ταρζανιές. 

Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών ακόμη δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί και ποιες ευθύνες έχει…

Λουκάς Γεωργιάδης
e-mail: loukas1972@gmail.com 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου