Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Στον ΟΑΣΘ ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, στο πλαίσιο της πανεξόρμησης με σύνθημα «Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν γίνεται!»

Συνεχίζεται καθημερινά η πανεξόρμηση σε χώρους δουλειάς, με σύνθημα «Δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν γίνεται!», που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 28 Μάρτη.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, το πρωί της Τρίτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής περιόδευσε στο αμαξοστάσιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) στο Φοίνικα. 

Με αφορμή και τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, άνοιξε η συζήτηση για το ποιος δρόμος ανάπτυξης ωφελεί τους εργαζόμενους και για ποιον δρόμο ανάπτυξης αξίζει να παλέψουν.

Όπως είπε ο κ. Δελής, ο δρόμος που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για την εκκαθάριση εν λειτουργία του ΟΑΣΘ έχει ημερομηνία λήξης το Δεκέμβρη του 2019, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται η οδηγία της ΕΕ για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο και τις ευρωενωσιακές νόρμες και ο ΟΑΣΘ θα πρέπει να λειτουργήσει με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή στη λογική του κέρδους και της ζημιάς. 

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει καταρχάς αύξηση του μεταφορικού κόστους για τον εργαζόμενο λαό, με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των εισιτηρίων και τσάκισμα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Οργανισμού.

Τόνισε ότι την ΕΕ δεν την ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν θα είναι ιδιώτης ή το δημόσιο αυτός που θα λειτουργεί τον ΟΑΣΘ, την ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί και αυτός θα πρέπει να είναι με όρους μιας αυστηρά καπιταλιστικής επιχείρησης.

Αυτήν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, που η κυβέρνηση βάφτισε "κρατικοποίηση", τη βιώνουν ήδη εργαζόμενοι και επιβάτες. Με το πετσόκομμα των μισθών και το κουτσούρεμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την τεράστια επιβάρυνση του επιβατικού κοινού με τις πολύωρες αναμονές, τα σαράβαλα οχήματα.

Ο κ. Δελής σημείωσε ότι η λειτουργία των συγκοινωνιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από τη μια, και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους και στο λαό, από την άλλη, είναι αυτά που συνθλίβουν τη σύγχρονη λαϊκή ανάγκη για φθηνές, ασφαλείς συγκοινωνίες, όπου θα εργάζονται εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους μαζί με το λαό να παλέψουν για συγκοινωνίες ασφαλείς, φθηνές για τα λαϊκά στρώματα, με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, πρόταση που ικανοποιεί τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες.

Και ξεκαθάρισε πως λύση σε όφελος του λαού και των εργαζομένων μπορεί να δοθεί μόνο με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που θα είναι ενταγμένος σε ένα σχέδιο κρατικό, επιστημονικό, πανεθνικό. 

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι κυβέρνηση, εξουσία και οικονομία που θα λειτουργούν με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την αξιοποίηση του εργατικού, τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού, της τεχνογνωσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου