Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Μίζες με άρωμα πολιτικού χρήματος σε συμβάσεις του Μετρό

Η γερμανική δικαιοσύνη έστειλε στοιχεία στην Ελλάδα για «λαδώματα» της Deutsche Bahn την περίοδο 2003-2007. Είχαν τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για κόμματα, υποστηρίζει στέλεχος της εταιρείας. Αναζητούνται οι αποδέκτες.

Μίζες 370.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων του μετρό στην Αθήνα επί των οποίων έπαιρναν ποσοστά και πολιτικά κόμματα εντόπισαν οι γερμανικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για την υλοποίηση συμβάσεων της Αττικό Μετρό.

Τα στοιχεία εστάλησαν από την γερμανική δικαιοσύνη στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές . Όπως προκύπτει από αυτά οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (σ.σ. εμπλέκεται στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η γερμανική εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, φέρεται να διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω προσώπου, τον οποίο κατονομάζει με κωδική ονομασία σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν και είχε ανοίξει για το σκοπό αυτό τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα μας, τελικά τον έκλεισε, προτιμώντας να δίνει τα χρήματα σε μετρητά. Όπως παραδέχεται μάλιστα στην κατάθεση του το διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, σε κάθε έργο είχαν «τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα» που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Παράλληλα, φέρονται να πίεζαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, να τους φέρει σε επαφή με τους αποδέκτες των χρημάτων. 

Οι Διώξεις 
Βάσει των νέων στοιχείων η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται πλέον την υπόθεση, καλείται να εντοπίσει τα πρόσωπα στα οποία κατέληξαν οι μίζες προκειμένου να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου