Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Ένα λεωφορείο του '60 γεμάτο διηγήσεις από την αθηναϊκή Μπελ Επόκ

Πού μπορεί να πηγαίνει ένα λεωφορείο του 1961 στην Αθήνα του 2018 γεμάτο επιβάτες; Σε ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο, παρέα με τις καταπληκτικές διηγήσεις ενός από τους πιο διακεκριμένους θεατρικούς συγγραφείς και σκηνοθέτες της εποχής της αθηναϊκής Μπελ Επόκ, του δημοσιογράφου και πολιτικού, Μιλτιάδη Λιδωρίκη.

Η πρωτότυπη περιήγηση που έγινε χθες, Κυριακή 11 Μαρτίου στους δρόμους της Αθήνας ήταν μια πρόταση της Ζωζώς Λιδωρίκη, προέδρου των Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού και υπεύθυνης των αρχείων Λιδωρίκη, την οποία «αγκάλιασαν» οι Εκδόσεις Polaris. 

Αφορμή για την πραγματοποίησή της στάθηκε η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» (Εκδ. Polaris), που περιλαμβάνει αδημοσίευτα κείμενα του Μίλτου Λιδωρίκη από το εν λόγω αρχείο.

Το οδοιπορικό με το σπάνιο λεωφορείο από τη σειρά R495/514 της Βιαμάξ (Βιομηχανία Αμαξωμάτων) -η σειρά αυτή έδωσε το πρώτο ελληνικής κατασκευής αυτοφερόμενο λεωφορείο, ενώ συνολικά παράχθηκαν 400 τέτοια οχήματα- δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμβολή των αδελφών Χάρη και Βαγγέλη Λαζαρόπουλου, στους οποίους και ανήκει.

Οι αδελφοί Λαζαρόπουλοι, εξάλλου, είναι γνωστοί για το έργο της αγοράς και αποκατάστασης παλιών λεωφορείων, με το συγκεκριμένο, το 34ο που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής της Βιαμάξ, να αποπνέει αναμνήσεις 57 ετών ζωής και 43 χρόνια καθημερινής προσφοράς. 

Είναι επίσης το λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε από την Finos Film το 1968 για την ταινία η «Αρχόντισσα και ο Αλήτης» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου