Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΟΑΣΘ: Ψηφίζεται η παράταση ζωής των λεωφορείων - Καμιά αγορά ως το 2020

Άλλα τρία χρόνια ζωής στη γερασμένη καμπούρα των λεωφορείων του ΟΑΣΘ προσθέτει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. 

Όπως είχε ήδη αποκαλύψει από τον περασμένο Δεκέμβριο η Voria.gr το υπουργείο Μεταφορών μη δυνάμενο να διαθέσει κονδύλια για την ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΘ, αποφάσισε να δώσει άλλη μια παράταση στο όριο ζωής των λεωφορείων τα οποία με βάση τα έως σήμερα ισχύοντα αποσύρονται στην εικοσαετία.

Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις», στο μέρος Γ’, στο άρθρο 34 αναφέρει τα εξής: 

«Η ηλικία των λεωφορείων ιδιοκτησίας, προ του ν.4482/2017 (Α’ 102), του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης υπολογιζόμενη από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους ως καινούριων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 23 έτη». 

Στο ίδιο άρθρο προστίθεται επίσης ότι η τριετής παράταση ζωής «δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του χρόνου απόσβεσης της αξίας των παραπάνω λεωφορείων, ο οποίος διενεργείται αποκλειστικά με βάση το ισχύον καθεστώς κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.4482/2017». 

Αυτό γίνεται προκειμένου η παράταση ζωής να μην συνεπάγεται περαιτέρω αναπόσβεστη αξία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν δικαστικά οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ.

Εκτός 44 λεωφορεία 
Το μέτρο προωθείται προς ψήφιση καθώς ήδη έχουν παροπλισθεί 44 λεωφορεία του ΟΑΣΘ τα οποία έχουν παραδώσει πινακίδες επειδή είχαν συμπληρώσει την 20ετία. 

Ακόμη και σ’ αυτό το θέμα το υπουργείο ολιγώρησε αφού, αν και είχε αποφασίσει να δώσει παράταση ζωής στα λεωφορεία, θα μπορούσε να έχει ψηφίσει νωρίτερα το μέτρο ώστε να δώσει εγκαίρως μια ανάσα στον ΟΑΣΘ. 

Σημειώνεται ότι ως το φθινόπωρο του 2019 θα έπρεπε σταδιακά να αποσυρθούν από την κυκλοφορία άλλα 46 λεωφορεία, σύνολο δηλαδή 90, τα οποία συμπλήρωναν εικοσαετία. 

Πρόκειται για λεωφορεία τα οποία είχε προμηθευτεί και ταξινομήσει ο ΟΑΣΘ κατά τα έτη 1997 και 1998 (45 αρθρωτά εργοστασίου κατασκευής VOLVO και 45 κανονικά εργοστασίου κατασκευής SCANIA).

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει επισκευάσει ήδη περί τα 30 από τα παροπλισμένα λόγω 20ετίας λεωφορεία και αναμένει την ψήφιση της τροπολογίας ώστε να εκδώσει πινακίδες και να τα βγάλει στους δρόμους.

Πάντως, η ψήφιση του μέτρου πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη τριετία στο στόλο του Οργανισμού δεν πρόκειται να προστεθεί ούτε ένα καινούργιο λεωφορείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πλήρη καθώς και ασφαλή εκπλήρωση του μεταφορικού έργου του. 

Επιπλέον, στο τέλος του 2019, όταν ο ΟΑΣΘ θα κλείσει τον κύκλο του, βάσει όσων προβλέπονται στον νόμο περί κρατικοποίησής του, θα κληροδοτήσει στον διάδοχό του, στις Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ) έναν υπέργηρο στόλο.

Συνεχείς παρατάσεις 
Αυτή είναι η τέταρτη παράταση που δίνεται στο όριο ζωής των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. Στην οικονομική συμφωνία μεταξύ ΟΑΣΘ και Δημοσίου, το 2001 το όριο ζωής των λεωφορείων είχε καθοριστεί στα 12 χρόνια. 

Στη νέα οικονομική συμφωνία του 2008 το όριο ζωής παρατάθηκε στα 15 χρόνια και τέσσερα χρόνια μετά, το 2012, στα 18 χρόνια. Η τελευταία παράταση δόθηκε το 2014, ανεβάζοντας το όριο ζωής των λεωφορείων στα 20 χρόνια.

ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου