Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Έγγραφο «βόμβα» για την μετεγκατάσταση του Α/Σ Ελληνικού της ΟΣΥ

«Βόμβα» στο σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου στο Ελληνικού προκαλεί έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 2018.

Στο έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το movenews.gr και απεστάλη στις διοικήσεις της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ, τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Επικρατείας, Υποδομών και στο γενικό γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου δίνονται σαφείς κατευθύνσεις για την μετεγκατάσταση που ωστόσο δεν συνάδουν με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό.

Η επιστολή υπογράφεται από την γενική γραμματέα και πρόεδρο της Επιτροπής Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού κ. Θ. Πέρκα και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η παράδοση του συνόλου του αμαξοστασίου πρέπει να γίνει «έως τον Ιούνιο του 2018» δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες από σήμερα.

Πρόκειται για σαφώς σφιχτότερο χρονοδιάγραμμα καθώς η παλαιότερη συμφωνία έκανε λόγο για «εκκένωση» μέχρι τέλος Ιουλίου 2018. 

Επίσης ζητείται ενημέρωση για την πορεία εξασφάλισης των σχετικών κονδυλίων τα οποία σύμφωνα με σχετική μελέτη θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ. Ποσό που προς το παρόν θεωρείται απαγορευτικό καθώς οι οδικές συγκοινωνίες αλλά και ο ΟΑΣΑ στο σύνολό του είναι επιχειρήσεις ελλειμματικές.

Στην επιστολή η οποία αποστέλλεται μετά την συνεδρίαση στις 29 Ιανουαρίου 2018 της Επιτροπής Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού ζητείται ακριβή χρονοδιάγραμμα για:
  • την κατανομή του συγκοινωνιακού έργου του υπό κατάργηση αμαξοστασίου του Ελληνικού στις υφιστάμενες υποδομές
  • την απομάκρυνση από το εμπλεκόμενο αμαξοστάσιο όλων των ανενεργών και παροπλισμένων οχημάτων
  • την μετεγκατάσταση του συνόλου του αμαξοστασίου του Ελληνικού.
Το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ ΑΕ καλύπτει έκταση 80.000 τ.μ εντός του Ελληνικού και φιλοξενεί 370 λεωφορεία και πρόκειται για το μεγαλύτερο σήμερα αμαξοστάσιο της εταιρείας.

Από τις παραπάνω απαιτήσεις αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων διαφαίνεται ότι ουσιαστικά προτείνεται η μετεγκατάσταση σε ένα νέο αμαξοστάσιο ο χώρος για το οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα βρεθεί. 

Σε αντιστάθμισμα και ως προσωρινή λύση στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Υποδομών είχε ανακοινώσει ότι η διανομή του συνόλου του Ελληνικού θα γίνει σε τρία επιμέρους αμαξοστάσια, αυτά της Ανθούσας, των Άνω Λιοσίων και του Βοτανικού.

Ήδη το σχετικό θέμα έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» τόσο στην ΟΣΥ όσο και στο υπουργείο Υποδομών που αναζητά άμεσα απαντήσεις.

Ωστόσο ακόμα συνεχίζεται η αναζήτηση κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει το νέο αμαξοστάσιο καθώς η μετεγκατάσταση των λεωφορείων στα άλλα τρία αμαξοστάσια αποτελεί μία προσωρινή λύση. 

Θα προηγηθεί το ξεκαθάρισμα των οχημάτων σε ακινησία και η μεταφορά τους στο αμαξοστάσιο των ΟΣΥ στο Θριάσιο συνολικού εμβαδού 104 στρεμμάτων, το οποίο χρησιμεύει αποκλειστικά για την αποθήκευση των προς απόσυρση οχημάτων.

Πάντως οι εργαζόμενοι έχουν προτείνει ως εναλλακτική λύση το αμαξοστάσιο να παραμείνει στο Ελληνικό όπου θα δημιουργηθεί ένα πρότυπο ηλιακό κέντρο που θα παράγει ρεύμα για να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του ίδιου του αμαξοστασίου επιφέροντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για την ΟΣΥ αλλά και να δίνει δωρεάν ρεύμα σε όλη το νέο project που θα κατασκευαστεί στο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η «Ελληνικό Α.Ε.» έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ η υποχρέωση των ΟΣΥ για απομάκρυνση του αμαξοστασίου από το Ελληνικό ήταν γνωστή πολύ καιρό νωρίτερα.

Το κόστος 
Στις αρχές του 2016 όταν η «Ελληνικό Α.Ε.» είχε ζητήσει την απομάκρυνση του αμαξοστασίου από τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου, οι ΟΣΥ κοστολογούσαν τη μεταφορά στα 90 εκατ. ευρώ. 

Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης περιόρισε τις απαιτήσεις του Οργανισμού στα 35 εκατ. ευρώ. 

Σε εκείνο το έγγραφο ο κ. Σκουμπούρης ανέφερε ότι για την απομάκρυνση του αμαξοστασίου των ΟΣΥ Α.Ε. από το Ελληνικό, απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η εξεύρεση κατάλληλου χώρου στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αττικής, καθώς και η εξασφάλιση της κάλυψης του απαιτούμενου κόστους μετεγκατάστασης, «το οποίο εκτιμάται από τις υπηρεσίες των ΟΣΥ Α.Ε. σε περίπου 35 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο οι αστικές συγκοινωνίες θα πρέπει μέχρι να βρεθεί νέος χώρος να επωμιστούν το κόστος της μεταφοράς στα άλλα τρία αμαξοστάσια. 

Πρόκειται για ένα λειτουργικό κόστος το οποίο προσδιόρισε ετησίως στα 2,5 εκατ. ευρώ για επιπλέον καύσιμα, «νεκρά» οχηματοχιλιόμετρα, επιπλέον κόστος εργασίας και περιβαλλοντικό κόστος. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου