Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ντουμπάι: Κυκλοφορούν δοκιμαστικά αυτόνομα λεωφορεία, χωρίς οδηγό

Με την ευκαιρία της Συνόδου για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση (World Government Summit) που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Ντουμπάι, η αρμόδια Αρχή Μεταφορών της πόλης (Roads and Transport Authority-RTA) δοκιμάζει την κυκλοφορία μικρών, αυτόνομων λεωφορείων που κινούνται χωρίς οδηγό.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του στόχου ανάδειξης του Ντουμπάι ως την πιο «έξυπνη» πόλη στον κόσμο και προβλέπει την κυκλοφορία των ηλεκτρικών, αυτόνομων οχημάτων σε ξεχωριστή λεωφορειολωρίδα για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τα μικρά λεωφορεία, σχεδιασμένα για να καλύπτουν μικρές αποστάσεις, κατασκευάζονται στην Ιταλία για λογαριασμό της αμερικανικής Next Future Transportation, με την οποία η RTA έχει υπογράψει σχετική σύμβαση προμήθειας.

Τα αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα, που κινούνται με μέση ταχύτητα 20 χιλιόμετρα την ώρα, έχουν μήκος 2,87 μέτρων, πλάτος 2,24 και ύψος 2,82. Το βάρος κάθε οχήματος υπολογίζεται σε ενάμιση τόνο περίπου. Κάθε λεωφορειάκι μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι δέκα επιβάτες (έξι καθιστούς και τέσσερις όρθιους). Η κίνηση του ηλεκτρικού οχήματος πραγματοποιείται με μια μπαταρία που του δίνει αυτονομία κίνησης για τρεις ώρες, ενώ επαναφορτίζεται σε έξι ώρες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, δύο ή παραπάνω από τα λεωφορειάκια μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας συρμό μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μπορούν να αποσυνδεθούν σε 5 δευτερόλεπτα (η σύνδεση και αποσύνδεση των οχημάτων γίνεται επίσης αυτόνομα, χάρη στις κάμερες και τις ηλεκτρομαγνητικές τεχνολογίες με τις οποίες είναι εξοπλισμένα).

Απώτερος στόχος είναι, μεταξύ άλλων, έως το 2030 το 25% των μετακινήσεων στο Ντουμπάι να γίνεται με αυτόνομα οχήματα.



ΠΗΓΗ


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου