Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Τα θετικά και τα αρνητικά των νέων δρομολογίων του Προαστιακού

Από την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε σε τροποποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας. Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες αν και τώρα η αλλαγές θα είναι λιγότερο δραστικές σε σχέση με αυτές του περασμένου Ιουλίου.

Για ποιο λόγο αλλάζουν τα δρομολόγια; 
Επειδή πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αθήνα - Πειραιάς και έτσι είναι πλέον δυνατή η δρομολόγηση ηλεκτροκίνητων συρμών και εκεί. Σήμερα, το σύνολο του δικτύου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας διαθέτει για πρώτη φορά ηλεκτροκίνηση.

Η αλήθεια όμως είναι πως κάποιες από τις αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε στο δίκτυο του Προαστιακού δεν έχουν γίνει πράξη ακόμα. Κύριο αίτιο είναι η έλλειψη τροχαίου υλικού και, κυρίως, η έλλειψη μηχανοδηγών. 

Αυτό τον καιρό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προετοιμάζει τις προσλήψεις προσωπικού, μεταξύ των οποίων και άγνωστος αριθμός μηχανοδηγών οι οποίοι στη συνέχεια θα εκπαιδευτούν για κάποιο διάστημα μηνών. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του θα γίνει δυνατή η αύξηση δρομολογίων, προαστιακών και υπεραστικών.

Ας δούμε τις θετικές αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού από την 1η Φεβρουαρίου:
Ο Πειραιάς μετατρέπεται σε τερματικό σταθμό των δρομολογίων προς Αεροδρόμιο και Κιάτο. 
Η μετεπιβίβαση στο σταθμό Λαρίσης γίνεται παρελθόν. Πλέον τα δρομολόγια, τόσο από το Αεροδρόμιο όσο και από το Κιάτο θα τερματίζουν στο σταθμό του Πειραιά. 

Η διαδρομή από το Αεροδρόμιο ως το λιμάνι του Πειραιά θα γίνεται σε περίπου μία ώρα, χρόνος γρηγορότερος απ’ ότι η σημερινή διαδρομή με συνδυασμό Μετρό/ΗΣΑΠ και μάλλον γρηγορότερο και από τη διαδρομή Αεροδρόμιο - Πειραιάς με τη γραμμή 3 του Μετρό που αναμένεται το 2021. 

Εκτός από τον Πειραιά, επωφελούνται και όσοι έχουν αφετηρία ή προορισμό έναν από τους σταθμούς ανάμεσα σε Πειραιά και Αθήνα, από Λεύκα έως Ρουφ.

Νέα δρομολόγια ΣΚΑ - Κορωπί 
Τον περασμένο Ιούλιο, τα 2 δρομολόγια Άνω Λιόσια - Αεροδρόμιο - Άνω Λιόσια ανά ώρα έγιναν ένα δρομολόγιο ΣΚΑ - Αεροδρόμιο - ΣΚΑ, μειώνοντας τις διελεύσεις του Προαστιακού στο τμήμα αυτό από 3 σε 2 ανά ώρα. 

Από την 1η Φεβρουαρίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρόσθεσε 8 ενισχυτικά δρομολόγια κάθε μέρα μεταξύ των σταθμών ΣΚΑ και Κορωπί (αναμένεται και μελλοντική επέκτασή τους ως τα Άνω Λιόσια). 

Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε για επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης (επιπρόσθετα, 2 από τα 8 δρομολόγια έχουν ως αφετηρία και τέρμα το σταθμό της Μεταμόρφωσης αντί του ΣΚΑ, ενώ και τα 8 θα πραγματοποιούνται μόνο από Δευτέρα ως Παρασκευή), η προσθήκη των συγκεκριμένων δρομολογίων σίγουρα είναι καλό νέο για όσους κινούνται μεταξύ των ενδιάμεσων σταθμών.

Πολύ πρωινό δρομολόγιο προς το Αεροδρόμιο 
Οι εποχές που τα δρομολόγια ξεκινούσαν μετά τις 6 το πρωί έχουν περάσει (ήδη από το περασμένο καλοκαίρι). 

Τώρα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προσθέτει ένα ακόμη πιο πρωινό δρομολόγιο από το σταθμό Λαρίσης προς το Αεροδρόμιο με αναχώρηση στις 4:30 π.μ. και άφιξη στις 5:16 π.μ. Όσοι έχουν πτήση μετά τις 6 το πρωί θα μείνουν ευχαριστημένοι. Οι ακόμα πιο πρωινοί θα συνεχίσουν να προτιμούν τα 24ωρα λεωφορεία, τα Ι.Χ. και τα ταξί.

Δεν κόπηκε κανένα δρομολόγιο 
Παράδοξο να το αναφέρουμε αλλά ίσως όχι και τόσο δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού ακολουθούσαν το μοτίβο "ένα βήμα μπρος, 2 πίσω".

Πέρα όμως από τα θετικά σημεία, οι επιβάτες του Προαστιακού θα ήθελαν να δουν και άλλες αλλαγές που όμως, όπως είπαμε, δεν είναι ακόμα δυνατές κυρίως λόγω της έλλειψης μηχανοδηγών. 


Τα προβλήματα που υπάρχουν με τα δρομολόγια του Προαστιακού:
Λιγοστά τα δρομολόγια της Χαλκίδας 
Καμία αλλαγή για τα δρομολόγια Αθήνα - Χαλκίδα. Ακόμα και η αφετηρία παραμένει στο σταθμό Λαρίσης και δεν μεταφέρεται ως τον Πειραιά, όπως παλαιότερα. 

Τα δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται με συχνότητες μέχρι και 2 ώρες που περιμένει κανείς από υπεραστικά δρομολόγια και όχι από δρομολόγια προαστιακού. Η γραμμή της Χαλκίδας δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει Προαστιακός β’ κατηγορίας.

Κανένα δρομολόγιο Αεροδρόμιο - Κιάτο 
Όσοι μετακινούνται από τους σταθμούς μεταξύ Αεροδρομίου - ΣΚΑ προς τους σταθμούς μεταξύ Άνω Λιοσίων - Κιάτου και αντίστροφα θα πρέπει και πάλι να κάνουν μετεπιβίβαση στο σταθμό των Κάτω Αχαρνών. 

Τι και αν η γραμμή μεταξύ Αεροδρομίου και Κιάτου είναι ενιαία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει δρομολογήσει κανένα συρμό σε αυτή.

Σε δεύτερη μοίρα οι σταθμοί από Άνω Λιόσια ως Μαγούλα 
Οι σταθμοί από τα Άνω Λιόσια ως τη Μαγούλα μπορεί να ανήκουν στο αστικό τμήμα του Προαστιακού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όμως με δρομολόγια ανά μία ώρα μάλλον ξεχνά ότι έχει επιβάτες και στη δυτική Αττική. 

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται και η υποβάθμιση του σταθμού των Άνω Λιοσίων. Αν και πριν λίγους μήνες ο υπουργός Χ. Σπίρτζης έλεγε πως τα έργα που θα επιτρέψουν την επιστροφή των δρομολογίων προς/από το Αεροδρόμιο στο σταθμό θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2017, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.

Υποβαθμισμένη η εξυπηρέτηση του Αεροδρομίου 
Υπήρχε μία εποχή που από το Αεροδρόμιο ξεκινούσαν 4 συρμοί του Προαστιακού ανά ώρα. Πλέον έχουν απομείνει μόλις δύο: ένας προς Πειραιά και ένας προς ΣΚΑ. Δύο είναι και οι συρμοί του Μετρό προς Αγία Μαρίνα. 

Αν και το δρομολόγιο προς τον Πειραιά φτάνει στο λιμάνι τρία τουλάχιστον χρόνια πριν το αντίστοιχο δρομολόγιο του Μετρό (και με μεγαλύτερη ταχύτητα), ο αριθμός των δρομολογίων δίνει το πάνω χέρι στην ΣΤΑΣΥ. 

Επιπλέον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς το παρόν δεν έχει κάνει αρκετά για να διαφημίσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο (ή κάποιο άλλο δρομολόγιο για να είμαστε δίκαιοι). Ας ελπίσουμε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όσο πλησιάζουμε την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

ΣΚΑ - Κορωπί, δρομολόγιο κοροϊδία 
Αν και καλύτερο από το τίποτα, το επιπρόσθετο δρομολόγιο ΣΚΑ - Κορωπί είναι τελικά ένα δρομολόγιο - κοροϊδία. 

Καταρχάς θα εκτελούνται μόλις 8 δρομολόγια τη μέρα, εκ των οποίων τα δύο θα φτάνουν μόνο μέχρι το σταθμό της Μεταμόρφωσης. Και όχι μόνο αυτό. Τα δρομολόγια δεν θα πραγματοποιούνται τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Και αλήθεια, για ποιο λόγο κανένα από τα δρομολόγια αυτά δεν θα φτάνει μέχρι και το Αεροδρόμιο αλλά θα τερματίζει στο Κορωπί; 

Πρόβλημα χωρητικότητας στο σταθμό του Αεροδρομίου με τις 3 τροχιές στάθμευσης προφανώς δεν υπάρχει. Μήπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τσιγκουνεύεται να πληρώσει τα τέλη χρήσης του σταθμού; Πολύ σφιχτοχέρηδες μας βγήκαν τελικά οι Ιταλοί. Οικονομία εις βάρος των επιβατών βεβαίως.

Που είναι τα βραδινά δρομολόγια; 
Μπορεί τα δρομολόγια του Προαστιακού να ξεκινούν πλέον νωρίτερα το πρωί, το βράδυ όμως τα τρένα πάνε για ύπνο με τις κότες. 

Με τελευταία δρομολόγια από τις 9:00 μ.μ. (τελευταίο δρομολόγιο Πειραιάς - Αεροδρόμιο στις 20:44!!!) η ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ διατηρεί την άθλια κατάσταση που παρέλαβε από το δημόσιο. 

Ας ελπίσουμε ότι η ένταξη στο δυναμικό της εταιρείας νέων μηχανοδηγών σε λίγους μήνες θα φέρει δρομολόγια τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα, αν όχι και 24 ώρες το 24ωρο. 



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου